1. Argentums ESG-arbeid
ESG er en integrert del av Argentums virksomhet. Dette gjelder i investeringsbeslutningene vi gjør, overfor investeringspartnerne våre, så vel som i vår egen virksomhet.
Argentum har etablert etiske retningslinjer som skal sikre at selskapet har søkelys på integritet og høy etisk standard når det tar beslutninger. Selskapets etiske retningslinjer baserer seg på prinsippene i UN Global Compact og UN Principles for Responsible Investments (UN PRI).
Selskapet har egne måleindikatorer for ESG og bruker disse både internt og i investeringsvirksomheten. Den interne rapporteringen på samfunnsansvar er basert på relevante GRI-indikatorer. For investeringsprosessen er det utarbeidet egne ESG-krav, slik at dette er en integrert del av prosess, beslutning og oppfølging av forvalterne i porteføljen.
Argentum arbeider målrettet med ESG og bærekraft, og vi utvikler kontinuerlig selskapets prosesser på området. Fra og med 2022 knytter vi bærekraftsarbeidet i selskapet opp mot fire konkrete bærekraftsmål. Vi har også blitt en del av et prosjekt i bransjen vår, ESG Data Convergence Initiative, med mål om å etterspørre samme type data.
Selskapet samarbeider med andre investorer i arbeidet med ESG og bærekraft, og vi er medlem i Norsk forum for ansvarlige og bærekraftige investeringer (Norsif).
1.1. Argentums strategi knyttet til ESG og bærekraft
Gjennom lønnsomme investeringer bidrar Argentum til bærekraftig verdiskaping. Hovedmålet for selskapet er høyest mulig avkastning over tid. Argentum tror at ansvarlig og bærekraftig verdiskaping gir best avkastning på sikt. Selskapet stiller høye krav til fondene de investerer i og har integrert hensyn til god ESG i sin investeringsprosess der det skal opplyses om vurderingene som er foretatt med tanke på dette. Argentum følger opp forvalterne årlig på arbeidet med ESG og funnene er oppsummert i denne samfunnsansvarsrapporten.
Argentum har identifisert syv hovedpunkter som ligger til grunn for vårt arbeid knyttet til ESG og bærekraft:
- Godt gjennomarbeidede etiske retningslinjer som kommuniseres aktivt internt og eksternt.
- Integrere de etiske prinsippene i selskapets investeringsprosesser, herunder primary, secondary og ko-investeringer.
- Dialog med fondene Argentum investerer i om implementering av ESG i virksomheten i tillegg til monitorering og rapportering.
- Engasjere oss i bransjen og bidra til økt oppmerksomhet om samfunnsansvar, for eksempel via vår nettside.
- Være miljøbevisste internt i egen aktivitet og virksomhet.
- Bevisstgjøre vår egen organisasjon på samfunnsansvar.
- Rapportere årlig på vårt interne og eksternt rettede arbeid med samfunnsansvar.
Argentums etiske retningslinjer revideres jevnlig. Her heter det blant annet at selskapet «skal integrere hensyn til god selskapsstyring, miljø og samfunnsmessige forhold i investeringsvirksomheten». I tillegg skal det årlig fremlegges rapporter om samfunnsansvar for egen virksomhet og spesifikt for status på porteføljenivå.
1.2. Bransjestandarder vi følger
Utover Argentums egne etiske retningslinjer, legger vi prinsippene i UN Global Compact og UN PRI til grunn for selskapets investeringsvirksomhet. UN Global Compact baserer seg på ti prinsipper knyttet til menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og anti-korrupsjon. UN PRI er knyttet til miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold, deriblant at ESG skal inkluderes i investeringsprosessen og at man som medlem skal arbeide for økt åpenhet og implementering av PRI-prinsippene i sin bransje. Argentum har i mange år etterspurt fondsforvaltere i porteføljen om de kjenner til og baserer sin virksomhet på prinsippene til UN Global Compact, både ved investeringer i nye fond og oppfølging av gamle. Argentum undersøker også om forvalterne har signert UN PRI i forkant av nyinvesteringer.
Argentum har innlemmet Invest Europe, den europeiske bransjeforeningen for private equity, sin standard for ansvarlige investeringer i oppfølgingen av forvalterne. Standarden er sentral i forkant av nyinvesteringer vi gjør og når vi følger opp forvalterne i etterkant av at investeringen er gjort.
Argentum følger OECDs retningslinjer på skatteområdet. Videre investerer vi kun i jurisdiksjoner som følger Det Globale Forums standard for transparens og informasjonsutveksling etter anmodning på skatteområdet og som har inngått skatteopplysningsavtaler med Norge. Argentum synliggjør informasjon om fondenes jurisdiksjon på våre hjemmesider og i årsrapporten.
Den interne rapporteringen på samfunnsansvar er basert på relevante indikatorer fra FNs Global Reporting Initiative (GRI) som blant annet viser vår belastning på miljøet og utviklingen disse indikatorene har hatt.
1.3. Utvikling siden forrige rapportering
I tillegg til å bli medlemmer av UN PRI i 2021, har vi siden fjorårets rapportering oppdatert vår bærekraftsstrategi. Der knytter vi Argentums bærekraftsarbeid opp mot fire hovedmål blant FNs bærekraftsmål:
- To økonomiske mål: Mål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst og mål 12 om ansvarlig forbruk og produksjon.
- Ett av de sosiale målene: Mål 5 om likestilling mellom kjønnene.
- Ett av klimamålene: Mål 13 om å stoppe klimaendringene.
Innenfor disse hovedmålene, har Argentum identifisert ulike delmål og utarbeidet konkrete målbare indikatorer basert på disse. Indikatorene er:
- 5.5: Andel kvinner i selskapet totalt, i spesialistfunksjoner og i ledelsen
- 8.3: Antall nyinvesteringer i fond og beløp investert i fondene
- 12.6: Antall forvaltere som har gjort konkrete grep for å videreutvikle sin ESG-policy/ESG-rutiner
- 13: Utvikling i CO2-utslipp for porteføljeselskap som har rapportert på dette
Se vår rapportering på de ulike delmålene i kapitlet om vår egen virksomhet.
I tillegg har vi blitt med i et bransjeprosjekt for å standardisere ESG-rapportering, ESG Data Convergence Initiative, hvor flere andre fondsinvestorer og fondsforvaltere er med. Foreløpig er det enighet om å rapportere på 15 indikatorer innenfor seks hovedområder: Fornybar energibruk, utslippsdata, styremangfold, arbeidsrelaterte skader og ansattengasjement.
Vi har også blitt ledende partner i Sustainability Hub (S-HUB), et av de mest ambisiøse nettverkene for bærekraftig næringsliv i Norge. I april 2022 var vi hovedsponsor for Sustainable Finance & Reporting Summit i Oslo, hvor vi satte søkelys på bærekraftig finans og bærekraftsrapportering i det unoterte markedet.