Bærekraft og samfunnsansvar
2023 var et aktivt bærekraftsår for Argentum. Som forberedelse til CSRD (EUs nye direktiv for bærekraftsrapportering) innlemmer Argentum i år ikke-finansiell informasjon i selskapets årsrapport. Dette kapittelet erstatter den årlige samfunnsansvarsrapporten til selskapet.
Som fondsinvestor følger Argentum opp alle forvalterne i egen portefølje i en årlig ESG-undersøkelse. For rapporteringsåret 2023 tar Argentum for første gang i bruk en ny plattform for innsamling av data. Alle forvalterne blir her bedt om å vurdere sine porteføljeselskap, og for rapporteringsåret 2023 har selskapet hatt særskilt fokus på hvordan forvalterne følger opp verdikjedene i porteføljeselskapene, samt videreført fjorårets spørsmål om naturrisiko.
For tredje gang samler Argentum også inn data som del av ESG Data Convergence Initiative, (EDCI). Funnene viser med all tydelighet at arbeidet med ESG i porteføljeselskapene fortsatt står høyt på agendaen hos forvalterne og at datagrunnlaget blir stadig bedre.
Det ble tidlig på året besluttet å opprette en ny stilling i organisasjonen dedikert til arbeidet med ESG, og i mai ble Head of ESG ansatt. Rollen rapporterer direkte til administrerende direktør, og har blant annet ansvar for å utvikle Argentums strategi på bærekraft, følge opp porteføljen og foreta ESG-due diligence i forkant av investeringer. Gjennom denne stillingen har selskapet styrket sin kompetanse som vi ser er nødvendig for å kunne ivareta ansvarlig og bærekraftig forvaltning innen et stadig mer komplekst fagfelt.
Nytt av året er at selskapet, i tillegg til å måle Scope 3, også har inkludert Scope 1 og 2, i selskapets klimaregnskap. Det betyr at Argentum nå har et fullverdig klimaregnskap for egen virksomhet.
Åpenhetsloven trådte i kraft i 2022, og den første redegjørelsen for eget arbeid knyttet til aktsomhetsvurderinger ble foretatt i 2023. Denne redegjørelsen kan leses her.
SFDR-regelverket ble innført i Norge i 2023 og samtlige fond som er etablert av Argentum Alternative Investments etter dette har blitt klassifisert som Artikkel 8-fond etter SFDR.
Argentums strategi knyttet til ESG og bærekraft
Gjennom lønnsomme investeringer bidrar Argentum til bærekraftig verdiskaping. Hovedmålet for selskapet er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Argentum tror at ansvarlig og bærekraftig verdiskaping gir best avkastning på sikt. Selskapet stiller høye krav til fondene vi investerer i og har integrert hensyn til god ESG-styring i selskapets investeringsprosess der det skal opplyses om vurderingene som er foretatt med tanke på dette. Som fondsinvestor følger Argentum opp alle forvalterne årlig gjennom en egen ESG-spørreundersøkelse. Selskapet har også etablert relevante KPI-er knyttet til bærekraft for å følge opp arbeidet, samt at disse er en del av selskapets godtgjørelsesordning.
Argentum har identifisert syv hovedpunkter som ligger til grunn for vårt arbeid knyttet til ESG og bærekraft:
- Godt gjennomarbeidede etiske retningslinjer som kommuniseres aktivt internt og eksternt.
- Integrere de etiske prinsippene i selskapets investeringsprosesser, herunder primary, secondary og ko-investeringer.
- Dialog med fondene Argentum investerer i om implementering av ESG i virksomheten i tillegg til monitorering og rapportering.
- Engasjere oss i bransjen og bidra til økt oppmerksomhet om samfunnsansvar, for eksempel via vår nettside.
- Være miljøbevisste internt i egen aktivitet og virksomhet.
- Bevisstgjøre vår egen organisasjon på samfunnsansvar.
- Rapportere årlig på vårt interne og eksternt rettede arbeid med samfunnsansvar.
Argentums etiske retningslinjer revideres jevnlig. Her heter det blant annet at selskapet «skal integrere hensyn til god selskapsstyring, miljø og samfunnsmessige forhold i investeringsvirksomheten». I tillegg skal det årlig fremlegges rapporter om samfunnsansvar for egen virksomhet og spesifikt for status på porteføljenivå. Fra og med rapporteringsåret 2023 inngår denne rapporteringen i et eget kapittel i selskapets årsrapport. Les hele Argentums etiske retningslinjer på våre nettsider her.
Måloppnåelse
Argentum måler fremdriften av vårt arbeid knyttet til ESG, og i 2023 har vi tre KPI-er på ESG som er knyttet til godtgjørelse:
- Andel av fondsforvaltere som har gjort konkrete grep for å videreutvikle sin ESG-Policy / ESG-rutiner (minimum 55 prosent)
- Andel av fondsforvaltere som inkluderer FNs bærekraftsmål i ESG-arbeidet (minimum 60 prosent)
- Prosentvis endring i selskapsporteføljens klimagassutslipp (eierandeljustert) (Nedgang på 5 prosent).
Alle mål ble nådd i 2023.
Bransjestandarder Argentum følger
Utover Argentums egne etiske retningslinjer, legger vi prinsippene i UN Global Compact og UN PRI til grunn for selskapets investeringsvirksomhet. Argentum har i mange år etterspurt fondsforvaltere i porteføljen om de kjenner til og baserer sin virksomhet på prinsippene til UN Global Compact, både ved investeringer i nye fond og oppfølging av gamle. Argentum undersøker også om forvalterne har signert UN PRI i forkant av nyinvesteringer.
UN Global Compact
UN Global Compact baserer seg på ti prinsipper knyttet til menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og anti-korrupsjon. Les mer her.
UN PRI SIGNATORY
UN PRI er knyttet til miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold, deriblant at ESG skal inkluderes i investeringsprosessen. Les mer her.
EDCI
European Data Convergence Initiative – er et bransjeinitiativ med formål om å etablere et standard sett med ESG-indikatorer for fondsforvaltere og fondsinvestorer, som skal lette rapporteringsbyrden, samt gi investorene mer innsikt om selskapene i porteføljen.
Invest Europe
Argentum har innlemmet Invest Europe, den europeiske bransjeforeningen for private equity, sin standard for ansvarlige investeringer i oppfølgingen av forvalterne.
GRI
Den interne rapporteringen på samfunnsansvar i Argentum er basert på relevante indikatorer fra FNs Global Reporting Initiative (GRI) som blant annet viser vår belastning på miljøet.
Skatt og jurisdiksjon
Argentums skattepolicy baserer seg på prinsippene om etterlevelse av nasjonale og internasjonale skatteregler, åpenhet og transparens og at man ikke skal bidra til skadelig skattepraksis. Argentum følger OECDs retningslinjer på skatteområdet og investerer kun i jurisdiksjoner som følger det globale forums standard for åpenhet og informasjonsutveksling for skatteformål og som har inngått skatteopplysningsavtaler med Norge. Argentum synliggjør informasjon om fondets jurisdiksjon på våre hjemmesider og i årsrapporten. Argentums retningslinjer er nærmere beskrevet i selskapets skattepolicy.
Argentums ESG-prosess
Argentum er opptatt av å ha gode ESG-rutiner, og vil fremover å fortsette å utvikle prosessene i forkant av nye investeringer og i oppfølgingen av forvalterne. I forbindelse med implementeringen av SFDR, har vi styrket våre prosesser knyttet til integrering av bærekraftsrisiko i investeringsbeslutningene.
Nyinvestering i et fond (primary)
I forkant av en investering i et nytt fond – en primary-investering – foretas det en ESG-Due Diligence (ESG-DD). Dette er en analyse av blant annet forvalterens retningslinjer for investering, etiske retningslinjer og arbeidsmetodikk med henblikk på ESG. I tillegg til å hente inn informasjon, har vi dialog med forvalteren om hvordan de selv innhenter relevant informasjon før det gjøres investeringer i et porteføljeselskap, samt hvordan dette følges opp og rapporteres underveis i eierperioden. Vi inkluderer også spørsmål om ESG i referanseundersøkelsene som foretas av forvalterne. Funn og vurderinger fra ESG-DD presenteres i en egen seksjon i investeringsinnstillingen.
I tillegg til ESG-DD, har Argentum satt opp en standardavtale i form av et sidebrev som alle forvaltere må slutte seg til før det kommitteres kapital til et nytt fond. Sidebrevet har en egen seksjon for ESG. I dette inngår blant annet at forvalterne aksepterer:
- At Argentums investeringsaktiviteter er basert på prinsippene i UN Global Compact og UN PRI.
- At de har mottatt Argentums etiske retningslinjer og oppfordres til å utvikle lignende retningslinjer.
- Å vurdere de sosiale, miljømessige og etiske konsekvensene av nåværende og planlagte investeringer.
- Å rapportere årlig på ESG til Argentum.
Investeringsrestriksjoner er også del av avtaleverket, og Argentum investerer ikke i fond som ikke aksepterer disse.
Investering i annenhåndsmarkedet (secondary) og Ko-investeringer
Ved secondary-investeringer foretar Argentum en vurdering av forvalterens ESG-policy, investeringsrestriksjoner, investeringsstrategi og underliggende portefølje før en investeringsbeslutning fattes. Fordi Argentum ikke har innflytelse på det eksisterende avtaleverket, ettersom fondet allerede er etablert, er det nødvendig med en grundig prosess for å vurdere fondets eksisterende portefølje.
Argentum er opptatt av å danne seg et godt inntrykk av forvalterens ESG-arbeid og denne prosessen er mer omfattende dersom det dreier seg om en forvalter Argentum ikke er kjent med fra før. Forvalteren følges opp årlig på samme måte som for våre primary-investeringer. Alle investeringer følges opp i vår årlige ESG-undersøkelse som sendes alle forvaltere, inkludert ko-investeringene.
Nye kommitteringer i 2023
I løpet av 2023 kommitterte Argentum kapital til ni nye fond i primary-porteføljen: Forbion Ventures Fund VI, BID Equity Fund III, Cow Corner 2, Helix Kapital Fund III, Norvestor IX og ytterligere fire fond.
Totalt har Argentum kommittert 528 millioner kroner til disse fondene og samtlige forvaltere har akseptert vårt sidebrev. De har forpliktet seg til å avlegge årlig rapportering på sitt ESG-arbeid til Argentum eller har egne ESG-rutiner som dekker rapporteringen vår på en tilfredsstillende måte.
To av forvalterne er nye i Argentums portefølje. I forkant av at Argentum investerer hos nye forvaltningsmiljøer (primary-investeringer) gjøres det en grundig evaluering av ESG-arbeidet til det aktuelle fondet, for å forsikre seg om at den nye forvalteren har etablert tilfredsstillende ESG-retningslinjer.
Gjennomgang av porteføljen i 2023
Argentum har årlig en gjennomgang av status knyttet til ESG for fondene i porteføljen. Dette er dels en gjennomgang foretatt av Argentums ESG-team og dels egenrapportering fra forvalterne selv. Alle forvaltere i Argentums portefølje inviteres til å svare på en ESG-undersøkelse, hvor vi blant annet ber dem om å evaluere risikoen i den underliggende porteføljen i tråd med UN Global Compact. I tillegg ber vi forvalterne om å rapportere på data i tråd med EDCI. I 2023 bestod Argentums portefølje av 94 ulike eksterne forvaltningsmiljøer, og vi har mottatt svar fra 86 forvaltere.
Bakgrunn for årets spørsmål
Ved innsamling av data for regnskapsåret 2023, har vi for første gang tatt i bruk PositionGreen sin plattform. Tidligere har forvalterne fått spørsmål stilt pr. e-post, mens de i år fikk invitasjon til å svare direkte i plattformen. Dette har vært en stor overgang for Argentum og forvalterne, men svarprosenten opprettholdes på et svært høyt nivå i tråd med tidligere år.
Årets ESG-spørreundersøkelse bygger videre på spørsmålene fra året før. Fokuset vårt har vært å få informasjon om utvikling i forvalternes ESG-retningslinjer, informasjon om klimarisiko og-muligheter, datasikkerhet, samt hvilke grep som gjøres for å hindre korrupsjon. Vi har også valgt å gjenta spørsmålene om hvordan fondene forbereder seg for EU-taksonomien for bærekraftige aktiviteter, SFDR, og hvordan de forholder seg til FNs bærekraftsmål.
Den årlige spørreundersøkelsen utvikler seg i tråd med gjeldende reguleringer og trender. I 2022 la vi til spørsmål som gjelder netto null-strategi og vitenskapsbaserte klimamål samt spørsmål om naturmangfold og økosystemer. I 2023 har vi lagt til spørsmål om verdikjeden for å få innblikk i om dette er noe forvalterne har fokus på i sin portefølje.
Som deltager i ESG Data Convergence Initiative, har Argentum bedt forvalterne om å rapportere på KPI-er knyttet til utslipp, fornybar energi, styresammensetning, skader, nyansettelser og engasjement blant ansatte.
Spørsmål i årets ESG-oppfølging
Nedenfor er spørsmålene vi stilte til forvalterne i årets ESG-gjennomgang av porteføljen:
- Policies and guidelines
- Please state whether you changed ESG policies/guidelines in 2023 and whether you plan to make changes in the future. Please comment.
- Please state if there have been any breaches on ESG policies/guidelines in the reporting year. We kindly ask you to inform us of any breaches as soon as possible.
- During the due diligence processes/ pre-investment phase
- Please state whether there have been any recent developments regarding the evaluation of ESG factors in the due diligence process.
- Were any specific ESG issues discovered in DD processes during the reporting year?
- Key topics - Climate risk and opportunities
- Please comment on how portfolio companies are exposed to physical climate risks and the opportunities to reduce such risks.
- Have you identified any climate-related risks or opportunities that could significantly impact the return of your fund or individual portfolio companies?
- Have you developed a net zero strategy and defined science-based targets for the portfolio companies, or do you have concrete plans for doing this in the future? Please comment.
- Have you identified risks related to biodiversity and ecosystem services in the portfolio companies?
- EU regulatory changes
- Which measures have been taken to prepare for the EU taxonomy for sustainable activities and the upcoming CSRD regulation?
- Do you plan for current or future funds to comply with articles 8 and/or 9 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)?
- What guidelines/practices are used to ensure that the most significant negative consequences (so-called 'principal adverse impacts' or PAI) that investments have on sustainability factors are assessed and taken into account?
- Do you plan for current or future funds to comply with articles 8 and/or 9 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)?
- UN Sustainable Development Goals
- Do you integrate the UN Sustainable Development Goals (SDGs) in your ESG work?
- Which of the SDGs are most relevant to your ESG activities? Please specify your relevant SDGs.
- Data security
- To what extent have specific measures been taken to ensure adequate data security in the portfolio companies?
- Anti-corruption
- Do any of your portfolio companies have operations in areas where corruption is typically widespread?
- Which company(-ies), and what anti-corruption measures have been taken?
- How are these measures being monitored?
- Reporting on ESG factors
- Please comment on the development of the reporting from your portfolio companies on ESG-related issues, especially regarding ESG-related key performance indicators?
- Do you plan to make future changes to your ESG reporting to your LPs in the future?
- Value creation related to ESG
- To what extent do you see that ESG efforts have had a positive financial impact on any of your portfolio companies?
- Please highlight any other positive externalities related to ESG focus in the portfolio companies on the community and other stakeholders.
- Value chain
- How does the company proactively monitor and manage ESG-related risks across its entire value chain, and what mechanisms are in place to ensure accountability and transparency in addressing potential ethical, social, and environmental issues throughout the various stages of production, distribution, and consumption?
- How does the company monitor and address ESG risks in its value chain, specifically in terms of governance practices?
Funn i ESG-oppfølgingen i 2023
Vi har mottatt tilbakemelding fra 91,5 % av forvalterne (86 av 94), og er fornøyd med at svarprosenten holder seg svært høy selv om vi har gått over til en ny plattform for innsamling av data. Dette viser at fokuset på ESG i Argentums portefølje er meget tilfredsstillende og at forvalterne er i stand til å rapportere på utviklingen fra år til år.
I de neste avsnittene oppsummerer vi funnene fra årets spørreundersøkelse.
1. ESG-retningslinjer og brudd i porteføljen
Av svarene vi har mottatt, er det tydelig at arbeidet med ESG i porteføljeselskapene står høyt på agendaen hos forvalterne. Vi er svært fornøyde med å se at alle forvaltere som har aktive porteføljeselskap i sine fond, inkluderer særskilte ESG-spørsmål i sine DD-prosesser. Flere forvaltere rapporterer at de har videreutviklet sine ESG-sjekklister og utviklet egne rammeverk for oppfølging av ESG i 2023.
Det er blitt rapportert inn to brudd i løpet av 2023. Ved rapportering av brudd, vektlegger Argentum hvordan bruddet er håndtert, og hvilke tiltak og rutiner som er gjennomført for å hindre gjentagelser. Argentum har fulgt opp gjeldende forvaltere og anser sakene som avsluttet.
2. ESG-Due diligence
I undersøkelsen stiller Argentum spørsmål om det i 2023 har vært endringer eller utvikling i evaluering av ESG-faktorer i due diligence-prosessen forvalterne utfører og om det er avdekket noen ESG-utfordringer i DD-prosessen.
Svarene viser store likheter fra foregående år og vi ser også i år at en økende andel forvaltere foretar en analyse av klimarelatert risiko og -muligheter i DD-prosessen for de selskapene og industriene der dette er relevant. Videre har flere forvaltere fortsatt søkelys på å oppdatere retningslinjer i forbindelse med SFDR og kravene for rapportering som følger med å være et artikkel 8 eller 9 fond under SFDR. Enkelte forvaltere jobber også med dobbel vesentlighetsanalyse for å forberede seg på CSRD rapportering, og legger dette inn i sine rutiner og retningslinjer.
Flere forvaltere rapporterer at de har avslått investeringer på bakgrunn av funn i DD-prosessen. Eksempler som trekkes frem er frykt for dårlig omdømme, avdekket høy risiko for utilfredsstillende styresett (governance), for høy klima-eksponering i forhold til deres investeringsstrategi, eller det de vurderer som uetiske investeringer. Oppsummert viser årets svar at ESG DD-prosessene i porteføljen er et viktig verktøy for å avdekke risiko, og at dette er noe forvalterne aktivt styrer etter.
3. Sentrale emner
Klimarisiko- og muligheter
For spørsmålet knyttet til klimarisiko, viser rapporteringen fra forvalterne at dette i stor grad avhenger av investeringsfokus og bransjen porteføljeselskapene opererer i. For eksempel trekkes det frem at uforutsigbart vær anses å utgjøre høy risiko for f.eks. tekstilbransjen og agrikultur, mens ekstrem tørke og endret havnivå utgjør en høy risiko for blant annet turisme og shipping/logistikk. For majoriteten av forvalterne vurderes klimarisikoen fortsatt som lav på bakgrunn av investeringsfokuset.
Foreløpig er det kun et fåtall av forvalterne som har utarbeidet strukturerte prosesser for å avdekke og håndtere risiko og muligheter knyttet til naturmangfold og økosystemer. Noen forvaltere har inkludert dette i DD-prosessen og i oppfølgingen av porteføljeselskapene, mens andre har planer om å fokusere på dette emnet de kommende årene. Generelt oppfatter vi dette feltet fortsatt som relativt umodent i vår portefølje.
Samtidig er det tydelig at stadig flere forvaltere tar hensyn til klimarisiko og analyserer dette i forkant av investeringen der dette anses som nødvendig. I de fleste tilfeller vil analysen sette søkelys på enkeltselskaper som er spesielt utsatt for klimarisiko, mens noen forvaltere har etablert rutiner for å kartlegge klimarisiko både generelt i DD-prosessen og i den eksisterende porteføljen. Enkelte forvaltere opplyser også at de bruker TNFD (Taskforce for Nature related Disclosures) der de måler ulike indikatorer knyttet til natur og biodiversitet.
Generelt er forvalterne opptatt av å redusere klimarelatert risiko i porteføljen, og å være oppmerksom på eventuelle muligheter i denne sammenheng. Flere forvaltere har også kommet med eksempler på porteføljeselskaper som utforsker nye forretningsmuligheter knyttet til dette.
Når det gjelder spørsmålet knyttet til netto null-strategi og vitenskapsbaserte klimamål, er det et fåtall av forvalterne, 13 stykker, som foreløpig har utviklet en klar netto-null strategi eller fått validert vitenskapsbaserte klimamål. Det utgjør 15 prosent av forvalterne. Flere forvaltere (30 forvaltere, 36 prosent) svarer imidlertid at de planlegger eller er i prosess for å få etablert dette for porteføljeselskapene. Hos 49 prosent av forvalterne er det ikke utarbeidet noen planer knyttet til dette enda. Sammenlignet med fjorårets svar er det likevel oppløftende at et flertall av forvalterne enten har planer om det, er i en prosess eller allerede har etablert en slik strategi. Flere forvaltere oppgir at de har fokus på å redusere klimautslippene og forbedre datainnhenting i porteføljen.
EUs regulatoriske endringer
Responsen på spørsmålet knyttet til EUs taksonomi og CSRD-reguleringen, viser at flertallet av forvalterne har nødvendig kjennskap til dette. Når det gjelder EU-taksonomien, vil arbeidet med dette avhenge av hvor forvalterne er lokalisert, siden dette først og fremst er aktuelt for forvalterne som opererer på det europeiske markedet. Enkelte forvaltere har kartlagt hvilke porteføljeselskaper som vil regnes som bærekraftige under taksonomien. Hvordan selskapene omfattes av taksonomien, vil i stor grad avhenge av sektor og størrelse på porteføljeselskapene. For den kommende CSRD-reguleringen, arbeider forvalterne nå med å kartlegge hvilke porteføljeselskaper som vil omfattes av denne, og de er opptatt av opplæring og bevisstgjøring av porteføljen, spesielt knyttet til dobbelt vesentlighetsanalyse, samt identifiserte avvik.
De forvalterne som opererer i det europeiske markedet, har oppdatert sine nettsider og dokumentasjonen i henhold til SFDR. Hele 57 forvaltere bekrefter at deres neste fond vil være et artikkel 8- eller artikkel 9-fond under SFDR, i tillegg til at ytterligere 19 forvaltere planlegger eller har påbegynt arbeidet med dette. Dette er en økning sammenlignet med fjoråret, der 55 forvaltere opplyste om at deres forrige eller neste fond ville bli klassifisert som artikkel 8. Det er bare åtte forvaltere som rapporterer at SFDR-regelverket ikke vil være relevant for deres neste fond. Vi ser også at det er få forvaltere som planlegger å hente inn kapital til artikkel 9-fond, kun to forvaltere vil framover kun reise artikkel 9-fond, mens ytterligere 8 forvaltere planlegger å reise både artikkel 8- og artikkel-9 fond under SFDR.
I hvilken grad forvalterene rapporterer hvordan de negative konsekvensene av investeringsbeslutninger for bærekraftsfaktorer hensyntas (PAI) varierer. For forvalterne som omfattes av SFDR, er det flere som benytter seg av unntaksregelen for PAI-rapportering på grunn av størrelsen på selskapet og forvalter. Noen forvaltere henter inn data for alle indikatorene, mens enkelte henter inn data for utvalgte indikatorer. Forvalterne som har kommet lengst, inkluderer PAI-indikatorene også i screening-prosessen og i DD-prosessen før investeringen.
De forvalterne som ikke planlegger å reise et artikkel 8-fond, er i stor grad forvaltere som ikke lenger er aktive eller forvaltere som ikke omfattes av SFDR-reguleringen.
FNs bærekraftsmål
Majoriteten av forvalterne rapporterer om at de aktivt bruker FNs bærekraftsmål, i sitt arbeid med ESG. Totalt 61 forvaltere rapporterer om spesifikke bærekraftsmål som er relevante for fondets og/eller porteføljeselskapenes aktiviteter. Dette er en økning sammenlignet med antall forvaltere som benyttet seg av FNs bærekraftsmål i bærekraftsarbeidet i 2022. Det er tydelig at FNs bærekraftsmål nå er godt etablert i hele vår portefølje.
Datasikkerhet
Datasikkerhet vurderes i stor grad som viktig av forvalterne. Trenden fra de siste årenes rapportering fortsetter, der vi ser at stadig flere forvaltere har søkelys på cybersikkerhet, spesielt i de bransjene der dette er mest relevant. Dette skyldes både at trusselen fra slik kriminalitet øker og at porteføljeselskapene blir mer digitale. Langt de fleste har egne rutiner for å sikre god håndtering av datasikkerhet.
4. Anti-korrupsjon
For å kartlegge arbeidet knyttet til anti-korrupsjon, blir forvalterne spurt om de har eksponering i områder der korrupsjon er utbredt, hvilke selskaper dette eventuelt gjelder og hvordan dette følges opp. Rapporteringen vi har mottatt indikerer lav eksponering for korrupsjon, og at forvalterne som har porteføljeselskaper med operasjoner i land der korrupsjon er utbredt, er bevisste på, og har etablert gode rutiner og retningslinjer for å følge opp og unngå dette. Enkelte nevner at de for eksempel har strengere oppfølging og krav til etiske retningslinjer, innkjøpskontrakter og andre retningslinjer der de ser at porteføljeselskapet er i landområder med høy risiko for korrupsjon. Risikoen som er identifisert er i stor grad knyttet til leverandørkjeden og i noen grad til egne operasjoner i enkelte porteføljeselskaper.
5. KPI-er knyttet til ESG
Arbeidet med å utvikle KPI-er knyttet til ESG har fortsatt i 2023. Flere forvaltere har etablert ESG-spesifikke KPI-er knyttet til hvert enkelt porteføljeselskap, i stedet for generelle KPI-er på tvers av porteføljen. En stor andel av forvalterne oppgir at de følger opp egne sett med KPI-er vedrørende ESG i porteføljen og at utviklingen av disse rapporteres i egne ESG-rapporter. Disse deles også med investorer. Vi ser fremdeles en økning av forvaltere som blir med i ESG Data Convergence Initiative, og henter KPI-er fra porteføljen i forbindelse med dette prosjektet.
Generelt blir rapporteringen til investorene stadig bedre, der flere forvaltere har inkludert ESG-rapportering som en del av den ordinære kvartalsrapporteringen. I tillegg publiserer stadig flere forvaltere en egen ESG-rapport og flere har også planer om å gjøre dette i framtiden. Kvaliteten på rapporteringen blir også bedre, og flere forvaltere bruker tredjepartsverifisert data i sin rapportering.
6. Finansiell effekt av ESG
Majoriteten av forvalterne anser at arbeidet med ESG gir en positiv finansiell effekt i selskapene, selv om den er vanskelig å isolere fra andre tiltak som gjøres. Flere av forvalterne sier dette ikke er noe de måler spesifikt, og mener derfor det er vanskelig å sette tall på den finansielle effekten av arbeidet med ESG. Enkelte forvaltere nevner at de måler indikatorer på ESG i anskaffelsesfasen, og at disse verdiene er med på å gi selskapene en «score». Dette indikerer at verdsettelsen av selskaper muligens kan bli positivt påvirket av god ESG-praksis. Mange forvaltere tror også at dette er noe som vil komme tydeligere fram senere i eierskapsperioden og/eller ved et salg. Flere trekker også fram at arbeidet som har blitt gjort med ESG i selskapet, har vært en viktig bidragsyter for å oppnå en god salgspris, og at det ikke er et alternativ å ikke ha ESG på agendaen. Det rapporteres også i økende grad om klimatiltak i porteføljeselskapene som kan bidra til en positiv finansiell effekt.
Forvalterne trekker også fram at selskap med økt engasjement knyttet til bærekraft, har en positiv effekt for ansatte, kunder og leverandører. Eksempler på dette kan være bedre omdømme grunnet kjøp av karbonkreditter eller deltagelse i ulike initiativer ansatte finner meningsfylt (strandrydding, frivillighetsarbeid og lignende). Argentum har fått flere eksempler på selskaper der ESG-arbeidet har hatt en antatt positiv finansiell effekt, eller bidratt til en høyere salgsverdi. Flere selskaper bidrar også til samfunnet på andre måter, både som viktige arbeidsgivere og gjennom andre sosiale tiltak. Videre ser vi at ulike akkrediteringer er noe forvaltere strekker seg mot.
7. Verdikjede
For rapporteringsåret 2023, inkluderte Argentum for første gang spørsmål om verdikjede i spørreundersøkelsen til forvalterne. Vi mener det er viktig å sette søkelys på ansvaret porteføljeselskapene har bakover i verdikjeden, og ønsket derfor å innhente informasjon om hvordan dette følges opp hos våre forvaltere.
Det er svært positivt å se at langt de fleste har et forhold til sin egen verdikjede og at de har etablert rutiner knyttet til å evaluere og følge opp verdikjeden. Dette gjøres blant annet ved å utvikle retningslinjer for innkjøp, bruke sertifiseringer, og innhente ulike retningslinjer fra porteføljen (for eksempel etiske retningslinjer). Flere forvaltere beskriver også at de har økt fokus på ansvarlige verdikjeder og at dette er noe som regelmessig følges opp av deres ESG-ansvarlige.
Risikovurdering i porteføljen
For Argentum er det viktig å ha kunnskap om hvordan risikoen i porteføljen fordeler seg. Vi måler dette årlig ved å be forvalterne selv vurdere sin portefølje ut fra lav, medium og høy risiko på følgende områder:
- Arbeidsrettigheter
- Menneskerettigheter
- Miljø
- Korrupsjon
For rapporteringsåret 2023 har vi mottatt risikovurdering fra 79 av 94 forvaltere fordelt på 1019 porteføljeselskap. Det er en ganske omfattende jobb for forvalterne å legge inn denne informasjonen, og vi er fornøyde med å ha mottatt såpass høy svarandel.
I all hovedsak viser denne selvrapporteringen at forvalterne vurderer risiko som lav eller medium. Kun 2 prosent av porteføljeselskapene vurderes til høy risiko innen menneskerettigheter og korrupsjon.
Forvalternes ESG-rutiner
I tillegg til at forvalterne selv rapporterer på ESG direkte til Argentum gjennom å svare på vår årlige spørreundersøkelse og i egne ESG-rapporter, har Argentum siden 2018 kartlagt fem indikatorer for hvordan forvalternes ESG-rutiner utvikler seg. Spesielt syns vi det er viktig å kartlegge transparens i porteføljen, og vi mener det er viktig at forvalterne er åpne om sine retningslinjer og publiserer disse offentlig.
Oppsummert viser kartleggingen for 2023 at forvalterne kontinuerlig arbeider med å oppdatere sine retningslinjer og at det fortsatt er bevegelser i positiv retning når det kommer til åpenhet.
Oppsummering av kartleggingen i 2023
Indikator | Status 2023 | Status 2022 |
---|---|---|
Hvor mange av våre forvaltere har en ESG-policy for investeringer? | 94 av 94 (100%) | 91 av 91 (100 %) |
Hvor mange av våre forvaltere har en egenutviklet ESG-policy? | 84 av 94 (89%) | 79 av 91 (87 %) |
Hvor mange fond rapporterer til investorene om sin ESG-aktivitet? | 9 nye kommitteringer har forpliktet seg. Tidligere har 116 nye kommitteringer gjort det samme. | 10 nye kommitteringer har forpliktet seg. Tidligere har 106 nye kommitteringer gjort det samme. |
Transparens: Rapporterer forvalterne om transaksjoner og porteføljebedrifter på sin nettside? | 93 av 94 forvaltere (99%) | 90 av 91 forvaltere (99 %) |
Transparens: Har forvalterne en ESG-policy på sin nettside? | 61 av 94 forvaltere (65%) | 58 av 91 forvaltere (64 %) |
Argentums egen virksomhet
Argentum gjennomgår årlig ESG i egen virksomhet. Denne gjennomgangen er basert på vår bærekraftsstrategi og vi ser blant annet på utvalgte delmål av FNs bærekraftsmål og indikatorer fra FNs Global Reporting Initiative (GRI). Under er en oppsummering av denne gjennomgangen for 2023.
Argentum og FNs bærekraftsmål
Bærekraftsmål | Delmål | Indikator | Status 2023 |
5.5: «Sikre kvinner fullstendig og reell deltakelse og like muligheter til ledende stillinger på alle nivåer der beslutninger tas, i det politiske, det økonomiske og det offentlige liv.» | Andel kvinner i selskapet totalt, i spesialistfunksjoner og i ledelsen. | Kvinneandel 33,3 % i selskapet totalt, 10 % i spesialistfunksjoner, 0 % i ledelsen. | |
8.3: «Fremme en utviklingsrettet politikk som støtter produktive aktiviteter, opprettelse av anstendige arbeidsplasser, entreprenørskap, kreativitet og innovasjon, og stimulere til formalisering av og vekst i antallet svært små, små og mellomstore bedrifter, blant annet ved å gi dem tilgang til finansielle tjenester.» | Antall nyinvesteringer i fond og beløp investert i fondene. | NOK 500 millioner i ni fond (primary) | |
12.6: «Stimulere selskaper, særlig store og flernasjonale selskaper, til å ta i bruk bærekraftige metoder og integrere informasjon om egen bærekraft i sine rapporteringsrutiner.» | Antall forvaltere som har gjort konkrete grep for å videreutvikle sin ESG-policy/ESG-rutiner | 50 av 86 forvaltere (58%) | |
Ta grep for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem | Utvikling i CO2-utslipp hos porteføljeselskap som har rapportert på dette | 71 selskaper. Scope 1: Nedgang 17% (Median nedgang 0,3%). Scope 2: Økning 10% (median økning 5%) |
GRI-indikatorer
GRI består av over 80 indikatorer for økonomiske, sosiale og miljømessige resultater, med noen kjerneindikatorer som det skal rapporteres på, med mindre disse anses som ikke-vesentlige for bedriften.
GRI er et sett generelle rapporteringsindikatorer som benyttes i en rekke bransjer, der mange av indikatorene er mest relevante for større foretak. Argentum har eksempelvis ikke produksjon eller egne bygg, men opererer som kapitalforvalter. Selskapet har derfor valgt å rapportere på et utvalg av GRI-indikatorene som er relevante for selskapet og selskapets drift.
Under følger en oversikt over de parameterne Argentum rapporterer på knyttet til GRI.
Indikator | Status 2023 | Status 2022 |
---|---|---|
Gjenvinning | 32% | 43 % |
Tjenestereiser karbonekvivalenter | 40,0 tonn | 64,0 tonn |
Tjenestereiser karbonekvivalenter (pr. årsverk) | 1,57 tonn | 2,44 tonn |
Sykefravær | 2,32% | 1,54% |
Kvinneandel | 33,3% | 32,0 % |
Kompetansebygging (pr. ansatt) | 7,33 timer | 11,13 timer |
Miljøindikatorer
Argentums virksomhet medfører reisevirksomhet. I 2023 medførte utslippene fra dette 40 tonn CO2-ekvivalenter, mens tilsvarende tall for 2022 var 64 tonn CO2-ekvivalenter. Dette innebærer en kraftig nedgang sammenlignet med fjoråret. Nedgangen bidrar også til et fall i utslippene pr. ansatt, som har gått ned fra 2,44 tonn pr. årsverk i 2022 til 1,57 tonn pr. årsverk i 2023.
Årsaken til de reduserte utslippene, er at reiseaktiviteten i 2023 var lavere enn et normalår, blant annet på grunn av et lavere antall ansatte. Argentum har tidligere anslått at utslippene over tid vil ligge på rundt 60 tonn i året, og antar at utslippene vil stige noe i 2024. Argentum er opptatt av ikke å reise mer enn nødvendig for å utføre selskapets aktiviteter, og vi bruker i utstrakt grad selskapets videokonferanseutstyr til interne så vel som eksterne møter.
Argentum har avtale med ekstern part om gjenbruk av utrangert IT-utstyr, og stiller krav til våre leverandørers miljøsertifisering. Argentum har etablert miljøtiltak som gjelder papirgjenvinning, samt kildesortering av matavfall og plastavfall. Den totale gjenvinningsgraden i 2023 var på 30 prosent, noe som var noe lavere enn 2022 da gjenvinningsgraden var på 43 prosent. Tallene er ikke direkte sammenlignbare, ettersom tallene for tidligere år kun hensyntar papirgjenvinning. Argentum forventer at andelen vil øke framover i tråd med økt bruk av de nye kildesorteringsløsningene.
Klimaregnskap
Argentum har for første gang i 2023 utarbeidet et eget klimaregnskap for selskapets virksomhet. Scope 1-utslipp er knyttet til fyringsolje for selskapets lokaler og utgjorde 0,39 tonn CO2-ekvivalenter i 2023. Selskapets Scope 2-utslipp kommer fra energibruk, og utgjorde 6,25 tonn CO2-ekvivalenter samme år. GRI-indikatorene for gjenvinning og avfall er inkludert som selskapets Scope 3-utslipp. Samlet sett er det knyttet 40,8 tonn utslipp til disse indikatorene, som utgjør 86 prosent av selskapets totale utslipp.
Oppsummert klimagassutslipp (lokasjonsbasert) (tCO2e) | |
---|---|
Scope 1 | 0,39 |
Scope 2 | 6,25 |
Scope 3 | 40,80 |
SUM | 47,45 |
Sosiale indikatorer
Argentums virksomhet talte 27 ansatte ved utgangen av 2023, sammenlignet med 25 ansatte ved inngangen til året. Antall årsverk i 2023 var 25,51 som er benyttet ved gjennomsnittsberegninger i denne rapporten der ingenting annet er oppgitt. Sykefraværet utgjorde 2,32 prosent av total arbeidstid i 2023, en liten økning sammenlignet med sykefraværet i 2022 på 1,53 prosent.
Argentum bestreber likestilling og kvinneandelen holdt seg stabil i 2023, da selskapet hadde en kvinneandel på 33,3 prosent, sammenlignet med 32,0 prosent i 2022. I en liten organisasjon som Argentum, vil ansettelser og avganger gi store utslag i andelene. Kvinneandelen i styret er på 40 prosent, mens det ikke er kvinner i selskapets ledergruppe, som kun består av to personer. Kvinneandelen på selskapets investeringsavdelinger var 10 prosent ved utgangen av året.
Mangfold og et godt arbeidsmiljø er viktig for Argentum, og selskapet er opptatt av at dette skal gjenspeiles internt. Dette inkluderer like muligheter for alle ansatte. Selskapet er bevisst på at virksomheten er innenfor en bransje hvor menn tradisjonelt er i overvekt. Manglende likestilling i bransjen utgjør en bransjerisiko slik vi ser det, og Argentum anser et likestilt og mangfoldig arbeidsmiljø som et bidrag til å kunne redusere denne risikoen. Derfor bruker Argentum begge kjønn i selskapets promoteringsmateriell, samt i rekrutteringsarbeidet rettet mot nye ansatte. Selskapet har fleksible ordninger som gjør det lettere å kombinere karriere og privatliv. Argentum arbeider kontinuerlig for å fremme likestilling og å styrke arbeidet på dette området, og er involvert i flere initiativer med en ambisjon om å øke interessen blant kvinner for finans, investeringer og entreprenørskap. Argentum har i tillegg signert UN CEO Statement of Support for the Women’s Empowerment Principles for å fremme det globale arbeidet knyttet til likestilling.
Kompetansebygging/kursing per ansatt var i gjennomsnitt 7,33 timer i 2023, sammenlignet med 11,13 timer i 2022. Rekrutteringen til selskapet vil virke inn på nivået på kurs og kompetansebygging. Argentum vil også i fremtiden ha søkelys på å utvikle de ansattes kompetanse.
Synliggjøring og posisjonering
Nytt av året er at rapporten som oppsummerer arbeidet til Argentum med ESG og bærekraft, ikke lenger blir publisert som egen rapport, men blir del av selskapets årsrapport. Argentum går med det over til «integrert rapportering», og ser frem til å videreutvikle denne formen for rapportering i de kommende årsrapportene. Det avholdes et årlig møte med Nærings- og fiskeridepartementet spesifikt knyttet til arbeidet med bærekraft. Argentums rapporter og retningslinjer er tilgjengelig på våre nettsider.
Som medlem av UN Global Compact, rapporterer Argentum på arbeidet knyttet til ESG og bærekraft. Argentum gjennomførte sin ellevte rapportering i 2023 og denne rapporten er tilgjengelig på Global Compact-organisasjonen sine hjemmesider. Argentum har i flere år fulgt prinsippene til UN PRI og vi signerte prinsippene i 2021. Vi gjennomførte vår første UN PRI-rapportering i 2023. Rapporteringen er tilgjengelig i UN PRI sin database.
Argentum samarbeider bredt med norske og internasjonale aktører for å utvikle arbeidet med ESG i bransjen. Selskapet deltok blant annet på Private Equity International Responsible Investment forum og GSG Global Impact Summit Malaga i 2023, og har vært til stede på flere konferanser og seminarer knyttet til ESG og bærekraft i løpet av året. Selskapet deltok på Shub Summit 2023, arrangert av Sustainability HUB som Argentum har samarbeidsavtale med. Selskapet deltok også i en panelsamtale under den britiske bransjeforeningen BVCA sin ESG-konferanse i London, og var også representert på scenen på ESG100 i Oslo. Representanter for Argentum har også holdt foredrag for andre eksterne aktører om sitt bærekraftarbeid i 2023.
I løpet av året hadde vi mye kontakt med studenter om ESG og bærekraft. Vi har stilt opp som case-bedrift for NHH-studentene i faget «Sustainable Finance», der de intervjuer oss og lager en oppgave med tips til hvordan vi kan forbedre oss. I 2023 fortsatte vi å sette søkelys på hvordan vi kan få flere kvinner i finansbransjen, da vi var hovedsponsor for NHH-initiativet SHE Innovates, samt deltagere på Women’s Finance Day, der vi også avholdt workshop for kvinnelige studenter. Argentum holdt også foredrag om blant annet ESG for en delegasjon med masterstudenter fra Dartmouth, USA.
Argentum er medlem av Norsif, Norsk forum for ansvarlige og bærekraftige investeringer. Norsif er en uavhengig forening for kapitaleiere, forvaltere, tjenestetilbydere og bransjeorganisasjoner med interesse for ansvarlig og bærekraftig forvaltning. Argentum har vært aktive i organisasjonen siden starten.
Argentum ble i 2023 medlem av NorNab. Det er en uavhengig medlemsbasert forening som jobber for vekst og utvikling av økosystemet for impact investeringer i Norge og er et viktig nettverk for Argentum å delta i med tanke på tilstedeværelse og kompetanseutvikling.
Leder for ESG, Sofie Østergaard, tok med seg sitt medlemskap i det bergensbaserte bærekraftsnettverket til PwC til Argentum. Det består av en gruppe profesjonelle fra andre bedrifter i regionen som har ESG som sitt fagfelt. Nettverket har omkring 6 samlinger i året. Argentum presenterte sin ESG-strategi og hvordan selskapet jobber med å følge opp ESG i porteføljen for dette nettverket i løpet av 2023.
Dagens Næringsliv har også opprettet et «by invitation only»-nettverk for ledende personer i Norge som jobber med ESG. Nettverket, DN Executive Sustainability, startet i mars 2023, og har hatt fem samlinger totalt i 2023. Åpenhetsloven, integrering av ESG i bedrifter, ESG rapportering og verdikjede-kartlegging har vært tema som har blitt diskutert under samlingene.
Argentum har jevnlig dialog med investorer, forvaltere og andre interessenter knyttet til arbeidet med ESG, og har bistått i arbeidet med deres utvikling av prosesser og rutiner knyttet til samfunnsansvar. Argentum vil fortsette dialogen med norske og internasjonale investorer knyttet til arbeidet med ESG og bærekraft i 2024.