Noter
Note 1 Regnskapsprinsipper
1.1 Grunnlag for utarbeidelse
Argentum Fondsinvesteringer AS er et norskregistrert aksjeselskap med hovedkontor i Bergen og avdelingskontor i Oslo. Argentum Fondsinvesteringer AS med datterselskaper er investeringsselskaper som deltar med minoritetsandeler i spesialiserte, aktive eierfond (private equity). Selskapets hovedkontor har besøksadresse Bradbenken 1, 5003 Bergen. Regnskapet for regnskapsåret 2020 er avlagt av selskapets styre 27. mai 2021 for godkjennelse i Generalforsamlingen 16. juni 2021.
Konsernregnskapet og selskapsregnskapet til Argentum Fondsinvesteringer AS for regnskapsåret 2020 er avlagt i samsvar med EU-godkjente International Financial Reporting Standards (IFRS) og tilhørende fortolkninger fastsatt av International Accounting Standards Board, samt ytterligere norske opplysningskrav som følger av lover og forskrifter.
Argentum legger til grunn prinsippene i et historisk-kost-regnskap, men som et investeringsselskap er den dominerende del av balansen investeringer som er regnskapsført til virkelig verdi. Se nærmere omtale av dette i note 1.8 og 1.13.
Konsernregnskapet og selskapsregnskapet er utarbeidet med ensartede regnskapsprinsipper for like transaksjoner og hendelser under ellers like forhold.
Utarbeidelse av regnskaper i samsvar med IFRS krever bruk av estimater. Videre krever anvendelse av selskapets regnskapsprinsipper at ledelsen må utøve skjønn. Områder som i stor grad inneholder slike skjønnsmessige vurderinger, høy grad av kompleksitet, eller områder hvor forutsetninger og estimater er vesentlige for konsernregnskapet og selskapsregnskapet, er beskrevet i note 3.
Endringer i regnskapsprinsipper og opplysninger
Argentum Fondsinvesteringer AS har i 2020 ikke tatt i bruk nye eller endrede regnskapsstandarder eller fortolkninger som har hatt en vesentlig effekt på konsernets finansielle stilling eller resultat.
Nye standarder og fortolkninger ennå ikke vedtatt
IASB har vedtatt nye standarder og fortolkninger samt endringer i eksisterende standarder og fortolkninger som enda ikke har tredd i kraft ved utgangen av 2020. Det er ingen endringer i standarder eller fortolkninger som forventes å gi en vesentlig påvirkning på konsernets finansielle stilling eller resultat.
1.2 Funksjonell valuta og presentasjonsvaluta
Konsernet og morselskapet presenterer sitt regnskap i norske kroner. Dette er også morselskapets og konsoliderte selskapers funksjonelle valuta.
1.3 Konsolideringsprinsipper
Argentum Fondsinvesteringer har vurdert kriteriene og kommet frem til at de møter definisjonen av et investeringsforetak og benytter derfor reglene for investeringsforetak i henhold til IFRS 10, IFRS 12 og IAS 27, samt tilhørende vedlegg til disse standardene. IFRS 10 definerer et investeringsforetak og introduserer et påbudt unntak fra konsolideringskravene for investeringsforetak.
IFRS 12 og tilhørende vedlegg presenterer notekrav for investeringsforetak. IAS 27 og tilhørende vedlegg krever at investeringsforetak som definert i henhold til IFRS 10 kun skal presentere separate finansregnskap som sitt eneste finansregnskap dersom alle datterselskap måles til virkelig verdi over resultatet. Argentum har imidlertid flere datterforetak, som utfører tjenester knyttet til foretakets investeringsvirksomhet, og som således er unntatt fra forbudet mot konsolidering i IFRS 10.31. Dette gjelder Argentum Asset Management AS som utfører tjenester knyttet til foretakets investeringsvirksomhet, Argentum Alternative Investments AS som driver forvaltning av alternative investeringsfond, samt Argentum Business Management AS som er et forretningsførerselskap. Argentum Fondsinvesteringer utarbeider derfor et konsernregnskap hvor Argentum Asset Management AS, Argentum Alternative Investments AS og Argentum Business Management AS konsolideres sammen med morselskapet. Øvrige datterselskap regnskapsføres til virkelig verdi med verdiendring over resultatet.
Investeringsforetak
Argentum Fondsinvesteringer har vurdert å møte kriteriene som definerer et investeringsforetak i henhold til IFRS 10 da følgende betingelser er oppfylt:
- Argentum Fondsinvesteringer mottar midler fra en eller flere investorer for å yte investoren(e) investeringsforvaltningstjenester
- Argentum Fondsinvesteringer forplikter seg overfor sin(e) investor(er) til at foretakets virksomhetsformål er å investere midler utelukkende med sikte på verdistigning og/eller kapitalinntekt
- Argentum Fondsinvesteringer måler og evaluerer avkastningen av praktisk talt alle sine investeringer til virkelig verdi
Selv om Argentum Fondsinvesteringer ikke møter alle typiske karakteristika for et investeringsforetak (herunder kun én investor, gjennom Nærings- og Fiskeridepartementet, og tilhørende næringspolitiske formål), er det ledelsens oppfatning at selskapet likevel er et investeringsforetak. Dette begrunnes med at Argentum i praksis ses på som et investeringsfond på vegne av den norske befolkning, som tilgodeses gjennom årlige utbytter som inngår som en del av finansieringen i Statsbudsjettet. Samtidig har Argentum siden 2009 åpnet opp for medinvestorer som deltar i fondsstrukturer eller enkeltinvesteringer både innenfor primary, secondary og ko-investeringer. Selv om Argentum også skal tilfredsstille næringspolitiske mål, skal Argentum drives på forretningsmessige vilkår hvor primærformålet er å levere høyest mulig avkastning fra investeringer i nordeuropeiske private equity fond og energisektoren globalt. Målet med eierskapet i Argentum stadfestes blant annet i Stortingsmeldingen «Et mangfoldig og verdiskapende eierskap» (Meld.St.27 2013-2014).
Datterselskap
Datterselskaper er selskaper, der konsernet har kontroll. Kontroll oppstår når konsernet er eksponert for eller har rettigheter til variabel avkastning av sin involvering med selskapet og har mulighet for å påvirke denne avkastningen gjennom sin makt over enheten. I konsernregnskapet blir datterselskaper (som konsolideres, jfr diskusjonen i avsnittet over) konsolidert fra det tidspunkt kontroll er overført til konsernet og blir utelatt fra konsolideringen når kontroll opphører.
Konserninterne transaksjoner og konsernmellomværende, inkludert internfortjeneste og urealisert gevinst og tap er eliminert. Regnskapene til datterselskapene omarbeides når dette er nødvendig for å oppnå samsvar med konsernets regnskapsprinsipper.
Uavhengig av kravet i IFRS 10.31 skal et investeringsforetak, dersom det har et datterforetak som utfører investeringsrelaterte tjenester knyttet til foretakets investeringsvirksomhet, konsolidere dette datterforetaket i samsvar med IFRS 10. Datterforetaket Argentum Asset Management AS har som hovedformål å utføre investeringsrelaterte tjenester (f.eks. investeringsrådgivning, investeringsforvaltning, investeringsstøtte og administrative tjenester) og er således vurdert å tilfredsstille kriteriene for konsolidering. Det samme gjelder Argentum Alternative Investments AS og Argentum Business Management AS.
Datterselskap til virkelig verdi
I tråd med IFRS 10 konsolideres ikke øvrige investeringer i selskaper og strukturer hvor konsernet har kontroll, men måles til virkelig verdi over resultatet i samsvar med IFRS 9. Disse investeringene presenteres i balansen som datterselskap til virkelig verdi. Virkelig verdi av investeringer i kontrollerte datterselskap fastsettes konsistent med alle andre investeringer som måles til virkelig verdi over resultatet, og er beskrevet under note 1.8 «Finansielle Instrumenter». Se note 10 hvor oversikt over datterselskap til virkelig fremkommer.
Private equity-investeringer
Private equity investeringer, enten via interne saminvesteringsstrukturer eller direkte (se note 6), hvor morselskapet har betydelig innflytelse eller har mer enn 50 prosent eierandel regnskapsføres som en del av den ordinære private equity porteføljen i samsvar med IFRS 9 og konsolideringsunntaket i IFRS 10. Virkelig verdi av disse investeringene fastsettes konsistent med alle andre investeringer som måles til virkelig verdi over resultatet, og er beskrevet under note 1.8 «Finansielle Instrumenter».
Alle andre investeringer er regnskapsført i overensstemmelse med IFRS 9, Finansielle instrumenter: Innregning og måling, hvor utfyllende opplysninger er gitt i note 1.8.
1.4 Kontanter og kontantekvivalenter
Kontanter inkluderer kontanter i kasse og bankbeholdning. Kontanter og kontantekvivalenter måles ved førstegangs innregning til virkelig verdi.
1.5 Kortsiktige fordringer
Kortsiktige fordringer måles ved første gangs balanseføring til virkelig verdi. Ved senere måling vurderes kortsiktige fordringer til amortisert kost fastsatt ved bruk av effektiv rente metoden, fratrukket avsetning for inntruffet tap.
1.6 Varige driftsmidler
Varige driftsmidler måles til anskaffelseskost, fratrukket akkumulerte av- og nedskrivninger. Når eiendeler selges eller avhendes, blir balanseført verdi fraregnet og eventuelt tap eller gevinst resultatføres.
Anskaffelseskost for varige driftsmidler er kjøpsprisen, inkludert avgifter/skatter og kostnader direkte knyttet til å sette anleggsmiddelet i stand for bruk. Utgifter påløpt etter at driftsmidlet er tatt i bruk, slik som løpende vedlikehold, resultatføres, mens øvrige utgifter som forventes å gi fremtidige økonomiske fordeler blir balanseført.
Avskrivning er beregnet ved bruk av lineær metode over følgende brukstid:
Inventar, kontormaskiner, utstyr: | 3-5 år |
---|---|
Kunst: | Avskrives ikke |
Immaterielle eiendeler: | 5 år |
Avskrivningsperiode og -metode vurderes årlig. Tilsvarende gjelder for utrangeringsverdi.
Balanseført verdi av varige driftsmidler vurderes for nedskrivning hvis hendelser eller endringer i forutsetninger indikerer at balanseført verdi av driftsmidlet ikke er gjenvinnbar. Gjenvinnbar verdi er den høyeste av verdi i bruk og netto salgsverdi.
1.7 IFRS 16 Leieavtaler
IFRS 16 Leieavtaler ble vedtatt med virkning fra 1.januar 2019. Etter IFRS 16 skal forpliktelsen knyttet til fremtidige leiebetalinger for selskapets vesentlige leieavtaler som har en varighet ut over 12 måneder regnskapsføres i balansen som en forpliktelse. Tilsvarende skal retten til fremtidig bruk av eiendeler som er leiet, regnskapsføres som en eiendel i balansen. I resultatregnskapet blir avskrivinger fra bruksrettseiendelen presentert separat fra rentekostnaden knyttet til leieforpliktelsen og til sammen erstatter disse komponentene leiekostnaden under IAS 17.
Argentum benytter følgende regnskapsprinsipper i forbindelse med regnskapsføringen etter IFRS 16:
- Bruk av modifisert retrospektiv metode ved overgangen til IFRS 16, noe som innebar at det ikke ble omarbeidet sammenligningstall ved førstegangsinnregning.
- Unntak for kortsiktige leieavtaler (en leieperiode på 12 måneder eller kortere)
- Unntak for eiendeler av lav verdi
- Unntak for ikke-leiekomponenter i leieforpliktelsen
- Ekskludert eventuelle direkte kostnader knyttet til måling av bruksretteiendelen
- Bruk av "hindsight" etterpåklokskap ved vurdering av leieperiode for kontrakter som inneholder opsjoner.
Konsernets leieforpliktelser er i all hovedsak knyttet til leie av kontorlokaler. Ved overgangen til IFRS 16, innregnet konsernet totalt MNOK 35,5 som bruksretteiendeler og leieforpliktelser. Bruksretteiendelen klassifiseres som varig driftsmiddel i balansen, mens leieforpliktelsen klassifiseres som annen gjeld.
Effekten på resultatet vil endre seg over tid, men kombinasjonen av rente – og avskrivningskostnad fra IFRS 16 er ventet å være noe høyere enn leiekostnader under IAS 17 i starten av leieperioden og lavere mot slutten.
En leieavtale klassifiseres som finansiell leieavtale dersom den i det vesentlige overfører risiko og avkastning forbundet med eierskap. Konsernet har ingen finansielle leieavtaler.
Leieavtaler hvor ikke det vesentligste av risiko og avkastning som er forbundet med eierskap av eiendelen er overført fra utleier klassifiseres som operasjonelle leieavtaler. Ved inngåelse av kontrakten gjøres det en vurdering av hvilke deler av kontrakten som gjelder ikke-leiekomponenter. For Argentum vil dette primært være felleskostnader knyttet til leie av kontorlokaler. Argentum har valgt å ikke innregne ikke-leiekomponenter eller leieavtaler med lav verdi. Leieavtaler med lav verdi gjelder i hovedsak kontorutstyr.
På leiekontraktens iverksettelsestidspunkt innregnes en rett til å bruke eiendelen og en leieforpliktelse. Rett til å bruke eiendelen innregnes ved førstegangsinnregning til kost. Kost tilsvarer leieforpliktelsen ved førstegangsinnregning justert for betalinger gjort før leieavtalens starttidspunkt, eventuelle forlengelses- eller termineringsopsjoner og eventuelle kostnader knyttet til å tilbakeføre eiendelen til sin opprinnelige stand. Etter førstegangsinnregning avskrives rett til å bruke eiendelen lineært over den korteste perioden av leieperioden og estimert økonomisk levetid. Det gjøres også periodevise vurderinger av indikatorer på verdifall for rett til å bruke eiendelen. Rett til å bruke eiendelen vil også bli justert for enkelte endringer i leieforpliktelsen, men hovedsakelig ved årlig indeksjustering av leiebetalinger.
Ved førstegangsinnregning måles leieforpliktelsen til nåverdien av framtidige leiebetalinger i leieperioden diskontert med den marginale lånerenten. Leiebetalinger består av faste betalinger og variable betalinger som knytter seg til indeksjustering av leien. Ved fastsettelse av leieperioden vurderes det om det med rimelig sikkerhet vurderes at eventuelle forlengelses- eller termineringsopsjoner i kontrakten vil bli utøvd. Den marginale lånerenten tar hensyn til leieavtalens varighet. Argentum har valgt å bruke den samme marginale lånerenten for leiekontrakter med like egenskaper som for eksempel lik eiendelstype og i samme økonomiske miljø.
Etter førstegangsinnregning måles leieforpliktelsen til amortisert kost ved hjelp av effektiv rente-metode. Leieforpliktelsen måles på nytt ved endringer i leiebetalinger som følge av indeksjusteringer, eller hvis Argentum endrer vurderingen av sannsynligheten for å utøve en forlengelses- eller termineringsopsjon. Justeringer i leieforpliktelsen som følge av ny måling vil også føre til at retten til å bruke eiendelen vil justeres. Dersom rett til å bruke eiendelens bokførte verdi er null, føres justeringen mot resultatet.
Rett til å bruke eiendelen presenteres som en del av varige driftsmidler i balanseoppstillingen, mens leieforpliktelsen presenteres som en del av andre forpliktelser. I resultatregnskapet presenteres avskrivninger fra bruksrettseiendelen på linjen «Annen driftskostnad». Rentekostnaden fra leieforpliktelsen er inkludert i linjen «Annen finanskostnad».
1.8 Finansielle instrumenter
Innregning og fraregning
Finansielle eiendeler balanseføres enten på avtaletidspunktet eller på oppgjørstidspunktet. Avtaletidspunktet brukes for finansielle eiendeler balanseført til virkelig verdi over resultatet, mens oppgjørstidspunktet brukes for finansielle eiendeler balanseført til amortisert kost. Finansielle forpliktelser balanseføres på det tidspunkt når konsernet blir part i instrumentenes kontraktsmessige betingelser.
Finansielle eiendeler fraregnes når retten til å motta og beholde kontantstrømmene fra den finansielle eiendelen har utløpt eller er overført til andre. Finansielle forpliktelser fraregnes når forpliktelsen har opphørt gjennom betaling, er kansellert eller utløpt.
Klassifisering og presentasjon
Ledelsen klassifiserer finansielle instrumenter ved anskaffelse, og klassifiseringen avhenger av hensikten med eiendelen. Finansielle eiendeler klassifiseres i en av følgende målekategorier:
- Amortisert kost
- Virkelig verdi over resultatet
- Fair value option
Klassifiseringen av finansielle eiendeler er avhengig av to faktorer:
- Virksomhetsmodellen for porteføljen som den finansielle eiendeler hører til
- Kjennetegn til den finansielle eiendelens kontraktsregulerte kontantstrømmer
Finansielle forpliktelser klassifiseres til amortisert kost med unntak av finansielle forpliktelser som må måles til virkelig verdi over resultatet.
Finansielle eiendeler balanseført til amortisert kost
Finansielle eiendeler som ikke er bestemt regnskapsført til virkelig verdi over resultatet er balanseført til amortisert kost dersom følgende kriterier er oppfylt:
- Eiendelene omfattes av virksomhetsmodellen der formålet er å holde eiendelene for å motta de kontraktsregulerte kontantstrømmene
- De kontraktsregulerte kontantstrømmene består kun av betaling av hovedstol og renter
Finansielle eiendeler balanseført til amortisert kost regnskapsføres ved førstegangsinnregning til virkelig verdi med tillegg av direkte henførbare transaksjonskostnader. Etterfølgende verdimåling følger effektiv rente-metode, redusert med eventuelle nedskrivninger. I denne kategorien inngår kundefordringer, andre fordringer og bankinnskudd.
Finansielle forpliktelser balanseført til amortisert kost
Finansielle forpliktelser balanseført til amortisert kost er ved førstegangsinnregning regnskapsført til virkelig verdi med fratrekk av eventuelle direkte henførbare transaksjonskostnader. I denne kategorien inngår konsernets leverandørgjeld og annen kortsiktig gjeld.
Verdifall på finansielle eiendeler målt til amortisert kost
På hver balansedato vurderer konsernet om det foreligger objektive indikasjoner på at en finansiell eiendel eller en gruppe av finansielle eiendeler har falt i verdi. Tap ved verdifall på en finansiell eiendel eller en gruppe av finansielle eiendeler innregnes bare dersom det er objektive indikasjoner på verdifall som et resultat av én eller flere hendelser som har inntruffet etter førstegangsinnregningen (en ”tapshendelse”) og denne tapshendelsen (eller hendelsene) påvirker fremtidige estimerte kontantstrømmer på en måte som kan måles pålitelig.
Konsernet vurderer først om det finnes en objektiv indikasjon på nedskrivning.
Kriteriene som konsernet benytter for å avgjøre om det er objektivt belegg for et tap ved verdifall inkluderer:
- Vesentlige finansielle vanskeligheter hos utsteder eller debitor
- Et aktivt marked for den finansielle eiendelen forsvinner på grunn av finansielle vanskeligheter
- Observerbare opplysninger indikerer at det har vært en målbar nedgang i de estimerte fremtidige kontantstrømmene fra en gruppe av finansielle eiendeler siden førstegangsinnregningen av disse eiendelene, selv om nedgangen ennå ikke kan identifiseres til de enkelte finansielle eiendelene
Størrelsen på tapet måles til differansen mellom eiendelens balanseførte verdi og nåverdien av de estimerte fremtidige kontantstrømmer diskontert med den finansielle eiendelens opprinnelige effektive rente. Eiendelens balanseførte verdi reduseres og tapsbeløpet innregnes i resultatregnskapet. Som en praktisk tilnærming, kan også verdifall måles på grunnlag av instrumentets virkelige verdi ved bruk av en observerbar markedspris.
Dersom verdifallet senere reduseres, og reduksjonen objektivt kan knyttes til en hendelse som inntreffer etter at verdifallet ble innregnet, skal det tidligere tapet reverseres i resultatregnskapet.
Finansielle instrumenter balanseført til virkelig verdi over resultatet
Konsernets børsnoterte aksjer og valutaterminkontrakter er klassifisert under denne kategorien. Instrumenter i denne kategorien regnskapsføres ved førstegangsinnregning til virkelig verdi, hvor tilhørende transaksjonskostnader innregnes i resultatregnskapet når de oppstår. Etterfølgende måling er virkelig verdi med gevinster og tap regnskapsført i resultatregnskapet. Endringer i virkelig verdi på børsnoterte aksjer inngår i «Gevinst/tap på private equity-investeringer», mens endringer i virkelig verdi på valutaterminkontrakter inngår i «resultat fra valutakontrakter».
Finansielle eiendeler omklassifiseres kun hvis det er vesentlig endring i virksomhetsmodellen for eiendelene. Det er forventet at slike endringer er svært sjeldne. Finansielle forpliktelser omklassifiseres ikke.
Fair value option
Dersom det gir mer relevant informasjon, er finansielle instrumenter som kvalifiserer for det utpekt som instrumenter regnskapsført til virkelig verdi med verdiendringer over resultatet («fair value option»). Se nærmere om begrunnelsen for dette i 1.13 Prinsipper for inntekter.
«Fair value option» benyttes for investeringer i private equity-fond. Som en fond-i-fond-investor verdsettes PE-investeringene på bakgrunn av rapporterte NAV-verdier (net asset value) fra fondsforvaltere i henhold til IPEV-retningslinjer (International Private Equity and Venture Capital Valuation), hvor verdien understøttes av reviderte årsrapporter.
Virkelig verdi blir beregnet basert på verdsettelsesprinsipper fastsatt i IFRS 13 og retningslinjer i henhold til IPEV. Ved verdsettelsen av fondenes investeringsporteføljer legges markedsverdi per balansedato til grunn for noterte investeringer. For unoterte investeringer, der ingen markedsverdi er observerbar, bestemmes virkelig verdi på grunnlag av nylig gjennomførte tredjepartstransaksjoner eller transaksjoner mellom fondene og de underliggende porteføljeselskap, eller med referanse til markedsverdi på sammenlignbare instrumenter eller på grunnlag av nåverdiberegning av fremtidige kontantstrømmer. Virkelig verdi av investeringer i private equity fond beregnes på grunnlag av fondets virkelige verdi på balansedagen. Virkelig verdi av fondet tilsvarer investeringsporteføljen vurdert til virkelig verdi tillagt netto andre balanseposter. Investeringer i private equity fond foretatt via interne saminvesteringsstrukturer vurderes konsistent med direkte investeringer i private equity fond, hvor virkelig verdi av saminvesteringsstrukturen tilsvarer virkelig verdi av private equity fondet/fondene tillagt netto andre balanseposter i saminvesteringsstrukturen. I sum blir dette beste estimat på fair value.
Endringer i virkelig verdi på finansielle instrumenter regnskapsført til virkelig verdi med verdiendringer over resultatet, resultatføres og presenteres som driftsinntekt/kostnad eller finansinntekt/-kostnad avhengig av formålet med investeringen. Se nærmere omtale i note 1.13 Prinsipper for inntekter.
For investeringer i annenhåndsmarkedet («secondary investeringer») i private equity fond vurderes normalt anskaffelseskost som beste estimat på virkelig verdi inntil utgangen av kvartalet etter ervervet. Deretter vurderes normalt virkelig verdi tilsvarende som for en primary investering med verdiendringer over resultatet. Når en secondary investering vurderes basert på anskaffelseskost vil øvrige eierandeler i samme fond verdsettes tilsvarende.
Derivater og sikring
Konsernet har ved utgangen av 2020 og 2019 ingen derivater som oppfyller vilkår for sikringsbokføring. For oversikt over konsernets valutaterminkontrakter se note 11 Valutaterminkontrakter.
Verdisikring
Konsernet har ved utgangen av 2020 og 2019 ingen derivater som oppfyller vilkår for verdisikring. For oversikt over konsernets valutaterminkontrakter se note 11 Valutaterminkontrakter.
1.9 Avsetninger
En avsetning blir regnskapsført når konsernet har en forpliktelse (rettslig eller selvpålagt) som en følge av en tidligere hendelse, det er sannsynlig (mer sannsynlig enn ikke) at det vil skje et økonomisk oppgjør som følge av denne forpliktelsen og beløpets størrelse kan måles pålitelig. Hvis effekten er betydelig, beregnes avsetningen ved å neddiskontere forventede fremtidige kontantstrømmer med en diskonteringsrente før skatt som reflekterer markedets prissetting av tidsverdien av penger og, hvis relevant, risikoer spesifikt knyttet til forpliktelsen.
1.10 Egenkapital
Aksjekapital
Ordinære aksjer klassifiseres som aksjekapital.
Kostnader ved egenkapitaltransaksjoner
Transaksjonskostnader direkte knyttet til en egenkapitaltransaksjon blir regnskapsført direkte mot egenkapitalen etter fradrag for skatt.
Annen egenkapital
Foreslått utbytte inngår som del av annen egenkapital inntil det er besluttet på generalforsamlingen.
1.11 Minoritetsinteresser
Argentum Fondsinvesteringer as eier 100 prosent av datterselskapet Argentum Asset Management AS som blir konsolidert i konsernregnskapet og det oppstår derfor ikke minoritetsinteresser.
1.12 Leverandørgjeld
Leverandørgjeld måles til virkelig verdi ved førstegangs balanseføring. Ved senere måling vurderes leverandørgjeld til amortisert kost fastsatt ved effektiv rente metoden.
1.13 Prinsipper for inntekter
Investering i private equity fond er selskapets primære virksomhet. På grunn av dette er inntektene fra investeringene klassifisert som driftsinntekter i resultatregnskapet, og kontantstrømmer fra private equity fond er derfor presentert under operasjonelle aktiviteter i kontantstrømanalysen. Inntekter fra investeringer i private equity fond består av realiserte og urealiserte gevinster, samt utbytte eller tilsvarende utbetalinger fra fondene. I resultatregnskapet består gevinst/tap fra investeringer i private equity fond av selskapets andel av realiserte gevinster og tap samt andel av årets endring i urealisert verdi på investeringer i private equity fond.
Ved beregning av realisert gevinst/tap fra fondene ved realisasjon av underliggende porteføljeselskap, hensyntas balanseførte forvaltningshonorarer og andre utgifter knyttet til forvaltningen av det enkelte private equity fond. Balanseførte utgifter allokeres basert på kostpris på det enkelte underliggende porteføljeselskap. Ved realisasjon av underliggende porteføljeselskap resultatføres dermed en andel av aktiverte kostnader, og bokført realisert gevinst reduseres/tap øker.
Argentums portefølje av fondsinvesteringer styres og avkastning måles på grunnlag av virkelig verdi på fondenes underliggende selskapsinvesteringer. Forvaltningsmodellen er innrettet mot måling av avkastning på basis av estimerte virkelige verdier, supplert med kvalitative analyser av verdi- og risikoutvikling i porteføljen ut fra hensynet til at dette gir mer relevant informasjon. Intern rapportering til styret og ledelsen skjer på grunnlag av virkelig verdi på fondsinvesteringene. Basert på dette, har Argentum valgt å benytte valgmuligheten til å vurdere investeringene til virkelig verdi med verdiendring over resultatet (fair value option). Se også omtale i note 1.8 Finansielle instrumenter.
Forvaltningshonorar knyttet til konsernets investeringsprogrammer inntektsføres etter hvert som tjenesten leveres. Forvaltningshonorar i investeringsperioden beregnes på bakgrunn av kommittert kapital. Når investeringsperioden er utløpt beregnes forvaltningshonoraret på bakgrunn av verdsettelsen av underliggende investeringer. Se note 22 for ytterligere detaljer.
Renteinntekter og konsernbidrag inntektsføres basert på effektiv-rente-metode etter hvert som de opptjenes. Utbytte inntektsføres når aksjonærenes rettighet til å motta utbytte er fastsatt av generalforsamlingen. For konsernbidrag inntektsføres andel opptjent kapital i eierperioden som finansinntekt, mens resterende andel føres om retur av innbetalt kapital.
1.14 Utenlandsk valuta
Omregning av utenlandsk valuta
Transaksjoner i utenlandsk valuta omregnes til kursen på transaksjonstidspunktet. Pengeposter i utenlandsk valuta omregnes til norske kroner ved å benytte balansedagens kurs. Ikke-pengeposter som måles til historisk kurs uttrykt i utenlandsk valuta, omregnes til norske kroner ved å benytte valutakursen på transaksjonstidspunktet. Ikke-pengeposter som måles til virkelig verdi uttrykt i utenlandsk valuta, omregnes til valutakursen fastsatt på tidspunkt for verdivurdering, som er sammenfallende med balansetidspunktet. Valutakursendringer resultatføres og inngår i «Finansinntekter og finanskostnader».
1.15 Ansatte ytelser
Innskuddsbaserte pensjonsytelser
Konsernet er pliktig til å ha tjenestepensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Konsernet har etablert en innskuddspensjonsordning for alle fast ansatte i henhold til reglene i OTP. Innskuddssatsene er som følger:
- 7 prosent av fastlønn mellom 0 og 7,1 G og
- 25,1 prosent av fastlønn mellom 7,1 og 12 G.
For fastlønn over 12 G betales det ikke inn til ordningen. Årlig pensjonspremie periodiseres over forsikringsperioden.
Innskuddsbasert pensjonsordning innebærer at konsernet betaler et årlig innskudd til de ansattes kollektive pensjonssparing, men det gis ikke løfter om fremtidig pensjon av en gitt størrelse. Den enkelte ansattes fremtidige pensjon bestemmes ut ifra størrelsen på de årlige innskuddene og avkastningen på de innbetalte pensjonspremiene. Konsernet har ingen ytterligere betalingsforpliktelser etter at innskuddene er betalt.
Konsernet har også en uførepensjon for alle fast ansatte. Denne inngår som en del av innskuddspensjonsordningen og kostnadsføres løpende. Uførepensjonen sikrer:
- 3 prosent av pensjonsgrunnlaget opp til 12G
- 66 prosent av pensjonsgrunnlaget i intervallet 6-12G
- 25 prosent av G, maksimalt 6 prosent av pensjonsgrunnlaget, opp til 12G
1.16 Inntektsskatt
Skattekostnad består av betalbar skatt og endring i utsatt skatt. Utsatt skatt/skattefordel er beregnet på alle forskjeller mellom regnskapsmessig og skattemessig verdi på eiendeler og gjeld med unntak av midlertidige forskjeller relatert til investeringer i datterselskaper
Ledelsen evaluerer skatteposisjonene i konsernet for hver periode, med hensyn på situasjoner der gjeldende skattelover er gjenstand for fortolkning. Basert på ledelsens vurdering, foretas avsetninger til forventede skattebetalinger.
Utsatt skatt fastsettes ved bruk av skattesatser og skattelover som er vedtatt eller i det alt vesentlige vedtatt på balansedagen, og som antas å skulle benyttes når den utsatte skattefordelen realiseres eller når den utsatte skatten gjøres opp.
Utsatt skattefordel balanseføres kun i den utstrekning det er sannsynlig at selskapet vil ha tilstrekkelige skattemessige overskudd i senere perioder til å nyttiggjøre skattefordelen. Selskapet vil redusere utsatt skattefordel i den grad selskapet ikke lenger anser det som sannsynlig at det kan nyttiggjøre seg av den utsatte skattefordelen.
Utsatt skatt og utsatt skattefordel måles basert på skattesatsen til de selskapene i konsernet hvor det har oppstått midlertidige forskjeller.
Utsatt skattefordel og utsatt skatt føres opp til nominell verdi i balansen som langsiktig eiendel eller forpliktelse.
Betalbar skatt og utsatt skatt regnskapsføres direkte mot egenkapitalen i den grad skattepostene relaterer seg til egenkapitaltransaksjoner.
1.17 Inntekt fra utbytte og konsernbidrag
Utbytteinntekter og konsernbidrag fra datterselskaper resultatføres når rett til å motta betalingen oppstår og klassifiseres som finansinntekt i morselskapet.
1.18 Segment
Konsernets virksomhet omfatter investeringer i private equity fond. Ut i fra virksomhetens risiko, - avkastnings- og investeringsprofil, samt markeds- og produktmessige forhold, er det vurdert at konsernet opererer innenfor ett segment.
1.19 Hendelser etter balansedagen
Ny informasjon etter balansedagen om selskapets finansielle stilling på balansedagen er hensyntatt i årsregnskapet. Hendelser etter balansedagen som ikke påvirker selskapets finansielle stilling på balansedagen, men som vil påvirke selskapets finansielle stilling i fremtiden er opplyst om dersom dette er vesentlig.
1.20 Bruk av estimat i utarbeidelsen av årsregnskapet
Estimater og skjønnsmessige vurderinger evalueres løpende og er basert på historisk erfaring og andre faktorer, inklusive forventninger om fremtidige hendelser som anses å være sannsynlige på tidspunktet for regnskapsavleggelsen.
Ledelsen har brukt estimater og forutsetninger som har påvirket eiendeler, gjeld, inntekter, kostnader og opplysning om potensielle forpliktelser. Dette gjelder særlig verdivurdering av investeringer i private equity fond og estimat på utsatt skattefordel. For ytterligere beskrivelse vises det til note 3.
1.21 Finansskatt og selskapsskattesats
For 2020 og 2019 er den alminnelige selskapsskattesatsen 22 prosent. Selskaper som er finansskattepliktige har i samme periode en skattesats på 25 prosent.
Innføringen av finansskatten ble vedtatt i skatteforliket på Stortinget i desember 2016. Finansskatten er innrettet slik at det medfører en ekstraskatt på 5 prosent av lønnsgrunnlaget for selskap som er definert til å drive virksomhet innen finansierings- og forsikringsområdet. Finansskatt på lønnsgrunnlaget skal fastsettes på grunnlag av virksomhetens samlede arbeidsgiveravgiftspliktige ytelser. Argentum faller innenfor finansskattens virkeområde, og det vises til note 14 for beregning av finansskatt.
Note 2 Finansiell risikostyring og kapitalforvaltning
Konsernets mål vedrørende kapitalforvaltning er å trygge fortsatt drift for å sikre avkastning for eierne og andre interessenter. Argentum er en profesjonell kapitalforvalter som gjennom minoritetsinvesteringer i private equity fond har som målsetning over tid å oppnå en konkurransedyktig avkastning på investert kapital som skal være på linje med de beste PE-fond i fond i Europa.
Avkastningen innen private equity er i vesentlig grad drevet av forvalterens dyktighet og kompetanse, og det kan være betydelige avkastningsforskjeller mellom sammenlignbare private equity fond. Argentum har som målsetning å investere i de 25 prosent beste PE-fondene (øvre avkastningskvartil). Prospektive investeringer vurderes gjennom en omfattende seleksjonsprosess som skjer gjennom flere faser. Fasene i seleksjonsprosessen omfatter initiell avklaring mot investeringspolicy, screening og top-down vurdering, omfattende analyser av forvalters kompetanse og teamsammensetning, tidligere resultater og investeringsstrategi, herunder hvordan strategien til fondet passer inn i Argentums samlede portefølje. Styret i Argentum fatter den endelige investeringsbeslutningen.
Risikodiversifisering i PE-porteføljen søkes oppnådd gjennom å utvikle en balansert portefølje med hensyn til tid (årgang), bransjer, faser, geografi og forvaltere. For gjennomførte investeringer søker Argentum en aktiv rolle i eierperioden, som betjenes gjennom representasjon i styre eller investeringskomiteer i PE-fondene. Selskapet har etablerte systemer for monitorering og oppfølgning av PE-porteføljen. Argentum vektlegger også å investere motsyklisk. I perioder hvor det hentes inn mye kapital, søker Argentum å ha en lav andel av markedet, og motsatt.
Argentum er eksponert for flere typer risikoer gjennom sine private equity investeringer og gjennom midler som er investert i andre finansielle instrumenter i det norske verdipapirmarkedet, herunder kredittrisiko, likviditetsrisiko, valutarisiko, renterisiko og annen markedsprisrisiko.
Kredittrisiko
Kredittrisiko eller motpartsrisiko er risiko for økonomisk tap som skyldes at konsernets kunder/motparter ikke oppfyller sine betalingsforpliktelser overfor konsernet. Konsernet forvalter kapital på vegne av et fåtall eksterne institusjonelle investorer og har på denne bakgrunn krav på forvaltningshonorar. Størrelsen på dette er likevel uvesentlig sammenliknet med driftsinntekter fra konsernets private equity-investeringer og kredittrisikoen vurderes som lav. Øvrig kredittrisiko er knyttet til konsernets bankinnskudd, hvor kredittrisikoen vurderes som lav.
Likviditetsrisiko
Likviditetsrisiko knyttet til fondsinvesteringene vil være relatert til at konsernet ikke har midler til løpende innbetalinger til fondene innenfor kommitert kapital. Dette forholdet er innarbeidet i konsernets investeringsplaner og prognoser, og styres gjennom en likviditetsstyringsmodell som hensyntar kommitering til eksisterende portefølje og fremtidig kommiteringsprogram samt forventet utbytte til eier. Det er i tillegg etablert en trekkfasilitet på 1.750 millioner kroner. Per 31.12.2020 var det trukket om lag 266 millioner kroner på trekkfasiliteten. Per 31.12.2019 var det trukket om lag 539 millioner på trekkfasiliteten. Likviditeten følges tett opp av selskapets ledelse. Se for øvrig note 6 vedrørende kommitert kapital i PE porteføljen.
Valutarisiko
Argentum er eksponert mot valutarisiko som følge av at konsernet investerer deler av sin kapital i private equity fond denominert i annen valuta enn norske kroner. Innbetalt kapital til fondene med annen valuta enn norske kroner vil kunne påvirkes av valutasvingninger og dermed påvirke Argentums realiserte eller urealiserte avkastning.
Fondenes investeringer i underliggende porteføljeselskaper vil ofte ikke være i fondets basisvaluta, og vil være utenfor konsernets kontroll, og det vil således være en underliggende risiko med hensyn til fremtidige kontantstrømmer og verdi. Eksponeringen mot fondets funksjonelle valuta vil likevel kun vedvare kort tid, inntil investeringer gjennomføres. Ved fremtidige distribusjoner fra underliggende private equity-investeringer, vil konsernet løpende vurdere om valutasikring er hensiktsmessig. Se note 11 for inngåtte valutaterminkontrakter per 31.12.2020.
Det er foretatt sensitivitetsanalyser der en tar utgangspunkt i fair market value på alle porteføljeselskap i Argentums portefølje, målt i underliggende porteføljeselskaps valuta. Det er justert for effekten av valutaterminforretninger (se note 11) der dette er aktuelt.
Dersom NOK i forhold til EUR var 5 prosent sterkere/svakere per 31.12.2020 og alle andre variabler var konstante ville dette for morselskapet og konsern føre til et lavere/høyere resultat etter skatt på 76,5 millioner kroner (45,2 millioner kroner i 2019).
Dersom NOK i forhold til USD var 5 prosent sterkere/svakere per 31.12.2020 og alle andre variabler var konstante ville dette for morselskapet og konsern føre til et lavere/høyere resultat etter skatt på 6,5 millioner kroner (20,8 millioner kroner i 2019).
Dersom NOK i forhold til SEK var 5 prosent sterkere/svakere per 31.12.2020 og alle andre variabler var konstante ville dette for morselskapet og konsern føre til et lavere/høyere resultat etter skatt på 91,1 millioner kroner (69,8 millioner kroner i 2019).
Dersom NOK i forhold til DKK var 5 prosent sterkere/svakere per 31.12.2020 og alle andre variabler var konstante ville dette for morselskapet og konsern føre til et lavere/høyere resultat etter skatt på 33,6 millioner kroner (28,3 millioner kroner i 2019).
Dersom NOK i forhold til GBP var 5 prosent sterkere/svakere per 31.12.2020 og alle andre variabler var konstante ville dette for morselskapet og konsern føre til et lavere/høyere resultat etter skatt på 90,7 millioner kroner (64,7 millioner kroner i 2019).
Renterisiko
Verdien av regnskapsposter på og utenfor balansen påvirkes av endringer i rentenivået. Argentum er eksponert mot renterisiko på investeringer som verdsettes i samsvar med International Private Equity and Venture Capital (IPEV) Valuation Guidelines. Virkelig verdi på fondenes underliggende portefølje-investeringer kan påvirkes av endringer i markedsrenter.
Annen markedsprisrisiko
Markedsprisrisiko er knyttet til risikoen for at konsernets verdier reduseres som følge av en uventet og ugunstig markedsbevegelse. Konsernet investerer i unoterte aksjer via venturefond og buyout fond. Særlig innenfor venture-segmentet vil det være høy risiko knyttet til den enkelte investering, med muligheter for høy avkastning, men også betydelige tap. Argentum søker å redusere risikokonsentrasjonen i investeringsporteføljen gjennom diversifikasjon av investeringene på flere fond og forvaltere og over ulike investeringstidspunkt, samt investere i fond med ulikt investeringsfokus på sektorer, faser og regioner.
Note 3 Regnskapsestimater og skjønnsmessige vurderinger
Estimater og forutsetninger
De viktigste antakelser vedrørende fremtidige hendelser og andre viktige kilder til usikkerhet i estimater på balansedagen, som ikke har ubetydelig risiko for å medføre vesentlig endring i innregnede beløp av eiendeler og forpliktelser innenfor det kommende regnskapsåret er kommentert nedenfor:
Finansielle instrumenter til virkelig verdi
2020 | ||||
---|---|---|---|---|
Regnskapspost (alle tall i NOK 1.000) | Note | Forutsetninger | Bokført verdi mor | Bokført verdi konsern |
Private equity fond | 6 | Fair value option | 8 998 499 | 8 998 499 |
Utsatt skattefordel | 17 | Estimat på fremtidig nyttiggjøring av skatteposisjon | 41 306 | 42 683 |
2019 | ||||
---|---|---|---|---|
Regnskapspost (alle tall i NOK 1.000) | Note | Forutsetninger | Bokført verdi mor | Bokført verdi konsern |
Private equity fond | 6 | Fair value option | 8 323 294 | 8 323 294 |
Utsatt skattefordel | 17 | Estimat på fremtidig nyttiggjøring av skatteposisjon | 19 012 | 20 068 |
Fair value option private equity-fond
Det vil være usikkerhet ved prisingen av finansielle instrumenter som ikke prises i et aktivt marked. Eventuelle endringer i forutsetninger vil kunne påvirke innregnede verdier. Investeringene i private equity fond verdsettes basert på net asset value (NAV) som rapporteres fra fondene. Som nevnt i note 1.8 Finansielle instrumenter, benytter konsernet «fair value option» for investeringer i private equity-fond. Virkelig verdi blir beregnet basert på verdsettelsesprinsipper fastsatt i IFRS 13 og retningslinjer for verdsettelse i henhold til International Private Equity and Venture Capital (IPEV), se www.privateequityvaluation.com. Se for øvrig informasjon om covid-19 i note 23.
Ledelsen har basert sine vurderinger på den informasjon som er tilgjengelig i markedet kombinert med beste skjønn. Det er ikke fremkommet ny informasjon om vesentlige forhold som var inntruffet eller forelå allerede på balansedagen per 31.12.2020 og frem til styrets behandling av regnskapet 27. mai 2021. Se for øvrig note 6 for verdivurdering av PE-porteføljen.
Konsolideringsprinsipper
Konsernet har vurdert at de omfattes av konsolideringsforbudet i henhold til IFRS 10. For nærmere beskrivelse av dette vises det til prinsippnoten avsnitt 1.3.
Utsatt skattefordel
Utsatt skattefordel innregnes for fremførbare underskudd og andre skattereduserende forskjeller i den utstrekning det er sannsynlig at det vil bli tilgjengelig fremtidig skattepliktig inntekt som de fremførbare skattepliktige underskudd kan utnyttes mot. Vesentlig skjønn fra ledelsen er påkrevd for å bestemme størrelsen på balanseført utsatt skattefordel basert på tidspunkt og størrelse på fremtidig skattepliktig inntekt og fremtidige strategier for skatteplanlegging.
Note 4 Finansielle instrumenter til virkelig verdi
Finansielle instrumenter innplasseres i ulike nivåer basert på kvaliteten på markedsdata for den enkelte type instrument. De ulike nivåene vedrørende finansielle instrumenter er definert som følger;
Nivå 1: Verdsettelse basert på noterte priser i aktivt marked
Finansielle instrumenter som verdsettes ved bruk av noterte priser i aktive markeder for identiske eiendeler og forpliktelser.
I denne kategorien inngår konsernets portefølje av børsnoterte aksjer.
Nivå 2: Verdsettelse basert på observerbare markedsdata
Finansielle instrumenter som verdsettes ved bruk av informasjon som ikke er noterte priser, men hvor priser er direkte eller indirekte observerbare for eiendelen eller forpliktelsen, inkludert noterte priser i ikke aktive markeder for identiske eiendeler eller forpliktelser.
Konsernets valutaterminkontrakter inngår på dette nivået.
Nivå 3: Verdsettelse basert på annet enn observerbare markedsdata
Finansielle instrumenter som verdsettes ved bruk av ikke-observerbare markedsdata. Finansielle instrumenter anses som verdsatt basert på ikke-observerbare markedsdata dersom virkelig verdi er fastsatt uten å være basert på noterte priser i aktive markeder, og heller ikke er basert på observerbare markedsdata.
Konsernets private equity-portefølje og datterselskap målt til virkelig verdi er plassert i nivå 3. Verdsettelsesprinsipper for private equity-porteføljen er beskrevet nærmere i note 1.8 Finansielle instrumenter.
Tabellene under viser en fordeling av finansielle instrumenter som måles til virkelig verdi over resultatet, i tre nivåer basert på verdsettelsesmetode.
Mor per 31.12.2020 (alle tall i NOK 1.000) | Nivå 1 | Nivå 2 | Nivå 3 | Sum |
---|---|---|---|---|
Finansielle eiendeler | ||||
Private equity fond | - | - | 8 981 457 | 8 981 457 |
Børsnoterte aksjer | 16 814 | - | - | 16 814 |
Andre aksjer | - | - | 228 | 228 |
Datterselskap målt til virkelig verdi | - | - | 221 078 | 221 078 |
Sum | 16 814 | - | 9 202 762 | 9 219 577 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | - | 98 394 | - | 98 394 |
Sum | - | 98 394 | - | 98 394 |
Mor per 31.12.2019 (alle tall i NOK 1.000) | Nivå 1 | Nivå 2 | Nivå 3 | Sum |
---|---|---|---|---|
Finansielle eiendeler | ||||
Private equity fond | - | - | 8 296 892 | 8 296 892 |
Børsnoterte aksjer | 26 402 | - | - | 26 402 |
Datterselskap målt til virkelig verdi | - | - | 200 385 | 200 385 |
Valutaterminkontrakter | - | 12 295 | - | 12 295 |
Sum | 26 402 | 12 295 | 8 497 277 | 8 535 974 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | - | 8 592 | - | 8 592 |
Sum | - | 8 592 | - | 8 592 |
Konsern per 31.12.2020 (alle tall i NOK 1.000) | Nivå 1 | Nivå 2 | Nivå 3 | Sum |
---|---|---|---|---|
Finansielle eiendeler | ||||
Private equity fond | - | - | 8 981 457 | 8 981 457 |
Børsnoterte aksjer | 16 814 | - | - | 16 814 |
Andre aksjer | - | - | 228 | 228 |
Datterselskap målt til virkelig verdi | - | - | 316 657 | 316 657 |
Valutaterminkontrakter | - | - | - | - |
Sum | 16 814 | - | 9 298 342 | 9 315 156 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | - | 98 394 | - | 98 394 |
Sum | - | 98 394 | - | 98 394 |
Konsern per 31.12.2019 (alle tall i NOK 1.000) | Nivå 1 | Nivå 2 | Nivå 3 | Sum |
---|---|---|---|---|
Finansielle eiendeler | ||||
Private equity fond | - | - | 8 296 892 | 8 296 892 |
Børsnoterte aksjer | 26 402 | - | - | 26 402 |
Datterselskap målt til virkelig verdi | - | - | 285 596 | 285 596 |
Valutaterminkontrakter | - | 12 295 | - | 12 295 |
Sum | 26 402 | 12 295 | 8 582 488 | 8 621 185 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | - | 8 592 | - | 8 592 |
Sum | - | 8 592 | - | 8 592 |
Følgende tabell presenterer endringene for private equity-fond som er klassifisert i nivå 3 per 31. desember 2020 og 2019.
Mor og konsern - Nivå 3 (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Åpningsbalanse | 8 296 892 | 7 561 868 |
Investeringer i perioden | 1 508 365 | 2 027 785 |
Retur innbetalt kapital ved realisasjon | -2 157 190 | -1 211 308 |
Overføring til nivå 1 | - | - |
Urealisert gevinst/ tap(-) ført i resultat | 1 333 389 | -81 454 |
Utgående balanse | 8 981 457 | 8 296 892 |
Samlede gevinster fra finansielle instrumenter i nivå 3 er spesifisert i tabellen under.
Mor og konsern - samlede gevinster nivå 3 (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Realiserte tap/gevinster nivå 3 | -498 426 | 831 447 |
Urealiserte gevinst/tap(-) nivå 3 | 1 333 389 | -81 454 |
Sum gevinster/tap(-) nivå 3 | 834 964 | 749 994 |
Følgende tabeller presenterer endringene for datterselskap målt til virkelig verdi som er klassifisert i nivå 3 for henholdsvis mor og konsern per 31. desember 2020 og 2019.
Mor - Nivå 3 (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Åpningsbalanse | 200 385 | 106 984 |
Investeringer i perioden | 12 967 | 83 046 |
Retur innbetalt kapital ved realisasjon | -4 871 | - |
Overføring til nivå 1 | - | - |
Urealisert gevinst/ tap(-) ført i resultat | 12 597 | 10 355 |
Utgående balanse | 221 078 | 200 385 |
Mor - samlede gevinster nivå 3 (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Realiserte gevinster nivå 3 | 155 | |
Urealiserte gevinst/tap(-) nivå 3 | 12 597 | 10 355 |
Sum gevinster/tap(-) nivå 3 | 12 752 | 10 355 |
Konsern - Nivå 3 (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Åpningsbalanse | 285 596 | 226 415 |
Investeringer i perioden | 14 746 | 84 091 |
Retur innbetalt kapital | -4 871 | -20 973 |
Overføring til nivå 1 | - | |
Urealisert gevinst/ tap(-) ført i resultat | 21 186 | -3 937 |
Utgående balanse | 316 657 | 285 596 |
Konsern - samlede gevinster nivå 3 (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Realiserte gevinster nivå 3 | 155 | - |
Urealiserte gevinst/tap(-) nivå 3 | 21 186 | -3 937 |
Sum gevinster/tap(-) nivå 3 | 21 341 | -3 937 |
Note 5 Finansielle instrumenter etter kategori
Finansielle instrumenter i balansen for morselskapet tilhører følgende kategorier:
Mor per 31.12.2020 (alle tall i NOK 1.000) | Amortisert kost | Virkelig verdi over resultat | Fair value option | Sum |
---|---|---|---|---|
Eiendeler | ||||
Private equity fond | 8 981 457 | 8 981 457 | ||
Børsnoterte aksjer | 16 814 | 16 814 | ||
Andre aksjer | 228 | 228 | ||
Datterselskaper målt til virkelig verdi | 221 078 | 221 078 | ||
Andre fordringer | 47 750 | 47 750 | ||
Bankinnskudd | 40 551 | 40 551 | ||
Sum | 88 302 | 16 814 | 9 202 762 | 9 307 879 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | 98 394 | - | 98 394 | |
Gjeld til kredittinstitusjoner | 265 705 | - | - | 265 705 |
Sum | 265 705 | 98 394 | - | 364 100 |
Mor per 31.12.2019 (alle tall i NOK 1.000) | Amortisert kost | Virkelig verdi over resultat | Fair value option | Sum |
---|---|---|---|---|
Eiendeler | ||||
Private equity fond | 8 296 892 | 8 296 892 | ||
Børsnoterte aksjer | 26 402 | 26 402 | ||
Datterselskaper målt til virkelig verdi | 200 385 | 200 385 | ||
Andre fordringer | 52 556 | 52 556 | ||
Valutaterminkontrakter | 12 295 | 12 295 | ||
Bankinnskudd | 274 887 | 274 887 | ||
Sum | 327 443 | 38 697 | 8 497 277 | 8 863 417 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | 8 592 | 8 592 | ||
Gjeld til kredittinstitusjoner | 539 043 | 539 043 | ||
Sum | 539 043 | 8 592 | - | 547 635 |
Finansielle instrumenter for konsernet i balansen tilhører følgende kategorier:
Konsern per 31.12.2020 (alle tall i NOK 1.000) | Amortisert kost | Virkelig verdi over resultat | Fair value option | Sum |
---|---|---|---|---|
Eiendeler | ||||
Private equity fond | 8 981 457 | 8 981 457 | ||
Børsnoterte aksjer | 16 814 | 16 814 | ||
Andre aksjer | 228 | 228 | ||
Datterselskaper målt til virkelig verdi | 316 657 | 316 657 | ||
Andre fordringer | 50 815 | 50 815 | ||
Bankinnskudd | 55 752 | 55 752 | ||
Sum | 106 567 | 16 814 | 9 298 342 | 9 421 723 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | 98 394 | - | 98 394 | |
Gjeld til kredittinstitusjoner | 265 705 | - | - | 265 705 |
Sum | 265 705 | 98 394 | - | 364 100 |
Konsern per 31.12.2019 (alle tall i NOK 1.000) | Amortisert kost | Virkelig verdi over resultat | Fair value option | Sum |
---|---|---|---|---|
Eiendeler | ||||
Private equity fond | 8 296 892 | 8 296 892 | ||
Børsnoterte aksjer | 26 402 | 26 402 | ||
Datterselskaper målt til virkelig verdi | 285 596 | 285 596 | ||
Andre fordringer | 56 802 | 56 802 | ||
Valutaterminkontrakter | 12 295 | 12 295 | ||
Bankinnskudd | 288 653 | 288 653 | ||
Sum | 345 455 | 38 697 | 8 582 488 | 8 966 640 |
Forpliktelser | ||||
Valutaterminkontrakter | - | 8 592 | - | 8 592 |
Gjeld til kredittinstitusjoner | 539 043 | 539 043 | ||
Sum | 539 043 | 8 592 | - | 547 635 |
Note 6 Investeringer i private equity-fond
Spesifikasjon investeringer i private equity-fond – mor og konsern
Mor og Konsern per 31.12.2020 | Jurisdiksjon | Forretningskontor | Eierandel | Valuta | Resterende forpliktelse (lokal valuta) |
---|---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1000) | |||||
Teknoinvest VIII KS | Norge | Oslo | 75,04 % | EUR | - |
Teknoinvest VIII B DIS | Norge | Oslo | 72,88 % | EUR | - |
Teknoinvest VIII C IS | Norge | Oslo | 61,17 % | NOK | 642 |
Northzone IV K/S | Danmark | Oslo | 25,05 % | EUR | - |
Northzone IV SPV | Jersey | Oslo | 77,00 % | EUR | - |
Energy Ventures IS | Norge | Stavanger | 22,09 % | NOK | |
CapMan Equity VII LP | Guernsey | Helsinki | 11,42 % | EUR | 3 547 |
Convekstor AS | Norge | Bergen | 97,76 % | NOK | - |
Viking Venture II AS | Norge | Bergen | 14,23 % | NOK | - |
Viking Venture II B IS | Norge | Bergen | 66,08 % | NOK | - |
Norvestor IV LP | Guernsey | Oslo | 14,26 % | EUR | 2 999 |
NeoMed Innovation IV LP | Jersey | Oslo | 11,46 % | EUR | 238 |
FSN Capital LP II | Jersey | Oslo | 0,00 % | EUR | - |
Energy Ventures II KS | Norge | Stavanger | 19,92 % | NOK | - |
Energy Ventures II B IS | Norge | Stavanger | 46,14 % | NOK | - |
Verdane Capital V B K/S | Danmark | Oslo | 28,29 % | SEK | - |
CapMan Buyout VIII LP | Guernsey | Helsinki | 9,50 % | EUR | 6 609 |
HitecVision Private Equity IV LP | Guernsey | Stavanger | 19,88 % | USD | 5 833 |
Verdane ETF III SPV KS | Danmark | Oslo | 13,88 % | EUR | 108 |
Axcel III K/S | Danmark | København | 2,43 % | DKK | 4 659 |
Northzone V K/S | Danmark | Oslo | 11,17 % | EUR | 540 |
EQT V LP | Guernsey | Stockholm | 0,58 % | EUR | 664 |
Borea Opportunity II AS | Norge | Bergen | 83,67 % | NOK | 269 540 |
Verdane Capital VI K/S | Danmark | Oslo | 9,78 % | SEK | 30 124 |
Creandum II LP | Guernsey | Stockholm | 11,92 % | SEK | - |
Intera Fund I KY | Finland | Helsinki | 11,88 % | EUR | 1 330 |
Litorina Kapital III LP | Jersey | Stockholm | 8,61 % | SEK | 22 603 |
Norvestor V LP | Guernsey | Oslo | 13,35 % | EUR | 5 375 |
HitecVision V LP | Guernsey | Stavanger | 6,16 % | USD | 797 |
Viking Venture III IS | Norge | Trondheim | 16,50 % | NOK | - |
Nordic Capital VII LP | Jersey | Stockholm | 0,34 % | EUR | - |
Nordic Capital CV 1 Alpha LP | Jersey | Stockholm | 0,10 % | EUR | 47 |
Procuritas Capital Investors IV LP | Guernsey | Stockholm | 22,18 % | EUR | 2 320 |
Nordic PEP HC IS* | Jersey | Oslo | 90,21 % | NOK | 1 182 |
Nordic PEP 1 IS* | Jersey | Stockholm | 69,20 % | EUR | 4 862 |
CapMan Buyout IX LP | Guernsey | Helsinki | 8,30 % | EUR | 1 865 |
Verdane Capital VII K/S | Danmark | Oslo | 4,74 % | SEK | 2 435 |
Argentum Secondary I IS | Norge | Bergen | 95,80 % | NOK | 47 827 |
Argentum Secondary II IS | Norge | Bergen | 78,37 % | NOK | 132 234 |
Argentum Investment Partner IS | Norge | Bergen | 46,46 % | NOK | 15 317 |
Northzone VI LP | Jersey | Oslo | 12,09 % | EUR | - |
HitecVision Asset Solutions LP | Guernsey | Stavanger | 12,04 % | USD | 3 873 |
Energy Ventures IV LP | Guernsey | Stavanger | 7,35 % | USD | 3 425 |
Axcel IV K/S | Danmark | København | 3,10 % | DKK | 9 910 |
EQT VI LP** | England | Stockholm | 0,05 % | EUR | - |
NPEP HitecVision VI IS* | Guernsey | Stavanger | 58,14 % | USD | 3 698 |
NPEP Norvestor VI IS* | Guernsey | Oslo | 59,27 % | NOK | 12 398 |
Norsk Holding IS | Norge | Bergen | 96,77 % | NOK | 923 |
NPEP Nord II IS* | Norge | Tromsø | 59,57 % | NOK | 6 762 |
NPEP NeoMed V IS* | Jersey | Oslo | 36,86 % | EUR | 642 |
NPEP Accent Equity 2012 IS* | England | Stockholm | 0,00 % | NOK | - |
Argentum Secondary III IS | Norge | Bergen | 69,44 % | NOK | 527 631 |
Nordic Additional Funding Programme IS | Norge | Bergen | 60,76 % | NOK | 105 826 |
NPEP Procuritas V IS* | Guernsey | Stockholm | 73,84 % | EUR | 683 |
Argentum Investment Partner II IS | Norge | Bergen | 47,43 % | NOK | 37 305 |
NPEP CapMan X IS* | Guernsey | Stockholm | 69,58 % | EUR | 4 324 |
NPEP Riverstone GE&P V IS* | Cayman Islands | New York | 79,49 % | USD | - |
NPEP Nordic Capital VIII* | Jersey | Stockholm | 53,52 % | EUR | 109 |
NPEP Triton IV IS* | Jersey | London | 53,22 % | EUR | 2 362 |
NPEP FSN IV IS* | Jersey | Oslo | 66,28 % | SEK | 6 220 |
NPEP Herkules IV IS* | Jersey | Oslo | 83,14 % | NOK | 27 747 |
NPEP Northzone VII IS* | Jersey | Oslo | 91,62 % | EUR | 1 500 |
NPEP HitecVision VII IS* | Guernsey | Stavanger | 85,27 % | USD | 15 189 |
NPEP Altor IV IS* | Sverige | Stockholm | 41,96 % | EUR | 2 892 |
NPEP Sovereign Capital IV IS* | England | London | 0,00 % | GBP | - |
Encap Energy Capital Fund X-C, LP | Cayman Island | Houston | 0,72 % | USD | 1 311 |
NPEP Inflexion IS* | Guernsey | London | 0,00 % | GBP | - |
NPEP EQT VII IS* | England | Stockholm | 40,12 % | EUR | 1 002 |
NPEP Longship I IS* | Guernsey | Oslo | 0,00 % | NOK | - |
ACA IS | Norge | Bergen | 0,00 % | NOK | - |
Norvestor VII LP | Guernsey | Oslo | 3,06 % | NOK | 20 506 |
Norvestor VII OS LP | Guernsey | Oslo | 21,29 % | NOK | 5 804 |
NPEP MB V IS* | Finland | Helsinki | 53,39 % | EUR | 5 518 |
NPEP Genui IS* | Tyskland | Hamburg | 86,99 % | EUR | 3 180 |
Energy Ventures Private Equity V LP | Guernsey | Stavanger | 2,56 % | USD | 803 |
Argentum Europe 2016 IS | Norge | Bergen | 0,00 % | NOK | - |
Northzone VIII LP | Jersey | Stockholm | 3,16 % | EUR | 1 031 |
NPEP Verdane IX IS* | Sverige | Oslo | 44,17 % | SEK | 6 613 |
Riverstone GE & P Fund VI LP | USA | New York | 0,10 % | USD | 596 |
NPEP FSN V IS* | Jersey | Oslo | 75,46 % | SEK | 20 910 |
NPEP Procuritas VI IS* | Sverige | Stockholm | 59,17 % | EUR | 11 659 |
NPEP Erhvervsinvest IV IS* | Danmark | København | 56,24 % | DKK | 55 717 |
NPEP Helix IS* | Sverige | Stockholm | 70,56 % | SEK | 124 705 |
Elvaston Capital Fund III GmbH & Co | Tyskland | Berlin | 8,32 % | EUR | 1 168 |
Accent Equity 2012 L.P. | England | Stockholm | 0,00 % | SEK | - |
Hadean Capital 1 AS | Norge | Oslo | 4,29 % | EUR | 2 325 |
Pollen Street Capital III LP ** | England | London | 1,55 % | GBP | 538 |
Garden Invest Holding AB | Sverige | Stockholm | 2,79 % | EUR | 1 312 |
Inflexion Buyout Fund V LP | Guernsey | London | 0,40 % | GBP | 2 542 |
Inflexion Partnership Capital Fund II LP | Guernsey | London | 0,34 % | GBP | 2 700 |
Explore Equity I SCSp | Luxembourg | Oslo | 11,71 % | EUR | 3 992 |
Sherpa Private Equity FCR | Spania | Madrid | 3,26 % | EUR | 4 323 |
NPEP EQT VIII IS* | Luxembourg | Stockholm | 0,00 % | EUR | - |
NPEP Accent Equity 2017 IS* | Jersey | Stockholm | 85,91 % | SEK | 43 326 |
NewPort BuyOut Fund Cooperatief UA | Nederland | Amsterdam | 8,78 % | EUR | 3 315 |
Gro Fund II KS | Danmark | København | 3,11 % | EUR | 4 232 |
Argentum Secondary 2018A IS | Norge | Bergen | 78,26 % | SEK | 35 244 |
Argentum Secondary 2018B IS | Norge | Bergen | 78,93 % | NOK | 29 903 |
Mayfair Equity Partners II LP ** | Skottland | London | 1,96 % | GBP | 8 867 |
Charterhouse Capital Partners IX LP | England | London | 0,06 % | EUR | 34 |
Emeram Private Equity Fund I GmbH & Co KG | Tyskland | München | 1,69 % | EUR | 1 049 |
Karmijn Kapitaal Fund I Coöperatief U.A. | Nederland | Amsterdam | 1,29 % | EUR | 48 |
Polaris Private Equity III K/S | Danmark | København | 0,39 % | DKK | 557 |
NIBC Growth Capital Fund II C.V. | Nederland | Amsterdam | 3,49 % | EUR | 408 |
The Third Alcuin Fund Limited Partnership ** | England | London | 11,64 % | GBP | 1 351 |
PAI Europe V-2 | Frankrike | Paris | 0,10 % | EUR | 186 |
PGH Capital Inc. | Canada | Newfoundland | 27,56 % | USD | - |
Norvestor VI LP | Guernsey | Oslo | 0,87 % | NOK | 2 955 |
Herkules IV LP | Jersey | Oslo | 0,40 % | NOK | 3 510 |
Verdane Edda AB | Sverige | Oslo | 1,33 % | SEK | 13 196 |
Snö True North | Norge | Oslo | 24,85 % | NOK | 3 021 |
Bencis Buy-Out Fund IV | Nederland | Amsterdam | 4,59 % | EUR | 722 |
Gilde Buy-Out Fund IV | Guernsey | Utrecht | 2,06 % | EUR | - |
Mayfair I ** | Skottland | London | 0,98 % | GBP | 369 |
Polaris IV | Danmark | København | 0,89 % | DKK | 7 384 |
CorpFin IV | Spania | Madrid | 0,61 % | EUR | 194 |
Gilde Healthcare III | Nederland | Utrecht | 3,42 % | EUR | 5 964 |
Norvestor V Feeder IS | Norge | Oslo | 23,28 % | EUR | 175 |
Norvestor V Alpha Feeder IS | Norge | Oslo | 4,73 % | EUR | 67 |
Invision VI SCSp | Luxemburg | Zug | 6,72 % | EUR | 4 431 |
Altor V AB | Sverige | Stockholm | 1,92 % | EUR | 24 008 |
Inflexion Suppl. Fund V | Guernsey | London | 0,30 % | GBP | 1 311 |
Equip Capital Fund I LP | Jersey | Oslo | 6,31 % | NOK | 71 909 |
Inflexion Enterprise Fund V | Guernsey | London | 0,29 % | GBP | 1 054 |
SSB Private Equity I K/S | Norge | Stavanger | 19,55 % | NOK | 4 594 |
Elvaston Capital Fund IV | Tyskland | Berlin | 6,26 % | EUR | 9 663 |
Root Capital Fund III ** | England | Cambridge | 6,52 % | GBP | 3 596 |
Ufenau VI German Asset Light | Luxemburg | Höfe | 2,56 % | EUR | 6 076 |
Argentum Triton V IS* | Luxemburg | London | 67,44 % | EUR | 4 484 |
Verdane Capital X AB | Sverige | Oslo | 10,33 % | SEK | 139 024 |
Verdane Capital 2019 AB | Sverige | Oslo | 0,00 % | SEK | - |
Argentum Northzone IX IS* | Jersey | Oslo | 96,75 % | EUR | 2 988 |
Ufenau VI Overflow | Luxemburg | Höfe | 2,55 % | EUR | 1 512 |
Genui Fund II | Tyskland | Hamburg | 1,15 % | EUR | 6 549 |
AF2019 Alpha IS | Norge | Bergen | 97,07 % | NOK | 177 223 |
Argentum Main VI IS* | Nederland | Amsterdam | 96,75 % | EUR | 7 825 |
Argentum HitecVision VIII IS* | Norge | Bergen | 65,64 % | USD | 14 411 |
August Equity Partners V ** | England | London | 2,21 % | GBP | 6 546 |
DevCo Partners III | Finland | Helsinki | 1,63 % | EUR | 2 907 |
Argentum EQT Ventures II IS* | Norge | Bergen | 64,16 % | EUR | 2 860 |
Argentum Norvestor VIII IS* | Norge | Bergen | 82,78 % | EUR | 14 311 |
Livingbridge Enterprise 3 LP ** | England | London | 3,03 % | GBP | 8 214 |
Argentum Holland IV IS* | Norge | Bergen | 96,75 % | EUR | 6 587 |
Vespa Capital III LP ** | England | London | 6,50 % | GBP | 9 579 |
HLXK Kapital Fund AB | Sverige | Stockholm | 1,12 % | SEK | 2 480 |
Argentum Committed II IS* | Norge | Bergen | 96,75 % | EUR | 3 688 |
Viking Venture III IS - secondary | Norge | Trondheim | 3,49 % | NOK | - |
Norvestor VII OS LP - Secondary | Norge | Oslo | 2,52 % | NOK | |
Incline Equity Partner V-A, L.P | USA | Pittsburgh | 78,20 % | USD | 3 910 |
Verdane Capital 2020 AB | Sverige | Stockhom | 1,78 % | EUR | 6 842 |
Argentum Bencis VI IS* | Norge | Bergen | 96,75 % | EUR | 5 863 |
Argentum E9 IS* | Norge | Bergen | 96,75 % | EUR | 17 479 |
Argentum FCF V IS* | Norge | Bergen | 96,75 % | EUR | 10 216 |
Argentum Queka I IS* | Spania | Madrid | 64,16 % | EUR | 11 955 |
Argentum Secondary IV IS* | England | London | 68,23 % | GBP | 1 754 |
*Argentum Fondsinvesteringer as har foretatt investeringer i interne saminvesteringsstrukturer hjemmehørende i Norge og Bergen. Jurisdiksjon og forretningskontor for disse i tabellen over refererer til underliggende private equity-fond.
** For å sikre en hensiktsmessig eierstruktur for konsernets investeringer i PE-fond i Storbritannia, som følge av at Storbritannia forlot EU i 2020, ble det i desember 2020 etablert en holdingstruktur i Storbritannia. Der ble eierskapet til en rekke PE-fond hjemmehørende i Storbritannia overført til nyetablerte Limited Liability Partnerships (LLP). Følgende fondsandeler er overført: Livingbridge Enterprise 3 LP, Mayfair Equity I og II LP, The Third Alcuin Fund LP, Vespa Capital III LP, EQT VI LP, August Equity Partners V A LP, Root Capital III LP og PSC III LP. De nevnte fond er plassert i ulike UK LLPs, som Argentum konsernet kontrollerer.
Investeringer i private equity fond, børsnoterte aksjer og andre aksjer | ||
---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
Balanseført verdi i NOK | 8 998 499 | 8 323 294 |
Kostpris i NOK | 6 810 387 | 7 458 984 |
Merverdi private equity-portefølje | 2 188 112 | 864 310 |
Restforpliktelsen per 31.12.2020 utgjør 7 660 millioner kroner. Resterende forpliktelse innbetales etter hvert som private equity fondene foretar investeringer.
Børsnoterte aksjer, mor og konsern 2020 (alle tall i NOK 1.000) | Antall aksjer | Kostpris | Tidligere verdiendring | Periodens verdiendring | Balanseført verdi |
---|---|---|---|---|---|
Hunter Group ASA | 4 817 858 | 21 945 | 4 457 | -9 588 | 16 814 |
Sum | 21 945 | 4 457 | -9 588 | 16 814 |
Børsnoterte aksjer i Hunter Group ASA ble utdelt til investorene i november 2015 i forbindelse med avvikling av PE-fondet Convexa Capital IV AS. Det er kjøpt aksjer for ytterligere 11,4 millioner i 2017 og 5,6 millioner i 2019.
Andre aksjer, mor og konsern 2020 (alle tall i NOK 1.000) | Antall aksjer | Kostpris | Tidligere verdiendring | Periodens verdiendring | Balanseført verdi |
---|---|---|---|---|---|
Glo AB | 811 534 | 180 | - | - | 180 |
Qunano AB | 276 032 | 3 | - | - | 3 |
Verax Biomedical Inc. | 490 398 | 45 | - | - | 45 |
Sum | 228 | - | - | 228 |
I forbindelse med avviklingen av private equity fonda Teknoinvest VIII KS, Teknoinvest VIII B DIS og Teknoinvest VIII C IS har Argentum Fondsinvesteringer foretatt kjøp av aksjer som fremkommer i tabellen over. Aksjene ble anskaffet i slutten av desember 2020 og balanseført verdi tilsvarer transaksjonsprisen.
Oppsummering private equity investeringer mor og konsern 2020 | ||||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | Kostpris | Balanseført verdi | Merverdi 2020 | Merverdi 2019 |
Investeringer i private equity fond | 6 788 215 | 8 981 457 | 2 193 242 | 859 853 |
Investering i børsnoterte aksjer | 21 945 | 16 814 | -5 131 | 4 457 |
Investering i andre aksjer | 228 | 228 | - | - |
Sum private equity investeringer | 6 810 387 | 8 998 499 | 2 188 112 | 864 310 |
Realiserte gevinster og resultatførte verdiendringer
Både realiserte og urealiserte verdiendringer på private equity investeringer inngår i resultatposten gevinst/tap på private equity investeringer.
Resultatførte verdiendringer og realiserte gevinster mor og konsern | ||
---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
Realisert avkastning | -498 426 | 831 399 |
Urealisert verdiendring | 1 323 801 | -71 275 |
Netto resultat på private equity investeringer | 825 376 | 760 124 |
Estimering av virkelig verdi av investeringene
Virkelig verdi av investeringer i private equity fond beregnes på grunnlag av fondets virkelige verdi på balansedagen. Virkelig verdi av fondet tilsvarer investeringsporteføljen vurdert til virkelig verdi tillagt netto andre balanseposter.
Se for øvrig note 3 for estimater og skjønnsmessige vurderinger knyttet til PE-porteføljen.
Note 7 Kundefordringer og andre fordringer
Virkelig verdi tilsvarer bokført verdi av kundefordringer og andre fordringer.
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Kundefordringer | - | - | - | 16 |
Andre forskuddsbetalte kostnader | - | - | 3 035 | 3 042 |
Andre kortsiktige fordringer | 47 750 | 52 556 | 47 780 | 53 744 |
Sum | 47 750 | 52 556 | 50 815 | 56 802 |
I andre kortsiktige fordringer for mor- og konsern i 2020 inngår 9,2 millioner (14 millioner i 2019) knyttet til proveny fra realiseringer i private equity porteføljen periodisert til 2020 (og 2019), men som først er utbetalt til investorene tidlig i 2021 (og 2020).
I 2020 inngår i tillegg lån til Argentum NPEP AS som per utgangen av 2020 beløper seg til 26,2 millioner (22,6 millioner i 2019). Argentum NPEP AS er heleid datter-datterselskap av Argentum Fondsinvesteringer AS, se note 10. Lånet er forrentet med en rentesats på 2,75 prosent i 2020 (4,25 prosent i 2019). Lånets løpetid er avhengig av kapitalstrømmer fra underliggende PE-investeringer i Argentum NPEP AS og er dermed ikke spesifisert, og derfor klassifiseres lånet som kortsiktig.
Note 8 Bankinnskudd, kontanter og lignende
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Kontanter i bank og kasse | 39 861 | 274 215 | 53 878 | 286 913 |
Bundne skattetrekksmidler | 690 | 672 | 1 873 | 1 739 |
Sum | 40 551 | 274 887 | 55 752 | 288 653 |
Kontanter og kontantekvivalenter i kontantstrømoppstillingen | 39 861 | 274 215 | 53 878 | 286 913 |
Kredittverdighet bankinnskudd (Moody’s) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Aa2 | 40 551 | 274 887 | 55 752 | 288 653 |
Note 9 Aksjekapital og overkurs
Aksjekapital og overkurs | ||
---|---|---|
2020 | 2019 | |
Ordinære aksjer, pålydende NOK 1.000 | 1 953 166 | 1 953 166 |
Endringer i aksjekapital og overkurs: Morselskap | ||||
---|---|---|---|---|
Aksjekapital (NOK 1.000) | Overkurs (NOK 1.000) | |||
Ordinære aksjer, utstedt og utbetalt | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
IB | 1 953 166 | 1 953 166 | 2 696 706 | 2 696 706 |
UB | 1 953 166 | 1 953 166 | 2 696 706 | 2 696 706 |
Argentum Fondsinvesteringer as er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet.
Note 10 Oversikt over datterselskaper
I tråd med konsolideringsunntaket i IFRS 10 er det kun følgende datterselskap som er konsolidert inn i konsernregnskapet til Argentum Fondsinvesteringer per 31.12.2020 (og 31.12.2019): Argentum Asset Management AS, Argentum Alternative Investments AS og Argentum Business Management AS.
Selskap | Hjemland | Hovedvirksomhet | Eierandel |
---|---|---|---|
Argentum Asset Management AS | Norge | Management | 100 % |
Argentum Alternative Investments AS | Norge | Management | 100 % |
Argentum Business Management AS | Norge | Management | 100 % |
Øvrige datterselskap måles til virkelig verdi med verdiendring over resultatet. Morselskapet har følgende datterselskaper:
Selskap | Hjemland | Hovedvirksomhet | Eierandel |
---|---|---|---|
Argentum Asset Management AS | Norge | Management | 100 % |
Argentum Alternative Investments AS | Norge | Management | 100 % |
Argentum Business Management AS | Norge | Management | 100 % |
Argentum Private Equity AS | Norge | Investering | 99 % |
Bradbenken Partner AS (A-aksjer)* | Norge | Investering | 12 % |
Bradbenken Partner AS (B-aksjer)* | Norge | Investering | 100 % |
Argentum EIS AS | Norge | Investering | 70,96 % |
Argentum Secondary 2018A AS | Norge | Investering | 100 % |
Argentum Secondary 2018B AS | Norge | Investering | 100 % |
Argentum Secondary 2019 AS | Norge | Investering | 100 % |
AF2019 Alpha AS | Norge | Investering | 100 % |
*Datterselskapet Bradbenken Partner AS har rett og plikt til å investere parallelt med 1 prosent av Argentums investeringer. Selskapet kontrolleres av Argentum Fondsinvesteringer AS gjennom preferanseaksjer (B-aksjer). Denne aksjeklassen har fortrinnsrett til utbytte inntil en avkastning tilsvarende 3 måneders NIBOR tillagt et risikopåslag på 0,75 % p.a. De resterende aksjene (A-aksjer) er eiet av Argentum Fondsinvesteringer as (12 prosent) og ansatte i konsernet (88 prosent). Ordningen ble i 2011 lukket for nye deltakere, og vil bli avviklet i takt med at ansatte som er med i ordningen slutter.
Balanseførte verdier er som følger:
Selskap (alle tall i NOK 1.000) | Balanseført verdi 2020 | Balanseført verdi 2019 |
---|---|---|
Datterselskap til kost | ||
Argentum Asset Management AS | 79 291 | 79 291 |
Argentum Alternative Investments AS | 4 515 | 2 015 |
Argentum Business Management AS | 3 055 | 1 265 |
Datterselskap - fair value option | ||
Bradbenken Partner AS | 72 249 | 65 280 |
Argentum EIS AS | 83 707 | 81 637 |
Argentum Private Equity AS | 46 551 | 43 456 |
Argentum Secondary 2018A AS | 2 895 | 2 237 |
Argentum Secondary 2018B AS | 2 984 | 2 570 |
Argentum Secondary 2019 AS | 5 435 | 4 578 |
AF2019 Alpha AS | 7 258 | 626 |
Sum | 307 939 | 282 956 |
Verdiendring datterselskap ført over resultatet | 12 597 | 10 355 |
Argentum Asset Management, Argentum Alternative Investment AS og Argentum Business Management AS er regnskapsført i henhold til kostmetoden i morselskapet og er konsolidert i konsernregnskapet. For øvrige datterselskap hvor det vesentligste av underliggende verdier er investeringer i private equity fond har en benyttet fair value option, hvor verdiendringen er ført over resultatet og klassifisert som annen driftsinntekt.
I 2020 har Argentum Fondsinvesteringer deltatt i emisjon i Bradbenken Partner AS hvor det ble investert 7,3 millioner kroner. I tillegg er det foretatt nedsalg av totalt 4.871.219 aksjer i Argentum EIS, slik at eierandel er redusert fra 75,9 prosent i 2019, til 70,9 prosent i 2020. Se nærmere omtale i note 22 Transaksjoner og mellomværende med nærstående parter.
Konsernet har følgende datterselskaper som ikke er konsolidert inn i konsernregnskapet:
Selskap (alle tall i NOK 1.000) | Balanseført verdi | Egenkapital 100 % | Resultat 100 % |
---|---|---|---|
Bradbenken Partner AS | 72 249 | 71 246 | 6 843 |
Argentum EIS AS | 83 707 | 117 968 | 10 322 |
Argentum Nordic PEP 1 AS | 9 042 | 128 722 | 15 479 |
Argentum Secondary AS | 15 483 | 782 390 | -49 657 |
Argentum Nordic PEP HC AS | 6 503 | 6 707 | -2 754 |
Argentum Investment Partner AS | 18 780 | 706 804 | 5 465 |
Argentum NPEP AS | 36 770 | 5 688 404 | 802 010 |
Nordic Additional Funding AS | 2 539 | 46 747 | -33 139 |
Argentum Private Equity AS | 46 551 | 48 945 | 3 433 |
Argentum 2017 AS | 3 425 | 378 540 | 57 084 |
Argentum 2019 AS | 1 124 | 307 464 | 69 128 |
Argentum Primary AS | 1 008 | 96 012 | 4 648 |
Argentum Secondary IV AS | 906 | 221 625 | 58 167 |
Argentum Secondary 2018A AS | 2 895 | 228 994 | 59 871 |
Argentum Secondary 2018B AS | 2 984 | 183 670 | 42 080 |
Argentum Secondary 2019 AS | 5 435 | 426 018 | 78 324 |
AF2019 Alpha AS | 7 258 | 820 343 | 88 445 |
Sum | 316 657 | ||
Balanseført verdi 1.1.2020 | 285 596 | ||
Verdiendring 2020 ført over resultatet | 21 186 |
Egenkapital og resultat i tabellen over er konsoliderte størrelser basert på virkelig verdi av underliggende PE-investeringer for de respektive investeringsstrukturer. Argentum Asset Management AS eier 100 prosent av hovedmannen i de indre selskapsstrukturene (datterselskapene) som er strukturert og organisert som indre selskap. Argentum Nordic PEP 1 AS, Argentum Secondary AS, Argentum Nordic PEP HC AS, Argentum Investment Partner AS, Argentum NPEP AS, Nordic Additional Funding AS, Argentum 2017 AS, Argentum Secondary 2018A AS, Argentum Secondary 2018B AS, Argentum Secondary 2019 AS, Argentum 2019 AS og Argentum Primary AS er alle hovedmenn i respektive investeringsstrukturer, og hovedmannen i disse selskapene har en eierandel på mellom 0,2 og 2 prosent av underliggende indre selskaper hvor deler av private equity porteføljen til Argentum Fondsinvesteringer AS ligger. Argentums direkte andel av verdien av investeringene i de indre selskapene kommer inn under regnskapslinjen investering i private equity-fond for morselskapet og konsernet, ref. note 6.
Oppsummering verdiendringer datterselskap som er ført over resultat i 2020:
Selskap (alle tall i NOK 1.000) | Morselskap | Konsern |
---|---|---|
Verdiendring Bradbenken Partner AS | (328) | (328) |
Verdiendring Argentum Private Equity AS | 3 094 | 3 094 |
Verdiendring Argentum Secondary 2018A AS | 658 | 658 |
Verdiendring Argentum Secondary 2018B AS | 414 | 414 |
Verdiendring Argentum EIS AS | 6 941 | 6 941 |
Verdiendring Argentum Secondary 2019 AS | 856 | 856 |
Verdiendring AF2019 Alpha AS | 962 | 962 |
Verdiendring hovedmenn | 8 589 | |
Verdiendring ført over resultat 2020 | 12 597 | 21 186 |
Oppsummering verdiendringer datterselskap som er ført over resultat i 2019:
Selskap (alle tall i NOK 1.000) | Morselskap | Konsern |
---|---|---|
Verdiendring Bradbenken Partner AS | (1 252) | (1 252) |
Verdiendring Argentum Private Equity AS | 2 652 | 2 652 |
Verdiendring Argentum Secondary 2018A AS | 171 | 171 |
Verdiendring Argentum Secondary 2018B AS | 428 | 428 |
Verdiendring Argentum EIS AS | 7 212 | 7 212 |
Verdiendring Argentum Secondary 2019 AS | 563 | 563 |
Verdiendring AF2019 Alpha AS | 581 | 581 |
Verdiendring hovedmenn | (14 292) | |
Verdiendring ført over resultat 2019 | 10 355 | (3 937) |
Datterselskapene som ikke er konsolidert, i samsvar med IFRS 10, måles til virkelig verdi med verdiendring over resultatet i tråd med IFRS 9, og presenteres i balansen som datterselskap til virkelig verdi. Virkelig verdi er beregnet ved bruk av samme verdsettelsesprinsipper som ved verdsettelsen av selskapets private equity portefølje, ref. note 4. Verdiendring er klassifisert som annen driftsinntekt. Vedrørende konsolidering av datterselskaper vises det til prinsippnoten.
Note 11 Valutaterminkontrakter
Argentum har vurdert og konkludert med at ingen av de inngåtte terminkontraktene tilfredsstiller kriteriene for sikringsbokføring etter IFRS 9, men er inngått for økonomiske sikringsformål.
Spesifikasjon av valutaterminkontrakter for mor og konsern er presentert i følgende tabell:
(alle tall i NOK 1.000) | Valutabeløp | Netto posisjon 31.12.2020 | Forfall |
---|---|---|---|
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring EUR | 24 750 | -30 861 | 15.03.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring USD | 14 850 | -23 053 | 15.03.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring EUR | 15 543 | -20 369 | 03.09.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring EUR | 15 543 | -2 084 | 30.09.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring USD | 9 900 | -9 306 | 30.09.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring USD | 9 900 | -12 722 | 29.10.2021 |
Sum nettoposisjon | -98 394 |
(alle tall i NOK 1.000) | Valutabeløp | Netto posisjon 31.12.2019 | Forfall |
---|---|---|---|
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring EUR | 14 058 | -1 025 | 18.09.2020 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring EUR | 24 750 | -1 751 | 15.03.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring USD | 14 850 | -5 816 | 15.03.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring EUR | 15 543 | 3 887 | 03.09.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring EUR | 15 543 | 1 987 | 30.09.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring USD | 9 900 | 2 207 | 30.09.2021 |
Valutaterminkontrakt - ingen verdisikring USD | 9 900 | 4 214 | 29.10.2021 |
Sum nettoposisjon | 3 703 |
Virkelig verdi av valutaterminkontrakter er beregnet av konsernets bankforbindelse, og utgjør den diskonterte forskjellen mellom den avtalte terminkursen og terminkursen per 31.12 for en terminkontrakt med tilsvarende løpetid.
Endringer i virkelig verdi og realiserte gevinster og tap klassifiseres som resultat fra valutakontrakter i resultatregnskapet. I 2020 er det realisert tap på 18 millioner (tap på 42,5 millioner i 2019). Resultatført tap inkludert verdiendring utgjør 120,1 millioner i 2020 (tap 7,7 millioner i 2019).
Virkelig verdi av sikringsinstrumenter er klassifisert som langsiktig eiendel eller forpliktelse hvis gjenværende løpetid på sikringsobjektet er mer enn 12 måneder og som kortsiktig eiendel eller forpliktelse hvis gjenværende løpetid på sikringsobjektet er mindre enn 12 måneder.
Per 31.12.2020 er terminkontrakter med forfall i 2021 klassifisert som kortsiktig. Det er ingen kontrakter som er klassifisert som langsiktig, da gjenværende løpetid på sikringsobjektet ikke overstiger 12 måneder.
Per 31.12.2019 er terminkontrakter med forfall i 2020 klassifisert som kortsiktig, mens terminkontrakter med forfall i 2021 er klassifisert som langsiktig.
Note 12 Andre driftskostnader
Spesifikasjon av andre driftskostnader for mor- og konsernselskaper:
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
Andre driftskostnader (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Avskrivning varige driftsmidler | - | - | 2 180 | 646 |
Avskrivning bruksretteiendeler IFRS 16 | - | - | 3 578 | 3 578 |
Honorar til revisor | 290 | 281 | 511 | 568 |
Leiekostnad/felleskostnad | - | - | 3 131 | 2 834 |
IT-kostnader og datalisenser | - | - | 4 350 | 3 662 |
Diverse honorarer og bistand | 12 454 | 12 164 | 19 033 | 24 587 |
Reisekostnader | - | - | 507 | 2 379 |
Forvaltningshonorar | 54 024 | 65 666 | - | - |
Andre kostnader | 88 | 175 | 3 902 | 7 536 |
Sum | 66 856 | 78 285 | 37 192 | 45 791 |
Kostnader for leide lokaler utgjorde 3,9 millioner kroner i 2020 og 3,8 millioner kroner i 2019.
Note 13 Styrets erklæring om fastsettelse av lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte, samt andre forhold som kan ha økonomisk betydning for ledende ansatte
Erklæringen vedrørende godtgjørelse til administrerende direktør og andre ledende ansatte utarbeides i samsvar med allmennaksjelovens og regnskapslovens regler. Erklæringen omfatter morselskapet Argentum Fondsinvesteringer AS og datterselskapene Argentum Asset Management AS og Argentum Alternative Investments AS. Øvrige heleide datterselskaper har ingen ansatte. Erklæringen omhandler i utgangspunktet godtgjørelse. Den omtaler også andre forhold som ikke er godtgjørelse, men som kan ha økonomisk betydning for ledende ansatte, som aksjeprogrammer, investeringsordninger m.m.
Retningslinjer for godtgjørelse
Argentum Fondsinvesteringer AS har etablert retningslinjer for godtgjørelse til ledende ansatte som skal sikre og tiltrekke, utvikle og beholde høyt kvalifiserte medarbeidere. Selskapet skal ivareta moderasjon. Selskapets kompensasjonsordninger skal derfor være konkurransedyktige med tilsvarende norske selskaper i kapitalforvaltningsbransjen, men ikke lønnsledende. Retningslinjene gjelder for hele konsernet.
Beslutningsprosess
Styret har etablert et kompensasjonsutvalg som består av styrets leder, nestleder og ett styremedlem. Administrerende direktør deltar i utvalgets møter, med unntak av når utvalget behandler spørsmål som omhandler administrerende direktør, eller har konsekvens for administrerende direktør.
Utvalget er et rådgivende organ for styret og skal:
- Utarbeide forslag til retningslinjer og rammer for fastsettelse av lønn og godtgjørelse til ledende ansatte og følge opp praktiseringen av disse
- Gjøre en årlig evaluering og gi en anbefaling til styret av total godtgjørelse for administrerende direktør
- Bli orientert og konsultert av administrerende direktør om godtgjørelse til øvrige ledende ansatte
Hovedprinsipper for godtgjørelser kommende regnskapsår
Følgende redegjørelse for godtgjørelse til ledende ansatte vil bli lagt frem for rådgivende avstemming på ordinær generalforsamling i juni 2021. Styret foreslår at retningslinjer beskrevet nedenfor legges til grunn for 2021 og frem til ordinær generalforsamling i 2022.
Godtgjørelsen til ledende ansatte skal reflektere den enkelte ledende ansattes ansvar for styringen av selskapet. Total godtgjørelse til administrerende direktør og øvrige ledende ansatte skal være konkurransedyktig, men ikke lønnsledende, i forhold til tilsvarende selskaper i kapitalforvaltningsbransjen.
Totale godtgjørelser til administrerende direktør og øvrige ledende ansatte består av fast lønn, annen godtgjørelse, kollektiv innskuddspensjon begrenset til 12G og resultatbasert avlønning. Administrerende direktør har i tillegg avtale om etterlønn i tilfelle avvikling av selskapet.
Fast lønn og godtgjørelse
Tildeling av naturalytelser skal følge markedspraksis og ikke være vesentlig i forhold til fastlønn. Fastlønnen til den enkelte ledende ansatte vurderes årlig i lys av stillingens ansvar og kompleksitet, lederens bidrag til selskapets utvikling, kvalifikasjoner og erfaring og sett i lys av lønnsutviklingen i samfunnet generelt. Lederens bidrag evalueres årlig mot oppnåelse av forhåndsdefinerte individuelle målindikatorer.
Pensjon
Selskapet har inngått en innskuddsbasert pensjonsordning som gjelder for alle ansatte. Det betales inn innskudd basert på den enkeltes lønn. Mellom 0 –7,1 G betales inn 7 prosent av fastlønn. Fra 7,1 – 12 G betales inn 25,1 prosent av fastlønnen. For fastlønn over 12 G betales det ikke inn til ordningen. Selskapets pensjonsordninger tilfredsstiller kravene i lov om obligatorisk tjenestepensjon.
Variabel lønn
Argentum har knyttet deler av avlønningen til selskapets resultater og andre mål. Bonusordningen er tidsbegrenset, nedfelt i en egen avtale og løper ut 2022. Ordningen fungerer slik at det gjøres årlige avsetninger tilsvarende to prosent av resultat av private equity investeringene fratrukket en minsteavkastning som utgjør tre måneders nibor med tillegg av syttifem basispunkter regnet på to prosent av selskapets gjennomsnittlige investerte kapital gjennom året. Den årlige bonusavsetningen er begrenset oppad til et samlet beløp tilsvarende seks måneders fast lønn for de som omfattes av ordningen. Bonus til den enkelte deltaker består av et resultatavhengig element (som utgjør 75 prosent av bonusavsetningen) og et diskresjonært element (som utgjør 25 prosent av avsetningen), hvorav det diskresjonære elementet er knyttet til oppnåelse av definerte key performance indicators, som blant annet omfatter ulike avkastningsmål i forhold til hvor stor andel av kapitalen som er investert i fond i øverste avkastningskvartil, selskapets avkastning på private equity investeringene i forhold til europeisk private equity, tilgang til dealflow, realisasjonsnivået i porteføljen, kapitalreising, kostnadsspreaden mellom avkastning før og etter netto driftskostnader, faktiske kostnader ift målsatt kostnadsnivå og kvalitative mål i forhold til utvikling av organisasjonskultur, kompetanse og gjennomføring av selskapets strategi, herunder bærekraftig verdiskaping. Evaluering av måloppnåelsen på key performance indikatorene er basert på en samlet vurdering. Settet av key performance indicators er avledet fra virksomhetens mål og strategier, særlig knyttet til oppnåelsen av konkurransedyktig avkastning som blant annet forutsetter god tilgang til fond, god fondsseleksjon og kostnadskontroll. Administrerende direktørs andel av resultatavhengig element av bonusavsetningen utgjør trettifem prosent for 2021. Samlet årlig utbetalt variabel lønn kan ikke overstige seks måneders fast lønn på utbetalingstidspunktet, i samsvar med bonusavtalen.
Etterlønn
Dersom selskapet blir besluttet avviklet av Stortinget eller annen offentlig myndighet har administrerende direktør rett på 2 års etterlønn samt andre godtgjørelser. Til fradrag i utbetalinger kommer øvrige lønnsinntekter inkludert styrehonorar som administrerende direktør opptjener 2 år etter fratredelsen. Vederlaget etter dette gir ikke grunnlag for feriepenger. Etterlønnsavtalen ble inngått i 2006 før dagens retningslinjer for lederlønn ble innført.
Styrehonorarer for interne verv
Ledende ansatte mottar ikke styrehonorarer for verv i selskaper eid av Argentum eller i verv hvor de ivaretar Argentums interesser.
Godtgjørelser og gjennomføring foregående regnskapsår
Styret bekrefter at retningslinjer for lederlønninger fastsatt for 2020 har blitt fulgt. I februar 2020 besluttet styret å justere administrerende direktørs fastlønn med 3,6 prosent med virkning fra 1. januar 2020. Fastlønn i 2020 var kr 4 808 000. Fastlønn for øvrige ledende ansatte ble i den årlige lønnsjusteringen økt med i gjennomsnitt 3,6 prosent og øvrige ansatte ble justert tilsvarende. Ingen vilkår er endret i avtaler om godtgjørelse som er videreført i 2020.
Andre forhold som ikke er godtgjørelse
Datterselskapet Bradbenken Partner AS har rett og plikt til å investere parallelt med 1 prosent av Argentums investeringer. Selskapet kontrolleres av Argentum Fondsinvesteringer AS gjennom preferanseaksjer (B-aksjer). Denne aksjeklassen har fortrinnsrett til utbytte inntil en avkastning tilsvarende 3 måneders NIBOR tillagt et risikopåslag på 0,75% p.a. De resterende aksjene (A-aksjer) er eiet av Argentum Fondsinvesteringer as (12 prosent) og ansatte i konsernet (88 prosent). Administrerende direktør eier 35% av A-aksjene i selskapet. Ordningen ble i 2011 lukket for nye deltakere, og vil bli avviklet i takt med at ansatte som er med i ordningen slutter.
Argentum har etablert en investeringsordning for alle ansatte i Argentum og Argentums konsernselskaper. Ordningen er nærmere omtalt i note 22.
Note 14 Andre driftskostnader
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
Lønnskostnader (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Fast lønn | 7 081 | 6 835 | 31 559 | 28 930 |
Variabel lønn | - | - | 10 770 | 8 779 |
Arbeidsgiveravgift | 1 154 | 1 217 | 5 986 | 5 903 |
Finansskatt | 447 | 432 | 2 353 | 2 093 |
Pensjonskostnader | 386 | 377 | 2 635 | 2 393 |
Andre ytelser | 1 441 | 1 396 | 1 980 | 2 140 |
Lønnsdekning AAM | -4 447 | -4 294 | - | - |
Sum | 6 062 | 5 961 | 55 283 | 50 238 |
Med virkning fra 1. januar 2014 ble samtlige ansatte i Argentum Fondsinvesteringer as overført til det heleide datterselskapet Argentum Asset Management AS (AAM), med unntak av administrerende direktør og finansdirektør. Disse er ansatt i både morselskapet Argentum Fondsinvesteringer as og Argentum Asset Management AS. Gjennom avtale dekkes 50 prosent av lønn og godtgjørelse for administrerende direktør og finansdirektør av Argentum Asset Management AS. Konsernet sysselsatte 25,1 årsverk i 2020 mot 24,3 årsverk i 2019. Morselskapet sysselsatte 1 årsverk både i 2020 og 2019.
Tabellen under viser rettigheter opptjent i løpet av perioden:
Godtgjørelser og lignende i 2020 KONSERN (alle tall i NOK 1.000) | Utbetalt lønn i 2020 1) | Opptjent variabel lønn i 2020 | Annen godtgjørelse i 2020 | Totale godtgjørelser i 2020 | Pensjonskostnad 2020 | Utbetalt honorar og total godtgjørelse 2) |
---|---|---|---|---|---|---|
Administrerende direktør | 5 135 | 2 476 | 11 | 7 623 | 174 | |
Finansdirektør | 2 324 | 1 120 | 11 | 3 455 | 174 | |
Kommunikasjonsdirektør 3) | 1 228 | 380 | 11 | 1 619 | 174 | |
Styreleder | 403 | |||||
Styrets nestleder | 225 | |||||
Styremedlem | 211 | |||||
Styremedlem | 192 | |||||
Styremedlem | 192 | |||||
Styremedlem | 192 | |||||
Sum | 8 688 | 3 976 | 34 | 12 697 | 522 | 1 414 |
1) Utbetalt lønn omfatter fast godtgjørelse for hele året | ||||||
2) Omfatter honorar for arbeid i styret og utvalg. Styrehonorar for Argentum Fondsinvesteringer as utgjorde tnok 1.352 i 2020(tnok 1.315 i 2019) | ||||||
3) Kommunikasjonsdirektør har vært i permisjon frem til 30.04.2020 |
Godtgjørelser og lignende i 2019 KONSERN (alle tall i NOK 1.000) | Utbetalt lønn i 2019 1) | Opptjent variabel lønn i 2019 | Annen godtgjørelse i 2019 | Totale godtgjørelser i 2019 | Pensjonskostnad 2019 | Utbetalt honorar og total godtgjørelse 2) |
---|---|---|---|---|---|---|
Administrerende direktør | 4 958 | 2 404 | 11 | 7 373 | 171 | |
Finansdirektør | 2 201 | 1 088 | 11 | 3 300 | 171 | |
Kommunikasjonsdirektør 3) | 1 166 | 200 | 11 | 1 377 | 168 | |
Styreleder | 391 | |||||
Styrets nestleder | 218 | |||||
Styremedlem | 205 | |||||
Styremedlem | 187 | |||||
Styremedlem | 187 | |||||
Styremedlem | 187 | |||||
Sum | 8 326 | 3 692 | 32 | 12 050 | 509 | 1 376 |
1) Utbetalt lønn omfatter fast godtgjørelse for hele året | ||||||
2) Omfatter honorar for arbeid i styret og utvalg. Styrehonorar for Argentum Fondsinvesteringer as utgjorde tnok 1.315 i 2019(tnok 1.067 i 2018) | ||||||
3) Kommunikasjonsdirektør har vært i permisjon fra 8.4.2019 og ut året |
Det er ikke gitt lån/sikkerhetsstillelser til daglig leder, andre ansatte, styreformann eller andre nærstående parter.
Variabel lønn
Det er inngått avtale om variabel lønn som varer til og med 2022. Styret har vurdert selskapets situasjon i lys av den rådende markedssituasjonen og etter styrets vurdering tilsier ikke hensynet til selskapets likviditet eller andre hensyn at selskapet ikke skal overholde avtalene om variabel lønn.
For regnskapsåret 2020 er det avsatt variabel lønn tilsvarende 10 816 235 kroner (8 778 500 kroner i 2019). Styret i selskapet fastsatte administrerende direktørs variable lønn for 2020 til 2 476 000 kroner sammenliknet med 2 404 000 kroner i 2019. Variabel lønn for 2020 vil bli utbetalt i 2021.
Pensjon
Administrerende direktør har en innskuddsbasert pensjonsordning med total kostnad på 174 164 kroner i 2020 (170 732 kroner i 2019).
Honorar til revisor
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
Honorar til revisor (eksl. mva) (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Lovpålagt revisjon | 232 | 224 | 379 | 334 |
Andre attestasjonstjenester | - | - | - | - |
Skatte- og avgiftsrådgivning | - | - | - | - |
Andre tjenester utenfor revisjon | - | - | 30 | 121 |
Sum | 232 | 224 | 409 | 455 |
Note 15 Gjeld til kredittinstitusjoner
Mor og konsern per 31.12 (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Kortsiktige lån | ||
Kassekreditt | 265 705 | 2 043 |
Revolverende trekkfasilitet | - | 537 000 |
Sum lån | 265 705 | 539 043 |
Morselskapet har en trekkfasilitet på 1 750 millioner kroner, som består av kassekreditt på 500 millioner kroner og en revolverende trekkfasilitet på 1 250 millioner kroner. Renter på trekkfasiliteten inngår i rentekostnader. I andre finanskostnader inngår provisjon på trekkfasiliteten. Per 31.12.2020 er det trukket 266 millioner kroner på trekkfasiliteten eksklusiv påløpte renter. Per 31.12.2019 var det foretatt trekk på trekkfasiliteten med 539 millioner.
Note 16 Annen kortsiktig gjeld
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Leverandørgjeld | 194 | 1 922 | 1 790 | 10 017 |
Offentlige avgifter | 1 052 | 669 | 3 498 | 2 733 |
Kassekreditt* | - | - | - | - |
Avsetninger | 9 946 | 6 614 | 10 304 | 5 611 |
Annen kortsiktig gjeld | 24 368 | 25 720 | 36 757 | 35 914 |
Leieforpliktelse lokaler | 4 254 | 4 339 | ||
Sum | 35 560 | 34 926 | 56 602 | 58 614 |
*Kassekreditt inngår i 2020 i regnskapslinjen «Gjeld til kredittinstitusjoner», se note 15.
Annen kortsiktig gjeld for morselskapet i 2020 inkluderer kortsiktig gjeld til Argentum Asset Management AS på 23,5 millioner kroner (25,5 millioner i 2019). Annen kortsiktig gjeld i konsernet består blant annet av totale bonuskostnader for 2020 på 14,4 millioner (11,7 millioner i 2019), som da inkluderer avsatt arbeidsgiveravgift, feriepenger og finansskatt.
Note 17 Skatt
(alle tall i NOK 1.000) | Morselskap | Konsern | ||
---|---|---|---|---|
Skattekostnad | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Betalbar skatt | - | - | - | - |
For mye(-)/lite avsatt betalbar skatt tidligere år | - | -1 297 | - | -1 297 |
Endring i utsatt skatt | -22 294 | -19 058 | -22 615 | -18 817 |
Sum | -22 294 | -20 356 | -22 615 | -20 115 |
Beregning av årets skattegrunnlag | ||||
Resultat før skattekostnad | 631 652 | 701 957 | 638 325 | 685 918 |
Permanente forskjeller | -720 827 | -778 191 | -728 865 | -761 591 |
Endring i midlertidige forskjeller | 35 | 48 | -725 | -917 |
Skattegrunnlag | -89 140 | -76 186 | -91 265 | -76 590 |
Benyttet underskudd til fremføring | - | - | - | - |
Skattepliktig inntekt | -89 140 | -76 186 | -91 265 | -76 590 |
Betalbar skatt 25 % | - | - | - | - |
(alle tall i NOK 1.000) | Morselskap | Konsern | ||
Utsatt skatt/skattefordel(-) i balansen vedrører følgende midlertidige forskjeller | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Driftsmidler | 25 | 34 | -840 | -1 021 |
Finansielle instrumenter | - | - | - | - |
Fremførbart underskudd | -41 332 | -19 047 | -41 964 | -19 147 |
Fremførbart underskudd -ikke balanseført 3) | - | - | 121 | 101 |
Sum utsatt skatt/skattefordel(-) | -41 306 | -19 012 | -42 683 | -20 068 |
(alle tall i NOK 1.000) | Morselskap | Konsern | ||
Avstemming årets skattekostnad | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
25% skatt av resultat før skatt 1) | 157 913 | 175 489 | 159 581 | 171 479 |
For mye(-)/lite avsatt betalbar skatt tidligere år | - | -1 297 | - | -1 297 |
Skatteeffekt av permanente forskjeller 2) | -180 207 | -194 548 | -182 216 | -190 398 |
Skatteeffekt av ikke balanseført underskudd 3) | - | - | 20 | 101 |
Beregnet skattekostnad | -22 294 | -20 356 | -22 615 | -20 115 |
Effektiv skattesats | -3,53 % | -2,90 % | -3,54 % | -2,93 % |
- Et selskaps inntekter fra aksjeinvesteringer og lignende er normalt unntatt skatteplikt i henhold til fritaksmetoden. Som hovedregel gjelder dette investeringer hjemmehørende i EU/EØS. Skattefritaket gjelder både utbytter og gevinster(tap) ved realisasjon. I skattepliktig inntekt inngår dog 3 prosent av utbytte fra investeringer som er omfattet av fritaksmetoden. I tillegg oppstår forskjeller mellom regnskapsmessig resultat og skattemessig resultat ettersom private equity porteføljen i finansregnskapet måles til markedsverdi, mens i skatteregnskapet følger en realisasjonsprinsippet.
- Argentum er et finansskattepliktig foretak og benytter derfor nominell skattesats for inntektsåret 2020 og 2019 på 25 prosent. Skattesatsen på 25 prosent er videreført i 2021 og det er derfor lagt til grunn 25 prosent utsatt skatt på alle midlertidige forskjeller.
- Utsatt skatt for skattereduserende forskjeller (hovedsakelig fremførbare underskudd) i datterselskaper blir ikke balanseført med mindre konsernet kan sannsynliggjøre fremtidig utnyttelse av disse skatteposisjonene.
Note 18 Finansposter
Morselskap | Konsern | |||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 | 2020 | 2019 |
Finansinntekter | ||||
Renteinntekt | 2 866 | 11 253 | 2 957 | 11 458 |
Valutagevinst | 1 003 | 905 | 1 024 | 921 |
Annen finansinntekt | 2 176 | 3 303 | 2 183 | 3 309 |
Inntekt fra investering i datterselskap | 2 456 | 25 729 | 491 | 21 670 |
Sum finansinntekter | 8 500 | 41 189 | 6 656 | 37 357 |
Finanskostnader | ||||
Rentekostnader | -8 075 | -6 377 | -8 075 | -6 379 |
Valutatap | -3 974 | -2 657 | -4 028 | -2 695 |
Andre finanskostnader | -9 728 | -8 709 | -10 491 | -9 545 |
Sum finanskostnader | -21 777 | -17 744 | -22 595 | -18 618 |
Sum finansposter | -13 276 | 23 446 | -15 939 | 18 739 |
Morselskapet har en trekkfasilitet på 1 750 millioner kroner, som består av kassekreditt på 500 millioner kroner og en revolverende trekkfasilitet på 1 250 millioner kroner. Renter på trekkfasiliteten inngår i rentekostnader. I andre finanskostnader inngår provisjon på trekkfasiliteten. Per 31.12.2020 er det trukket 266 millioner kroner på trekkfasiliteten eksklusiv påløpte renter. Per 31.12.2019 var det trukket 537 millioner på trekkfasiliteten.
Note 19 Varige driftsmidler (konsern)
Varige driftsmidler (alle tall i NOK 1.000) | Kunst | Driftsløsøre | Immaterielle eiendeler | Sum |
---|---|---|---|---|
Balanseført verdi per 31.12.18 | 1 578 | 749 | 694 | 3 022 |
Opprinnelig anskaffelseskost | 1 578 | 15 291 | 1 152 | 18 022 |
Samlede av- og nedskrivninger | - | -14 542 | -459 | -15 001 |
Balanseført verdi per 31.12.18 | 1 578 | 749 | 694 | 3 022 |
Tilgang | - | 7 528 | 387 | 7 915 |
Avskrivninger | - | -400 | -246 | -646 |
Nedskrivninger | - | - | - | - |
Avhendelser | - | -22 | - | -22 |
Balanseført verdi per 31.12.19 | 1 578 | 7 855 | 834 | 10 268 |
Opprinnelig anskaffelseskost | 1 578 | 22 820 | 1 539 | 25 937 |
Samlede av- og nedskrivninger | - | -14 965 | -705 | -15 669 |
Balanseført verdi per 31.12.19 | 1 578 | 7 855 | 834 | 10 268 |
Tilgang | - | 450 | - | 450 |
Avgang | - | -6 | -6 | |
Avskrivninger | - | -1 871 | -309 | -2 180 |
Nedskrivninger | - | - | - | |
Avhendelser | - | - | - | |
Balanseført verdi per 31.12.20 | 1 578 | 6 428 | 525 | 8 533 |
Opprinnelig anskaffelseskost | 1 578 | 23 264 | 1 539 | 26 381 |
Samlede av- og nedskrivninger | - | -16 835 | -1 013 | -17 849 |
Balanseført verdi per 31.12.20 | 1 578 | 6 428 | 525 | 8 533 |
Som et ledd i at forvaltningsvirksomheten fra 1.1.2014 ble overført til Argentum Asset Management AS ble alle driftsmidler også overført. Det er er derfor ingen driftsmidler i morselskapet i 2019 eller 2020.
Immaterielle eiendeler er relatert til utvikling av ny hjemmeside, som ble ferdigstilt og tatt i bruk fra 2017.
Avskrivninger inngår i regnskapslinjen annen driftskostnad for 2020 og 2019.
Konsernets balanseførte leide eiendeler etter IFRS 16 er omtalt i note 20 Leieavtaler. Konsernets totale balanseførte driftsmilder fremkommer som følger:
2020 | 2019 | |
---|---|---|
Balanseført verdi ordinære driftsmidler | 8 533 | 10 268 |
Bruksretteiendeler - IFRS 16 | 28 311 | 31 889 |
Balanseført verdi driftsmidler | 36 844 | 42 157 |
Note 20 Leieavtaler
Konsernet har inngått leieavtaler for sine kontorer i Bergen og Oslo.
For kontoret i Bergen ble det inngått leieavtale for en femårsperiode fra 1.9.2015 til 31.08.2020. Det er inngått en ny leieavtale for perioden 01.09.2020 til 31.08.2025, med opsjon til å forlenge leieforholdet i en periode på 5 år. Årlig husleie for 2020 var 2 405 619 kroner (2 442 210 kroner i 2019). Leien inflasjonsjusteres i leieperioden.
For kontoret i Oslo ble det inngått avtale om leie av lokaler for en femårsperiode fra 30.06.2015 til 30.06.2020. Det ble inngått en ny leieavtale for perioden 01.07.2020 til 30.06.2026. Totale kostnader for husleie i 2020 var 1 514 333 kroner (1 338 494 kroner i 2019). Leien inflasjonsjusteres i leieperioden.
Konsernet som leietaker
Bruksretteiendeler
Konsernets balanseførte leide eiendeler etter IFRS 16 består av kontorlokaler i Bergen og Oslo. Konsernets bruksretteiendeler er kategorisert og presentert i tabellen under:
Bruksretteiendeler (alle tall i NOK 1.000) | Kontor Bergen | Kontor Oslo | Totalt |
---|---|---|---|
Anskaffelseskost 1. januar 2020 | 23 866 | 11 601 | 35 467 |
Tilgang av bruksretteiendeler | - | - | - |
Avhendinger | - | - | - |
Overføringer og reklassifiseringer | - | - | - |
Omregningsdifferanser | - | - | - |
Anskaffelseskost 31.12.2020 | 23 866 | 11 601 | 35 467 |
Akkumulerte av-og nedskrivninger 01.01.2020 | 2 031 | 1 547 | 3 578 |
Avskrivninger | 2 031 | 1 547 | 3 578 |
Nedskrivninger i perioden | - | - | - |
Avhendinger | - | - | - |
Overføringer og reklassifiseringer | - | - | - |
Omregningsdifferanser | - | - | - |
Akkumulerte av- og nedskrivninger 31.12.2020 | 4 062 | 3 094 | 7 156 |
Balanseført verdi bruksretteiendeler 31.12.2020 | 19 804 | 8 508 | 28 311 |
Laveste av gjenstående leieperiode eller økonomisk levetid | 12 år | 8 år | |
Avskrivningsmetode | Lineær | Lineær |
Bruksretteiendeler (alle tall i NOK 1.000) | Kontor Bergen | Kontor Oslo | Totalt |
---|---|---|---|
Anskaffelseskost 1. januar 2019 | 23 866 | 11 601 | 35 467 |
Tilgang av bruksretteiendeler | - | - | - |
Avhendinger | - | - | - |
Overføringer og reklassifiseringer | - | - | - |
Omregningsdifferanser | - | - | - |
Anskaffelseskost 31.12.2019 | 23 866 | 11 601 | 35 467 |
Akkumulerte av-og nedskrivninger 01.01.2019 | - | - | - |
Avskrivninger | 2 031 | 1 547 | 3 578 |
Nedskrivninger i perioden | - | - | - |
Avhendinger | - | - | - |
Overføringer og reklassifiseringer | - | - | - |
Omregningsdifferanser | - | - | - |
Akkumulerte av- og nedskrivninger 31.12.2019 | 2 031 | 1 547 | 3 578 |
Balanseført verdi bruksretteiendeler 31.12.2019 | 21 835 | 10 054 | 31 889 |
Laveste av gjenstående leieperiode eller økonomisk levetid | 12 år | 8 år | |
Avskrivningsmetode | Lineær | Lineær |
Leieforpliktelser
Udiskonterte leieforpliktelser og forfall av betalinger (alle tall i NOK 1.000) | Kontor Bergen | Kontor Oslo | Totalt |
---|---|---|---|
Mindre enn 1 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
1-2 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
2-3 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
3-4 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
4-5 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
Mer enn 5 år | 10 885 | 898 | 11 783 |
Totale udiskonterte leieforpliktelser 31.12.2020 | 22 547 | 9 883 | 32 429 |
Endringer i leieforpliktelser | Kontor Bergen | Kontor Oslo | Totalt |
Totale leieforpliktelser 1. januar 2020 | 21 988 | 10 535 | 32 522 |
Nye/endrede leieforpliktelser innregnet i perioden | - | - | - |
Betaling av hovedstol | -2 339 | -1 517 | -3 856 |
Betaling av renter | - | - | - |
Rentekostnad tilknyttet leieforpliktelser | 517 | 247 | 764 |
Omregningsdifferanser | - | - | - |
Totale leieforpliktelser 31.12.2020 | 20 166 | 9 265 | 29 429 |
Kortsiktige leieforpliktelser (note 16) | 4 254 | ||
Langsikige leieforpliktelser (note 21) | 25 175 | ||
Netto kontantstrøm fra leieforpliktelser | -3 856 |
Udiskonterte leieforpliktelser og forfall av betalinger (alle tall i NOK 1.000) | Kontor Bergen | Kontor Oslo | Totalt |
---|---|---|---|
Mindre enn 1 år | 2 406 | 1 514 | 3 920 |
1-2 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
2-3 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
3-4 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
4-5 år | 2 332 | 1 797 | 4 129 |
Mer enn 5 år | 13 217 | 2 695 | 15 912 |
Totale udiskonterte leieforpliktelser 31.12.2019 | 24 953 | 11 397 | 36 349 |
Endringer i leieforpliktelser | Kontor Bergen | Kontor Oslo | Totalt |
Ved førstegangsanvendelse 01.01.2019 | 23 866 | 11 601 | 35 467 |
Nye/endrede leieforpliktelser innregnet i perioden | - | - | - |
Betaling av hovedstol | -2 442 | -1 338 | -3 781 |
Betaling av renter | - | - | - |
Rentekostnad tilknyttet leieforpliktelser | 564 | 272 | 836 |
Omregningsdifferanser | - | - | - |
Totale leieforpliktelser 31.12.2019 | 21 988 | 10 535 | 32 522 |
Kortsiktige leieforpliktelser (note 16) | 4 339 | ||
Langsikige leieforpliktelser (note 21) | 28 184 | ||
Netto kontantstrøm fra leieforpliktelser | -3 781 |
Andre leiekostnader innregnet i resultatet (alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
---|---|---|
Variable leiebetalinger kostnadsført i perioden | - | - |
Driftskostnader i perioden knyttet til kortsiktige leieavtaler (inkl. kortsiktige leieavtaler av lav verdi) | 1 023 | 839 |
Driftskostnader i perioden knyttet til eiendeler av lav verdi (ekskl. kortsiktige leieavtaler over) | - | - |
Totale leiekostnader inkludert i andre driftskostnader | 1 023 | 839 |
Konsernet har ikke vesentlige restverdigarantier knyttet til sine leieavtaler.
Note 21 Annen langsiktig gjeld
Annen langsiktig gjeld på 25,2 millioner kroner per 31.12.2020 er knyttet til langsiktige leieforpliktelser. Tilsvarende utgjorde langsiktig gjeld per 31.12.2019 om lag 28,2 millioner.
Note 22 Transaksjoner og mellomværende med nærstående selskap
Argentum har gjennom datterselskapet Argentum EIS AS i 2019 etablert en investeringsordning for alle ansatte i Argentum og Argentums konsernselskaper. Ansatte bestemmer selv om de ønsker å delta i investeringsordningen, og eventuelt med hvor mye. Den ansatte tar full risiko for egen investering i investeringsordningen. Argentum gir ingen råd eller anbefalinger og har intet ansvar for investeringsordningen utvikling. Investeringsordningen skal så langt det er mulig saminvestere med Argentum. Investeringsordningen skal ikke gires. Ansatte må eie aksjene i minst 3 år, og kan velge å investere ytterligere i ordningen når aksjer tilbys, noe som skjer minst årlig. Per 31.12.2019 eide ansatte 24,1 prosent av aksjene i Argentum EIS AS og Argentum Fondsinvesteringer de resterende 75,9 prosent. Investeringsordningen ble etablert ved at Argentum EIS AS i det all vesentlige kjøpte 1,25 prosent av private equity porteføljen til morselskapet Argentum Fondsinvesteringer as per 1. januar 2019. Kjøpsprisen tilsvarte markedsverdien (fair market value) av andelene per 31.12.2018, og utgjorde totalt 93,5 millioner kroner. Realisert gevinst i morselskapet utgjorde 12,8 millioner kroner og inngår i realisert PE-avkastning.
I 2020 har Argentum Fondsinvesteringer foretatt nedsalg av totalt 4.871.219 aksjer i Argentum EIS AS til Argentum ansatte, med en realisert gevinst på 0,2 millioner kroner. Kjøpsprisen for ansatt aksjonærer tilsvarte markedsverdien (fair market value) av aksjene per 30.06.2020. Ved utgangen av 2020 eier Argentum Fondsinvesteringer AS 71 prosent av aksjene og ansatte eier de resterende 29 prosent.
Argentum Fondsinvesteringer as har per 31.12.2020 utestående fordringer på interne investeringsstrukturer på totalt 11,4 millioner kroner (14 millioner i 2019). Dette er knyttet til distribusjoner fra Argentum Secondary strukturen som er periodisert til 2020 og utbetalt tidlig i 2021.
Mellomværende med datterselskapet Argentum Asset Management AS utgjør en gjeld på 23,5 millioner ved utgangen av 2020 (25,5 millioner i 2019). Konsernmellomværende per 31.12.2020 og 31.12.2019 inngår i annen kortsiktig gjeld (note 16).
Ved utgangen av desember 2020 har Argentum Fondsinvesteringer AS utestående fordringer på følgende konsernselskaper:
Andre kortsiktige fordringer | Morselskap | |
---|---|---|
(Alle tall i NOK 1.000) | 2020 | 2019 |
Bradbenken Partner AS | 5 015 | 7 299 |
Argentum NPEP AS | 26 219 | 22 548 |
Nordic Additional Funding AS | 28 | 28 |
Argentum Secondary AS | 637 | 454 |
Argentum EIS AS | 1 318 | 4 345 |
Argentum 2019 AS | 425 | 669 |
AF2019 Alpha AS | - | 2 192 |
Argentum 2018 AS | - | 612 |
Argentum Nordic PEP 1 AS | 239 | 169 |
Argentum Investment Partner AS | 204 | 157 |
Argentum Nordic PEP HC AS | 96 | 73 |
Fordring Argentum 2017 AS | 500 | - |
Argentum Secondary IV AS | 1 017 | - |
Argentum Secondary 2018A AS | 9 | - |
Argentum Secondary 2019 AS | 5 | - |
Sum mellomværende konsernselskaper | 35 713 | 38 546 |
Argentum Asset Management AS har ved utgangen av desember 2020 utestående mellomværende til fordel for Argentum Alternative Investments AS på 1,3 millioner kroner knyttet til lønnsdekning for regnskapsåret 2020.
For transaksjoner mellom nærstående parter og konsernselskaper legger konsernet til grunn prinsipper som følger av aksjeloven §§ 3-8 og 3-9. Slike transaksjoner grunnes dermed på vanlige forretningsmessige vilkår i samsvar med prinsippet om armlengdes avstand.
Argentum Asset Management AS forvalter kapital på vegne av Argentum Fondsinvesteringer AS, og har i 2020 fakturert kroner 54 024 000 for utførte tjenester (kroner 65 666 000 i 2019). Forvaltningshonoraret er eliminert i konsernregnskapet.
Inntekter fra investering i datterselskaper
Oversikten nedenfor viser en oppsummering av konsernbidrag og utbytter fra datterselskaper:
2020 | 2019 | |||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | Mottatt | Avgitt | Mottatt | Avgitt |
Konsernbidrag | ||||
Argentum Asset Management AS | 1 964 | - | 4 059 | - |
Argentum Secondary AS | 184 | - | 42 264 | - |
Argentum Nordic PEP 1 AS | 69 | - | 169 | - |
Nordic Additional Funding AS | - | - | 24 | - |
Argentum Investment Partner AS | 46 | - | 157 | - |
Argentum Nordic PEP HC AS | 23 | - | 73 | - |
Argentum Secondary 2018 | 9 | |||
Argentum Secondary 2019 | 5 | |||
Utbytte | ||||
Bradbenken Partner AS | 2 176 | - | 3 303 | - |
Sum konsernbidrag og utbytte | 4 477 | - | 50 049 | - |
Forvaltningsavtaler
Argentum Asset Management AS har som rådgiver inngått rådgivningsavtaler (forvaltningsavtaler) med følgende selskaper i konsernet; Argentum Secondary AS, Argentum Investment Partner AS, Nordic Additional Funding AS, Argentum NPEP AS, Argentum 2017 AS og Argentum 2018 AS. Disse selskapene er hovedmann i underliggende investeringsselskaper som er organisert som indre selskaper. Hovedmannen skal treffe samtlige investerings- og realisasjonsbeslutninger for investeringsselskapene, mens Argentum Asset Management AS yter investeringsrådgivning og tilknyttede oppgaver for hovedmannen.
Inntekter fra rådgivningsavtaler
2020 | 2019 | |||
---|---|---|---|---|
(alle tall i NOK 1.000) | Mor | Konsern | Mor | Konsern |
Forvaltningsavtaler | ||||
NPEP | - | 1 831 | - | 1 946 |
Argentum Secondary AS | - | 1 802 | - | 2 231 |
Argentum Investment Partner AS | - | 1 617 | - | 1 491 |
Nordic Additional Funding AS | - | 219 | - | 548 |
Argentum 2017 AS | - | 3 720 | - | 3 720 |
Argentum 2018 AS | - | 4 105 | - | 4 746 |
Argentum 2019 AS | 6 990 | - | ||
Argentum EIS AS | - | 10 | - | 10 |
Bradbenken Partner AS | - | 10 | - | 10 |
Sum | - | 20 304 | - | 14 701 |
Inntekter fra forvaltningsavtaler for konsernet inngår i annen driftsinntekt.
Note 23 Covid-19
Covid-19 pandemien sørget for at 2020 ikke ble et vanlig driftsår. Det er utfordrende å tallfeste hvilken påvirkning pandemien har hatt for regnskapet. Produksjonspauser og usikkerhet i verdensøkonomien har ført til noe mer usikre verdsettelser og et lavere nivå av realisasjoner. Samtidig ser vi at prisingen i markedet på generell basis tok seg opp igjen raskere enn de fleste hadde forventet. Til tross for pandemien så oppnådde Argentum en solid avkastning på private equity investeringene, og selskapet har dermed ikke blitt påvirket negativt i like stor grad som mange andre aktører.
På kostnadssiden har covid-19 pandemien medført besparelser i form av lavere aktivitetsdrevne kostnader som reise – og arrangementskostnader. Nå det gjelder øvrige driftsinntekter følger konsernet inngåtte avtaler for fakturering av forvaltningshonorar for de ulike investeringsstrukturene, hvor det var en total vekst på om lag 5,6 millioner kroner sammenliknet med 2019.
Note 24 Hendelser etter balansedagen
Det er ikke fremkommet ny informasjon om vesentlige forhold som var inntruffet eller forelå allerede på balansedagen per 31.12.2020 og frem til styrets behandling av regnskapet 27. mai 2021.
Foreslått, men ikke avsatt, utbytte fra morselskapet for regnskapsåret 2020 utgjør 200 millioner kroner.