Gjennomgang av porteføljen i 2020
Argentum foretar en årlig gjennomgang av status knyttet til ESG for fondene i porteføljen. Dette foregår ved at Argentum ber forvalterne svare på et sett spørsmål knyttet til samfunnsansvar. I tillegg til at dette gir oss en oversikt over status i porteføljen bidrar det til en bevisstgjøring omkring samfunnsansvar hos forvalterne. I 2020 bestod Argentums portefølje av 84 ulike eksterne forvaltningsmiljøer.
OPPSUMMERING AV KARTLEGGINGEN I 2020 | ||
---|---|---|
Indikator | Status 2020 | Status 2019 |
Hvor mange av våre forvaltere følger ESG-retningslinjer for investeringer? | 77 av 84 (92 %) | 73 av 79 (92 %) |
Hvor mange av våre forvaltere har egenutviklede ESG-retningslinjer? | 65 av 84 (77 %) | 60 av 79 (76 %) |
Hvor mange fond rapporterer til investorene om sin ESG-aktivitet? | 12 nykommitteringer har forpliktet seg til dette. Tidligere har 76 nykommitteringer forpliktet seg til dette. | 19 nykommitteringer har forpliktet seg til dette. Tidligere har 57 nykommitteringer forpliktet seg til dette. |
Transparens: Rapporterer forvalterne om transaksjoner og porteføljebedrifter på sin nettside? | Tilfredsstillende: 77 av 84 forvaltere | Tilfredsstillende: 70 av 79 forvaltere |
Transparens: Har forvalterne en ESG-policy på sin nettside? | 43 av 84 forvaltere | 39 av 79 forvaltere |
Kartleggingen av forvalterne viser at nesten alle forvalterne har formelle retningslinjer på plass knyttet til samfunnsansvar. For de forvalterne som fremdeles ikke har slike retningslinjer, dreier det seg hovedsakelig om:
- Eldre forvaltere der investeringsperioden har utløpt og fondene allerede er fullinvestert
- Fond-i-fond-forvaltere som ikke har egne retningslinjer knyttet til private equity
- Nye forvaltere, som er i en prosess med å utvikle slike retningslinjer.
Ser man nærmere på punktet knyttet til egenutviklede retningslinjer, viser det en økning på 5 forvaltere som har dette, fra 60 til 65. Siden antallet forvaltere i porteføljen også øker, holder andelen forvaltere som har egenutviklede og detaljerte retningslinjer seg stabilt på 77 %.
Argentum har i år også kartlagt om forvalterne har ESG-policy tilgjengelig på sin hjemmeside. Gjennomgangen viser at 43 av 84 forvaltere hadde dette, noe som svarer over halvparten av de som har etablert en ESG-policy. Selv om det kan være ulike årsaker til at en slik policy ikke er offentlig tilgjengelig, antar Argentum at denne andelen vil øke over tid.
Forvalterne arbeider kontinuerlig med å oppdatere og videreutvikle sin policy, noe som gjenspeiles i rapporteringen vi har mottatt. 41 forvaltere (nesten 50 %) har enten utført konkrete grep for å videreutvikle sin ESG-policy eller sine ESG-initiativer i 2020, eller har rapportert konkrete utviklingsplaner for 2021. Dette er noe lavere enn i fjor, da 49 forvaltere rapporterte det samme. Årsaken til nedgangen er at noen forvaltere har ferdigstilt prosjekter de har arbeidet med tidligere. Den høye andelen viser likevel at den store andelen av de aktive forvalterne i Argentum sin portefølje arbeider kontinuerlig med å styrke arbeidet med ESG i porteføljen, noe som er positivt. Argentum har tidligere bidratt med innspill til flere av forvalterne i arbeidet med å videreutvikle sin ESG-policy, og har også hatt dialog med forvaltere i 2020. Argentum har vært bevisste på å gi tilbakemelding om at vi er tilgjengelige for å gi innspill til forvalterne som arbeider med å utvikle en ESG-policy eller arbeidet med samfunnsansvar.
I takt med at flertallet av forvalterne i porteføljen har utviklet sin egen ESG-policy, som danner grunnlaget for forvalternes investeringer, er det naturlig å se nærmere på hvordan dette følges opp, både i investeringsprosessen og i den videre eierskapsfasen. Argentum utvidet i 2013 sin samfunnsansvarsrapportering til å inkludere den europeiske bransjeforeningens Invest Europe sin standard for ansvarlige investeringer. Disse spørsmålene omhandler arbeidet fondene foretar i forkant av nyinvesteringer og oppfølgingen i etterkant av at investeringen er gjort. Argentum har også inkludert et spesifikt spørsmål knyttet til hvilke grep som gjøres for å hindre korrupsjon. I fjorårets rapportering ble det rettet et ekstra søkelys på noen spesifikke spørsmål knyttet til nøkkeltemaer om klima, datasikkerhet, EU-taksonomien og TCFD (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures).
I årets rapportering har Argentum også stilt forvalterne spesifikke spørsmål om noen nøkkeltemaer knyttet til ESG. Fjorårets spørsmål om hvordan forvalterne er eksponert mot klimarisiko, og hvilke muligheter og utfordringer de ser relatert til dette, er utvidet noe. Vi har blant annet inkludert et spørsmål om de inkluderer klima som et tema i porteføljeselskapenes styringsdokumenter og om de analyserer klimarelaterte risikoer og muligheter. Spørsmålet knyttet til datasikkerhet har vi valgt å stille igjen. Det samme gjelder spørsmålene knyttet til EUs taksonomi for bærekraftige aktiviteter og TCFD. Dette er standarder som er i ferd med å etableres, og det er derfor nyttig for Argentum å vite hvordan forvalterne forholder seg til dette.
Argentum har også stilt spørsmålet knyttet til hvordan man forholder seg til FNs bærekraftsmål igjen. FNs bærekraftsmål består av 17 mål og 169 delmål, og er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Svarene gir oss et innblikk i hvordan forvalterne forholder seg til temaer som er på den politiske agendaen knyttet til bærekraft, og om dette er noe som vurderes spesifikt i forbindelse med investeringene. Derfor har Argentum også i år kartlagt hvilke bærekraftsmål forvalterne ser på som mest relevante for seg og sine aktiviteter.
Argentum stiller også forvalterne et spørsmål knyttet til CO2-utslipp for de underliggende porteføljeselskapene. Bakgrunnen for dette er å danne seg et bilde av hvilke forvaltere som har tall knyttet til dette. Basert på tidligere års rapportering, er det en liten andel av de underliggende porteføljeselskapene som hadde en oversikt over dette. Argentum ønsker likevel å fortsette å undersøke dette for å danne seg et bedre inntrykk av hvor utbredt måling av CO2-utslipp er i porteføljen og om dette har endret seg siden året før.