Innholdsfortegnelse
Årsberetning 2020
Til tross for et år preget av covid-19-pandemien har Argentum Fondsinvesteringer (Argentum) levert et godt resultat i 2020 med et overskudd på 660,9 millioner kroner. Det ble riktignok realisert tap i investeringsporteføljen på 498,4 millioner kroner, men verdiendring på eksisterende portefølje bidro positivt med 1 323,8 millioner kroner og resulterte i en avkastning på 825,4 millioner kroner fra investeringsporteføljen. Markedsverdien av investeringsporteføljen i aktive eierfond utgjorde 9,0 milliarder kroner ved utgangen av 2020. Avkastningen på selskapets investeringsportefølje i aktive eierfond utgjorde 14,4 prosent pro anno per utgangen av 2020 målt siden oppstart i 2001.
Virksomheten
Argentum er statens investeringsselskap for investeringer i aktive eierfond (private equity). Argentum er en av de ledende aktørene i Nord-Europa med en investeringsportefølje som omfatter 187 aktive eierfond ved utgangen av 2020. I tillegg til investering i nyetablerte aktive eierfond, omfatter virksomheten investeringer i aktive eierfond via annenhåndsmarkedet og ko-investeringer med aktive eierfond i Argentums portefølje.
Argentum Asset Management AS er konsernets kapitalforvaltningsselskap. I tillegg har konsernet et regulert foretak innen kapitalforvaltning av alternative investeringsfond, Argentum Alternative Investments AS og et depotselskap, Argentum Business Management AS. Argentum Asset Managements kjernekompetanse er evaluering og seleksjon av aktive eierfond og fondsforvaltere. Selskapet har utviklet seg til en ledende kapitalforvalter for investeringer i aktive eierfond og har etablert ulike investeringsprogrammer for eksterne investorer, herunder fire årganger med årgangsfond: Argentum 2017, Argentum 2018, Argentum 2019 og Argentum 2020.
Total netto kommittert kapital i fond og strukturer forvaltet av Argentum Asset Management ved utgangen av 2020 utgjør 16,8 milliarder kroner, hvorav 4,9 milliarder kroner kommer fra eksterne investorer. Siden de første investeringsprogrammene ble etablert i 2008, har i underkant av 30 prosent av ny kapital kommittert gjennom Argentum Asset Management kommet fra eksterne investorer.
Argentum Fondsinvesteringer as er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet, og har hovedkontor i Bergen, samt kontor i Oslo.
Mål og strategi
Argentum Fondsinvesteringer forvalter statens investeringer i aktive eierfond der høy avkastning er selskapets viktigste operasjonelle mål. Argentum skal være et internasjonalt kompetansehus for investeringer i aktive eierfond med hovedvekt på små og mellomstore selskaper, og en foretrukket partner for investorer som vektlegger å oppnå meravkastning gjennom fondsseleksjon. Avkastningsmålet er stadfestet i selskapets nøkkeltallsindikatorer (KPI), hvor det langsiktige målet er å levere en avkastning som er bedre enn innslagspunktet til øvre avkastningskvartil for europeiske PE-fond. I tillegg skal en tilstrekkelig andel av kapitalen være investert i fond i øvre avkastningskvartil.
Høy avkastning har sin kilde i vellykket innovasjon og høy verdiskaping i porteføljebedriftene. Dette vises også igjen i verdiskapingen i Norge. I perioden 2002-2019 var verdiskapingsveksten i norske bedrifter eid av fond i Argentums portefølje 13,5 prosent i året, sammenlignet med 11,1 prosent for alle norske aktive eierfond, 8,3 prosent for selskapene på OBX Small Cap-indeksen på Oslo Børs og 5,4 prosent for norsk næringsliv (Fastlands-Norge).
Norske porteføljeselskaper eid av aktive eierfond i Argentums portefølje sysselsatte 63 000 personer i 2019, der de i 2002 sysselsatte 13 000 personer. Dette tilsvarer en femdobling og en årlig gjennomsnittlig vekst i antall sysselsatte på 9,5 prosent. Veksten er hovedsakelig drevet av oppkjøpssegmentet som har hatt en årlig sysselsettingsvekst på 11 prosent.
Det kan foreligge informasjonsskjevhet mellom forvalterne av og investorene i aktive eierfond. Argentums forretningsidé er å utjevne denne informasjonsskjevheten ved å finne frem til de aktive eierfondene som forventes å kunne skape størst verdi. Det er også viktig å få tilgang til de mest ettertraktede aktive eierfondene og få god tilflyt av investeringsmuligheter i annenhåndsmarkedet. Argentum arbeider systematisk med å kartlegge, vurdere og posisjonere seg mot etablerte og nye forvaltningsmiljø. Argentums erfaring er at de aktive eierfondene som oppnår best resultater, satser på å vokse bedriftene gjennom operasjonell forbedring.
Argentum satser i stor grad på fond som investerer i små og mellomstore bedrifter. Dette er bedrifter som gjerne prises noe lavere enn større bedrifter, men som ofte har større vekstpotensial. Gjennom vekst, enten organisk eller gjennom oppkjøp og konsolidering, kan små og mellomstore bedrifter oppnå synergier og verdiøkning.
Argentum investerer i hovedsak i Nordvest-Europa, men har også investeringer i andre områder. Vurdering av samfunnsansvar er en viktig del av alle investeringsbeslutninger i Argentum og i oppfølgingen av selskapets forvaltere.
Kapitalforvaltning innen private equity handler om fondsseleksjon. Det har Argentum etter styrets oppfatning lyktes godt med. Ved utgangen av 2020 er 54,7 prosent av Argentums kapital investert i fond som er i øvre avkastningskvartil for europeiske aktive eierfond, det vil si de 25 prosent beste fondene.
Argentums mål er å levere avkastning på nivå med de beste europeiske investorene i aktive eierfond. Det har selskapet lykkes med, som tabellen under viser.
Avkastning per 31.12.2020 | Fra 2002 | Fra 2006 | Fra 2009 |
---|---|---|---|
Argentum | 14,4% | 13,2% | 13,8% |
Øverste avkastningskvartil for PE i Europa | 11,2% | 11,3% | 12,2% |
Gjennomsnittsavkastning for PE i Europa | 9,9% | 10,0% | 11,2% |
Oslo Børs med samme kontantstrøm som Argentum | 9,8% | 8,2% | 12,7% |
Gjennom Argentum Alternative Investments AS, som ble etablert i 2019, er det et mål for virksomheten å videreutvikle og vokse den eksterne forvaltningen for internasjonale investorer. Mål knyttet til kapitalinnhenting fra eksterne investorer til Argentums årgangsfond er også nedfelt i selskapets KPI-er.
Markedsutvikling
2020 ble svært annerledes for næringslivet i Norden, også for private equity-markedet. Da covid-19-pandemien brøt ut i mars skapte det usikkerhet hos flere bedrifter, en usikkerhet mange selskaper fortsatt står i. Til tross for et år preget av smitteverntiltak og hjemmekontor, har selskaper med aktive eierfond i ryggen har klart seg relativt godt gjennom fjoråret – ved at de så muligheter i krisen og hadde ekstra kapital tilgjengelig.
Argentums markedsanalyse av det nordiske private equity-markedet viser at det var et rekordhøyt antall investeringer i venturesegmentet i 2020 og at det investerte beløpet økte for tredje år på rad. Totalt ble 1,6 milliarder euro investert i 301 venture-transaksjoner i 2020. Over halvparten av investeringene ble gjort i teknologiselskaper, og det er flere eksempler på digitale løsninger som har blitt aktualisert i covid-19-pandemien. Krisen har også satt søkelys på viktigheten av bioteknologi og innovative løsninger i helsesektoren, og investeringer innen helse og livsvitenskap økte med 40 prosent mot snittet i årene 2015-19.
I oppkjøpssegmentet var antallet investeringer i nordiske selskaper ned 20 prosent mot snittet i årene 2015-19, totalt 104 transaksjoner, med et relativt normalt investert beløp (7,8 milliarder euro). Teknologiselskaper tiltrakk seg 39 prosent av alle investeringer, en økning på 50 prosent mot snittet de fem foregående årene. Det er første gang teknologisektoren er det største investeringsområdet siden Argentum startet å analysere markedet i 2008. Som i venturesegmentet, har mange salgsprosesser blitt utsatt til koronasituasjonen normaliseres.
Nordiske venturefond hentet inn over 900 millioner euro i 2020, ned 64 prosent fra rekordåret 2019. Mange venture-forvaltere har utsatt lukkingen av fond til 2021. For nordiske oppkjøpsfond var historien en annen, med ny rekord for kapitalinnhenting i løpet av et kalenderår: 26 milliarder euro. Tre store fond hentet inn over 90 prosent av beløpet.
Fremtidig utvikling
Private equity-markedet har vokst kraftig de siste ti årene og fortsetter å øke som andel av det totale kapitalmarkedet. Markedet er stort, og fondsseleksjon er ressurskrevende og krever spesialkompetanse. Argentum har konsentrert seg om seleksjon av fond som investerer i små og mellomstore bedrifter, siden disse har stort potensial for vekst og operasjonelle forbedringer. Argentum investerer også i aktive eierfond som fokuserer på store bedrifter og nyetablerte bedrifter.
I tillegg til å investere i nye fond som etableres (primary), opererer Argentum også i annenhåndsmarkedet (secondary). Dette vil selskapet fortsette med fremover og det forventes at investeringene i secondary-markedet på sikt vil kunne være omtrent på samme nivå som kommitteringene til nye fond.
Argentum utgjør en begrenset del av statens formuesforvaltning og selskapet forventer ikke at staten allokerer betydelige midler til selskapet. Samtidig må en kompetansebedrift vokse og utvikle seg videre. Argentum etablerte derfor Argentum Asset Management i 2013 som forvalter kapitalen til både Argentum Fondsinvesteringer og eksterne investorer, i hovedsak gjennom årlige fond. I 2019 ble også Argentum Alternative Investments AS (AAI) og Argentum Business Management AS (ABM) etablert. AAI har tillatelse fra Finanstilsynet for blant annet å forvalte alternative investeringsfond og ABM har tillatelse som blant annet depotmottaker slik at Argentum i økende grad kan vokse gjennom forvaltning av ekstern kapital fra internasjonale investorer.
Målet for de neste årene er at Argentum fortsetter å styrke sin posisjon som et internasjonalt kompetansehus for investeringer i aktive eierfond med hovedvekt på små og mellomstore selskaper. Argentum vil fortsette med å utvikle investeringsuniverset som omfatter Nordvest-Europa i tillegg til enkelte investeringer i Sør-Europa og Nord-Amerika. Argentum vil fortsette å vektlegge og videreutvikle vurderingen av samfunnsansvar og bærekraft i investeringsbeslutningene.
Redegjørelse for investeringene
Ved utgangen av regnskapsåret bestod konsernets investeringsportefølje av 187 aktive eierfond med en total markedsverdi på 9,0 milliarder kroner. Avkastningen på investeringsporteføljen utgjorde 14,4 prosent pro anno ved utgangen av 2020, målt siden oppstart i 2001, en nedgang fra 15,1 prosent ved utgangen av 2019. Sektoren som bidrar mest til verdiutviklingen i 2020 er informasjonsteknologi med en avkastning på 63,6 prosent i 2020.
Det er i 2020 gjennomført nye primary-kommiteringer i 11 aktive eierfond. Gjennom investeringer i annenhåndsmarkedet er det i 2020 investert i 9 aktive eierfond. Nivået på realiseringer i porteføljen har i 2020 vært negativt påvirket av covid-19-pandemien. Totale utdelinger til Argentum i 2020 fra realisasjoner av fondenes underliggende investeringer utgjorde 991 millioner kroner. Netto ble det realisert tap på 498,5 millioner, hovedsakelig som følge av realisasjon av eldre investeringer som tidligere er nedskrevet. Vesentlige realisasjoner i 2020 omfattet blant annet Procuritas VI sin realisasjon av TS Nordic, delsalg av Infoniqa i Elvaston III og Third Alcuin sin realisasjon av AVMI. I tillegg er det gjennom 2020 realisert andeler i enkelte fond.
Redegjørelse for årsregnskapet
Konsernregnskapet og selskapsregnskapet til Argentum Fondsinvesteringer as for regnskapsåret 2020 er avlagt i samsvar med EU-godkjente International Financial Reporting Standards (IFRS) og tilhørende fortolkninger fastsatt av International Accounting Standards Board, samt ytterligere norske opplysningskrav som følger av lover og forskrifter.
Konsernregnskapet for 2020 består av Argentum Fondsinvesteringer AS og Argentum Asset Management AS, som utfører tjenester knyttet til foretakets investeringsvirksomhet og som således er unntatt fra forbudet mot konsolidering i IFRS 10. I tillegg inkluderer konsernregnskapet Argentum Alternative Investments AS og Argentum Business Management AS. De øvrige konsernselskapene er Bradbenken Partner AS, Argentum Private Equity AS, Argentum Nordic PEP 1 AS, Argentum Nordic PEP HC AS, Argentum Secondary AS, Argentum Investment Partner AS, Argentum NPEP AS, Nordic Additional Funding AS, Argentum 2017 AS, Argentum Secondary 2018A AS og Argentum Secondary 2018B AS, Argentum Secondary 2019 AS, Argentum EIS AS, Argentum Primary AS, Argentum 2019 AS, AF2019 Alpha AS og Argentum Secondary IV AS. Disse selskapene blir regnskapsført til virkelig verdi med verdiendring over resultatet. Virksomheten i Bradbenken Partner AS omfatter tilsvarende investeringsvirksomhet som i morselskapet. Selskapet er etablert som en medinvesteringsordning for ansatte i konsernet, og selskapet har rett og plikt til å investere parallelt med morselskapet. Ordningen ble i 2011 lukket for nye deltakere, og vil bli avviklet i takt med at ansatte som er med i ordningen slutter. Virksomheten i Argentum EIS AS omfatter tilsvarende investeringsvirksomhet som i morselskapet.
Styret mener at årsregnskapet gir et rettvisende bilde av Argentum Fondsinvesteringer AS og konsernets eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat.
I samsvar med krav i norsk regnskapslovgivning bekrefter styret at betingelsene for å avlegge regnskapet basert på forutsetningen om fortsatt drift er til stede, og at dette er lagt til grunn ved utarbeidelsen av årsregnskapet.
Argentum-konsernet oppnådde et resultat på 660,9 millioner kroner i 2020, mens morselskapet leverte et resultat på 653,9 millioner kroner.
Driftsinntekter
Nivået på realisasjoner i 2020 er preget av covid-19-pandemien, noe som har resultert i at en del eldre porteføljeselskap som allerede var nedskrevet er realisert i løpet av 2020. Samlet er det bokført netto realisert tap fra fondenes realisasjoner på 498,4 millioner kroner for konsernet og morselskapet i 2020.
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
Avkastning aktive eierfond (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Realisert avkastning aktive eierfond | -498 426 | 831 399 | -498 426 | 831 399 |
Urealisert verdiendring aktive eierfond | 1 323 802 | -71 275 | 1 323 802 | -71 275 |
Resultat fra valutakontrakter | -120 127 | -7 721 | -120 127 | -7 721 |
Netto resultat aktive eierfond | 705 249 | 752 403 | 705 249 | 752 403 |
Andre driftsinntekter | ||||
Forvaltningshonorar | - | - | 20 304 | 14 743 |
Urealisert verdiendring datterselskap til virkelig verdi | 12 597 | 10 355 | 21 186 | -3 937 |
Sum andre driftsinntekter | 12 597 | 10 355 | 41 490 | 10 805 |
Sum driftsinntekter | 717 847 | 762 758 | 746 739 | 763 208 |
På den andre siden så har verdiutviklingen i selskapets gjenværende portefølje vært positiv i 2020, slik at samlede driftsinntekter i 2020 utgjorde 746,7 millioner kroner for konsernet og 717,8 millioner kroner for morselskapet. Tilsvarende var driftsinntekten for konsernet og morselskapet i 2019 henholdsvis 763,2 millioner kroner og 762,8 millioner kroner.
Ved utgangen av 2020 utgjorde markedsverdien av investeringer i aktive eierfond 8 998,5 millioner for konsernet og morselskapet sammenliknet med 8 323,3 millioner i 2019.
Totalresultat
Konsernets driftskostnader utgjorde 92,5 millioner kroner i 2020 sammenliknet med 96,0 millioner kroner i 2019. Reduksjonen i kostnader forklares i stor grad av covid-19 pandemien ettersom den har resultert i lavere aktivitetsdrevne kostnader som reise- og arrangementskostnader.
Konsernets driftsresultat for 2020 viste et overskudd på 654,3 millioner kroner mot et overskudd i 2019 på 667,2 millioner kroner. Konsernresultatet før skatt viste et overskudd på 638,3 millioner kroner, mens tilsvarende resultat i 2019 var et overskudd på 685,9 millioner kroner. Konsernets totalresultat etter skatt viser et overskudd på 660,9 millioner kroner mot et overskudd i 2019 på 706,0 millioner kroner.
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Driftsinntekter | 717 847 | 762 758 | 746 739 | 763 208 |
Driftskostnader | -72 918 | -84 246 | -92 475 | -96 029 |
Driftsresultat | 644 928 | 678 511 | 654 264 | 667 179 |
Netto finansresultat | -13 276 | 23 446 | -15 939 | 18 739 |
Resultat før skattekostnad | 631 652 | 701 957 | 638 325 | 685 918 |
Skattekostnad | 22 294 | 20 356 | 22 615 | 20 115 |
Totalresultat | 653 946 | 722 313 | 660 940 | 706 033 |
I morselskapet Argentum Fondsinvesteringer AS ble det et driftsresultat i 2020 på 644,9 millioner kroner mot et driftsresultat i 2019 på 678,5 millioner kroner. Resultatet før skatt viste et overskudd på 631,7 millioner kroner i 2020 sammenliknet med et overskudd i 2019 på 702,0 millioner kroner. Totalresultat etter skatt ble et overskudd på 653,9 millioner kroner mot et overskudd på 722,3 millioner kroner i 2019.
Konsernet har en skatteinntekt for 2020 på 22,6 millioner kroner sammenliknet med en skatteinntekt på 20,1 millioner kroner i 2019. Årsaken til skatteinntekten henger sammen med at konsernet har skattepliktig underskudd for 2020. Skattekostnaden for 2020 avviker fra 25 prosent. Dette har sammenheng med at konsernets realiserte avkastning fra PE-investeringer i stor grad er omfattet av fritaksmetoden, samt at urealisert verdiendring på PE-investeringer ikke har noen skatteeffekt.
Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter i konsernet består i hovedsak av utbetalinger til og innbetalinger fra de aktive eierfondene i porteføljen. Netto kontantstrøm for konsernet fra operasjonelle aktiviteter var positiv med 50,6 millioner kroner i 2020, mot en negativ kontantstrøm i 2019 på 83,6 millioner kroner. Endringen i netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter skyldes i hovedsak lavere investeringstakt sammenliknet med fjoråret. Driftsresultatet for konsernet viser et overskudd på 654,3 millioner kroner. Avviket mellom driftsresultatet og operasjonell kontantstrøm skyldes at mottatt proveny fra PE-porteføljen reinvesteres, i tillegg til at urealisert verdiendring ikke har kontanteffekt.
Konsernets likviditet er tilfredsstillende med 53,9 millioner kroner i likviditetsbeholdning per 31.12.2020. Konsernet har også tilgjengelig en trekkfasilitet som per 31.12.2020 har et disponibelt beløp tilsvarende 1 484,3 millioner kroner. Gjeld i konsernet utgjorde 445,9 millioner kroner per 31.12.2020. Likviditetsutviklingen følges tett opp av selskapets ledelse.
Konsernets totalkapital var ved utgangen av året på 9 501,2 millioner kroner, sammenlignet med 9 028,9 millioner kroner i 2019.
Eierstyring og selskapsledelse
Styringen av Argentum bygger blant annet på regnskapsloven, aksjeloven og den norske anbefalingen for eierstyring og selskapsledelse. Les mer om redegjørelsen for eierstyring og selskapsledelse i eget dokument til årsrapporten.
Finansiell risiko
Argentum har lagt stor vekt på utvikling av risikostyringsverktøy. Med prognosemodeller for likviditetsstyring og vektlegging av strenge investeringskriterier, samt tett oppfølging av eksisterende investeringer, er styret og ledelsen komfortable med dagens risikosituasjon. Konsernet har også i 2020 hatt et sterkt søkelys på å styrke rutiner for løpende oppfølging av alle aktive eierfond og underliggende investeringsporteføljer, spesielt med tanke på de utfordringer som covid-19-pandemien medførte.
Konsernet verdsetter investeringer i aktive eierfond basert på de verdier som rapporteres fra fondene i samsvar med internasjonalt anerkjente prinsipper for verdsettelse av private equity investeringer (International Private Equity and Venture Capital Valuation Guidelines). Argentums investeringsportefølje viser ved utgangen av 2020 vesentlige merverdier i forhold til investert beløp. Totalt for porteføljen er realisasjonene i 2020 gjennomført på høyere nivåer enn verdsettelse forut for realisasjon. Som en konsekvens av covid-19-pandemien har vi også i løpet av 2020 opplevd større realiserte tap fra underliggende portefølje sammenliknet med tidligere år. Tapene i 2020 henføres likevel til selskap hvor resultateffekten i det vesentlige er tatt tidligere år gjennom nedskrivning av de aktuelle selskapene. Det vil alltid hefte usikkerhet ved verdsettelsen av finansielle instrumenter som ikke prises i et aktivt marked. Selskapet baserer sine vurderinger på den informasjon som er tilgjengelig i markedet.
Det er ikke kommet frem ny informasjon om vesentlige forhold som var inntruffet eller forelå allerede på balansedagen per 31.12.2020 og frem til styrets behandling av regnskapet 27. mai 2021.
Konsernet er eksponert mot finansiell markedsrisiko gjennom investeringer i aktive eierfond.
Konsernet er eksponert mot endringer i valutakurser som følge av investeringer i aktive eierfond denominert i annen valuta enn norske kroner. Ved fremtidige distribusjoner fra underliggende private equity-investeringer, vil konsernet løpende vurdere om valutasikring er hensiktsmessig. Konsernet eksponeres mot renterisiko ved at aktive eierfond verdsettes i samsvar med International Private Equity and Venture Capital (IPEVC) Valuation Guidelines. Verdien på fondenes investeringer påvirkes av endringer i markedsrenter.
Likviditetsrisiko knyttet til fondsinvesteringene vil være relatert til at konsernet ikke har midler til løpende innbetalinger til fondene innenfor kommitert kapital. Dette forholdet er innarbeidet i konsernets investeringsplaner og prognoser, og styres gjennom en likviditetsstyringsmodell som hensyntar kommittering til eksisterende portefølje, fremtidige kommitteringsprogram og forventet realisasjonsnivå i porteføljen. I tillegg har selskapet etablert trekkfasiliteter for ytterligere å imøtekomme likviditetsrisikoen.
Konsernet Argentum investerer i unoterte aksjer via venturefond og oppkjøpsfond. Særlig innenfor venture-segmentet vil det være høy risiko knyttet til den enkelte investering, med muligheter for høy avkastning, men også betydelige tap. Argentum søker å redusere risikokonsentrasjonen gjennom å diversifisere investeringsporteføljen på flere fond og forvaltere og over ulike investeringstidspunkt, samt investere i fond med ulikt investeringsfokus på sektorer, faser og regioner.
Samfunnsansvar
Som en ledende investor i aktive eierfond, har Argentum satt arbeidet med samfunnsansvar høyt på agendaen. Miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold (ESG) er en sentral del av selskapets investeringsprosesser, investeringsbeslutninger og oppfølgning av fondsforvalterne. I tillegg har Argentum interne retningslinjer for samfunnsansvar knyttet til egen operasjonell drift.
Argentums arbeid med samfunnsansvar er basert på UN Global Compact, FNs prinsipper for ansvarlige investeringer. Disse prinsippene tar for seg menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø og anti-korrupsjon. Argentum ble fullverdig medlem av Global Compact i 2012. I tillegg ligger prinsippene i UN Principles for Responsible Investing (UN PRI) til grunn for Argentums arbeid med samfunnsansvar. Argentum har fulgt disse prinsippene i flere år og blir et fullverdig medlem i UN PRI i 2021. Argentum har signert UN CEO Statement of Support for the Women’s Empowerment Principles for å fremme det globale arbeidet for likestilling.
Styret vektlegger at Argentum integrerer hensynet til gode miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold i investeringsvirksomheten, i tråd med internasjonalt anerkjente prinsipper for ansvarlig investeringsvirksomhet. I investeringsbeslutningene legger Argentum særlig vekt på at avtaleverkene gjenspeiler likebehandling og transparens. Prinsippene knyttet til samfunnsansvar er integrert i Argentums investeringsanalyser og beslutningsprosesser, gjennom eierskapet av fondene og gjennom åpenhet i selskapets rapportering. Samfunnsansvarsrelaterte problemstillinger er videre inkludert i Argentums evaluering og oppfølging av forvalterne, og Argentum arbeider kontinuerlig med å videreutvikle dette arbeidet.
Argentum utarbeider årlig en samfunnsansvarsrapport, der selskapet rapporterer status på arbeidet knyttet til samfunnsansvar hos forvalterne i porteføljen. Rapporten inneholder også en oversikt over Argentums interne arbeid knyttet til samfunnsansvar. I tillegg bruker Argentum norske og internasjonale investorer som diskusjonspartnere knyttet til ESG-arbeidet. Argentum er medlem av Norsif, en uavhengig forening for kapitaleiere og forvaltere med interesse for ansvarlig og bærekraftig forvaltning, og selskapet har vært aktive i foreningens arbeid for å bygge kompetanse rundt samfunnsansvar i investeringsrelatert virksomhet.
For interne forhold baserer Argentum sin samfunnsansvarsrapportering på utvalgte indikatorer fra FNs Global Reporting Initiative (GRI). Dette er et sett generelle rapporteringsindikatorer for samfunnsansvar som er anerkjent som en global standard.
Selskapet påvirker miljøet direkte og indirekte. På grunn av virksomhetens karakter er Argentums direkte effekt på totale klimautslipp og miljøbelastninger liten, og i hovedsak knyttet til energiforbruk, tjenestereiser og avfall fra kontorvirksomheten. I 2020 medførte selskapets reisevirksomhet 10,3 tonn CO2-ekvivalenter, mens tilsvarende for 2019 var 89,0 tonn CO2-ekvivalenter. Reduksjonen henger i stor grad sammen med redusert reiseaktivitet som følge av covid-19-pandemien. Selskapet planlegger å begrense reiseaktiviteten gjennom bruk av videoteknologi. Selskapet forventer likevel at reiseaktiviteten tar seg opp i 2021, men likevel lavere enn sammenliknet med et normalår. Selskapets gjenvinningsgrad var på samme nivå som tidligere år. Det er etablert avtale med ekstern part om gjenbruk av utrangert IT-utstyr, og konsernet stiller krav til leverandørers miljøsertifisering. Den indirekte miljøpåvirkningen skjer gjennom selskapets investeringsvirksomhet, hvor samfunnsansvar er en sentral og integrert del av investeringsprosessen. Argentum er opptatt av at forvalterne er bevisste på risiko og muligheter knyttet til klimaendringer og har inkludert dette i den årlige oppfølgingen av forvalterne.
Arbeidsmiljø og personale
Argentum skal være en god og profesjonell arbeidsplass hvor det legges vekt på likeverd og gjensidig respekt blant medarbeiderne. Argentum er en kunnskapsbedrift hvor de ansattes kompetanse er avgjørende for selskapets avkastning. Derfor legger selskapet til rette for at ansatte kan utvikle seg både gjennom tilgang til interne og eksterne opplæringsaktiviteter. Samtidig vektlegges kunnskapsdeling i det daglige, som gir et viktig bidrag i den enkelte ansattes kompetanseutvikling. Det gjennomføres også årlige medarbeidersamtaler mellom ledere og medarbeidere.
Totalt utgjorde sykefraværet i selskapet 0,45 prosent av total arbeidstid i 2020. Nedgangen i sykefraværet sammenliknet med tidligere år kan i stor grad tilskrives at de ansatte i deler av året arbeidet hjemmefra under covid-19-pandemien.
Det har ikke forekommet eller blitt rapportert alvorlige arbeidsuhell eller ulykker som har resultert i personskader eller materielle skader i løpet av året.
Arbeidet i Argentum har i løpet av 2020 vært preget av covid-19-pandemien. Alle medarbeidere har tilbragt deler av året på hjemmekontor og har vært tilpasningsdyktige. De har lojalt fulgt opp både selskapets egne retningslinjer og nasjonale og regionale tiltak for å hindre smittespredning. Til tider har det vært stor arbeidsbelastning, men hvor vi likevel erfarte økt medarbeiderengasjement. Gjennom covid-19-pandemien har det blitt gjennomført jevnlige fellesmøter på Teams for statusoppdateringer, der alle avdelinger har fortalt om aktuelle arbeidsoppgaver, enkelte ansatte har holdt foredrag og det har vært underholdning.
Ved utgangen av 2020 hadde konsernet 23 ansatte og en kvinneandel på 35 prosent. Kvinneandelen i styret er 50 prosent. Selskapet har ingen midlertidig ansatte eller ansatte i deltidsstillinger. Det er tatt ut i gjennomsnitt 16 uker foreldrepermisjon for kvinner og 2 uker for menn i 2020.
Likestilling og diskriminering
Argentum arbeider kontinuerlig for å fremme et mer mangfoldig og likestilt arbeidsmiljø. Et godt arbeidsmiljø for alle våre ansatte er viktig for Argentum, og styret er opptatt av at dette skal gjenspeiles i selskapet. Dette inkluderer blant annet like muligheter for alle ansatte, med like muligheter for lønns- og karriereutvikling, og likebehandling i rekrutterings- og utvelgelsesprosesser. Argentum er bevisst på å profilere både kvinner og menn i rekrutteringsarbeidet, og jobber aktivt for å øke kvinneandelen i selskapet. Selskapet vektlegger også å ha fleksible ordninger som gjør det lettere for selskapets ansatte å kombinere karriere og privatliv. Argentums virksomhet er innenfor en bransje hvor menn tradisjonelt er i flertall. Argentum anser manglende likestilling i bransjen som en bransjerisiko. Et mer mangfoldig arbeidsmiljø gir flere perspektiver og kan med det redusere risiko. Selskapet har derfor de siste årene vært involvert i flere ulike initiativer, både som arrangør og sponsor, med sikte på å øke interessen blant kvinner for finans, investeringer og entreprenørskap. Likestillings -og diskrimineringsloven forbyr diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og kombinasjoner av dette. Argentum har som mål å være en arbeidsplass der diskriminering ikke finner sted, og er ikke kjent med at det forekommer forskjellsbehandling i selskapet. Argentum har etablerte varslingsrutiner som er lett tilgjengelig for alle ansatte.
Forslag til resultatdisponering
Styret foreslår at årets overskudd på 653,9 millioner kroner i Argentum Fondsinvesteringer as disponeres som følger:
Disponering i Argentum Fondsinvesteringer AS | |
---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 |
Totalresultat | 653 946 |
Overført annen egenkapital | 653 946 |
Totalt disponert | 653 946 |
Styret foreslår at det deles ut 200 millioner kroner i utbytte for regnskapsåret 2020.
Gå videre ved å trykke på pilen til høyre