3. Gjennomgang av porteføljen i 2021
Argentum gjennomfører en årlig gjennomgang av status knyttet til ESG for fondene i porteføljen. Her kartlegger vi forvalternes retningslinjer på området, hvorvidt de rapporterer til sine investorer og hvor transparente de er. Videre ber vi dem om å svare på et sett spørsmål knyttet til ESG. Vi ber dem også om å evaluere risikoen i den underliggende porteføljen i tråd med UN Global Compact. I 2021 bestod Argentums portefølje av 97 ulike eksterne forvaltningsmiljøer.
3.1. Forvalternes ESG-rutiner
Kartleggingen av forvalterne viser at nesten alle forvalterne har en ESG-policy for investeringer. For de forvalterne som fremdeles ikke har en slik policy, dreier det seg hovedsakelig om nye forvaltere som er i en prosess med å utvikle en slik policy. Det er en økning i antallet forvaltere som har en egenutviklet ESG-policy, fra 65 til 80. Økningen er større enn antallet nye forvaltere i porteføljen, siden noen eksisterende forvaltere har utarbeidet nye og forbedrede ESG-policyer. Totalt sett øker andelen forvaltere med egenutviklede og detaljerte retningslinjer til 82 %.
Oppsummering av kartleggingen i 2021
Indikator | Status 2021 | Status 2020 |
---|---|---|
Hvor mange av våre forvaltere har en ESG-policy for investeringer? | 92 av 97 (95 %) | 77 av 84 (92 %) |
Hvor mange av våre forvaltere har en egenutviklet ESG-policy? | 80 av 97 (82 %) | 65 av 84 (77 %) |
Hvor mange fond rapporterer til investorene om sin ESG-aktivitet? | 18 nye kommitteringer har forpliktet seg. Tidligere har 88 nye kommitteringer gjort det samme. | 12 nye kommitteringer har forpliktet seg. Tidligere har 76 nye kommitteringer gjort det samme. |
Transparens: Rapporterer forvalterne om transaksjoner og porteføljebedrifter på sin nettside? | 92 av 97 forvaltere (95 %) | 77 av 84 forvaltere (92 %) |
Transparens: Har forvalterne en ESG-policy på sin nettside? | 55 av 97 forvaltere (57 %) | 43 av 84 forvaltere (51 %) |
Argentum har i år også kartlagt om forvalterne har ESG-policy tilgjengelig på sin hjemmeside. Gjennomgangen viser at 55 av 97 forvaltere hadde dette, noe som svarer over halvparten av de som har etablert en ESG-policy. Selv om flere forvaltere har generelle beskrivelser av ESG-arbeidet på nettsiden, synes Argentum det er viktig at de er åpne om sine retningslinjer og publiserer disse offentlig. Majoriteten gjør dette allerede og Argentum antar at denne andelen vil øke over tid.
82%
Andel forvaltere med en egenutviklet og detaljert ESG-policy.
Forvalterne arbeider kontinuerlig med å oppdatere og videreutvikle sin policy, noe som gjenspeiles i rapporteringen vi har mottatt. 59 forvaltere (over 60 %) har utført konkrete grep for å videreutvikle sin ESG-policy eller sine ESG-initiativer i 2021, eller har rapportert konkrete utviklingsplaner for 2022. Dette er høyere enn fjoråret, da 41 forvaltere (eller en andel under 50 %) rapporterte det samme. En av årsakene til økningen, skyldes at flere forvaltere har tatt grep for å forberede seg til Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) som trådte i kraft i EU 10. mars 2021.
Vi ser jevnt over i porteføljen at forvalterne er aktive i arbeidet med å styrke sine ESG-prosesser, både når de gjør due diligence, måten de forholder seg til klimarisiko og -muligheter, og med tanke på måling av KPI-er og rapportering. Argentum har tidligere bidratt med innspill til flere av forvalterne i arbeidet med å videreutvikle sin ESG-policy og har også hatt dialog med forvaltere i 2021. Argentum har vært bevisste på å gi tilbakemelding om at vi er tilgjengelige for å gi innspill til forvalterne som arbeider med å utvikle en slik policy eller forbedre sitt ESG-arbeid.
>60%
Andel forvaltere som har gjort konkrete grep for å videreutvikle ESG-policy eller sine ESG-initiativer i 2021, eller planlegger å gjøre det i 2022.
3.2. Oppfølging av ESG-arbeidet
I takt med at forvalterne har utviklet en egen ESG-policy, er det naturlig å se nærmere på hvordan de følger opp forpliktelsene sine i investeringsprosessen og den videre eierskapsfasen. Vi gjør dette ved å sende ut et årlig spørsmålsskjema med spørsmål om noen nøkkeltemaer knyttet til ESG. Skjemaet fornyes fra år til år.
Svarene gir oss et innblikk i hvordan forvalterne forholder seg til temaer som er på agendaen knyttet til bærekraft og hvordan disse vurderes spesifikt i forbindelse med investeringene. Spørsmålsskjemaet bidrar også til en bevisstgjøring hos forvalterne rundet temaene vi setter søkelys på.
3.2.1. Bakgrunn for årets spørsmål
Vi har gjentatt noen spørsmål fra 2020: Om hvilke grep som gjøres for å hindre korrupsjon, om klimarisiko og -muligheter, klima som et tema i porteføljeselskapenes styringsdokumenter og datasikkerhet. Vi har også valgt å gjenta spørsmålene om hvordan fondene forbereder seg for EU-taksonomien for bærekraftige aktiviteter, og hvordan de forholder seg til FNs bærekraftsmål.
Spørsmålet knyttet til TCFD er ikke inkludert i år, siden Argentum dannet seg et godt bilde av dette i fjor og fanger opp mye av informasjonen om dette i spørsmålet knyttet til klimarisiko og -muligheter.
Nytt for året er et spørsmål om kommende fond skal være artikkel 8- eller artikkel 9-fond under SFDR. Slik kan vi danne oss et bedre bilde av status i markedet her:
- Artikkel 8-fond er produkter som fremmer miljømessige eller sosiale egenskaper og investerer i selskaper som overholder «good governance»-praksiser, og kalles gjerne «lysegrønne» fond.
- Artikkel 9-fond under SFDR er fond som har bærekraftige investeringer som et investeringsmål, og kalles gjerne «mørkegrønne» fond.
Som deltager i ESG Data Convergence Initiative, har Argentum også sendt ut data-templaten for dette prosjektet til forvalterne, der de blir bedt om å rapportere på KPI-er knyttet til utslipp, fornybar energi, styresammensetning, skader, nyansettelser og engasjement blant ansatte. Dette skjemaet erstatter dermed spørsmålet om CO2-utslipp for de underliggende porteføljeselskapene som har blitt stilt til forvalterne tidligere år.
3.2.2. Spørsmål i årets ESG-oppfølging
Nedenfor er spørsmålene vi stilte til forvalterne i årets ESG-gjennomgang av porteføljen (på engelsk).
- Policies and guidelines
- Please state whether you changed ESG policies/guidelines in 2021 and whether you plan to make changes in the future.
- Please state if there have been any breaches on ESG policies/guidelines in 2020 and year-to-date 2021. We kindly ask you to inform us about any breaches regularly.
- During the due diligence processes / pre-investment phase
Please state if there have been any recent developments regarding the evaluation of ESG factors in the due diligence process. If specific ESG issues have been discovered in DD processes in 2021, please comment on how these have been handled. - Key topics
- Climate risk and opportunities
- Please comment on how portfolio companies are exposed to physical climate risks and the opportunities to reduce such risks.
- Have you identified any climate-related risks or opportunities that could significantly impact the return of your fund or individual portfolio companies?
- Are you requiring the inclusion of climate as a topic in your portfolio companies’ governing documents or analyses of climate-related risks or opportunities, such as analyses of various climate scenarios?
- EU regulatory changes
- Which measures have been taken to prepare for the EU taxonomy for sustainable activities?
- Do you plan for current or future funds to comply with articles 8 and/or 9 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)?
- UN Sustainable Development Goals
- Do you integrate the UN Sustainable Development Goals (SDGs) in your ESG work?
- If so, which of the SDGs are most relevant to your ESG activities? If available, please list your most important goals and/or targets.
- Data security: To what extent have specific measures been taken to ensure adequate data security in the portfolio companies?
- Climate risk and opportunities
- Anti-corruption
- Does any of your portfolio companies have operations in geographic areas where corruption typically is widespread?
- If yes, which company(-ies), and what anti-corruption measures have been taken?
- How are such measures being monitored?
- Does any of your portfolio companies have operations in geographic areas where corruption typically is widespread?
- Reporting on ESG factors
- Please comment on the development of the reporting from your portfolio companies on ESG-related issues, especially regarding ESG-related key performance indicators?
- Do you plan to make future changes to your ESG reporting to your LPs in the future? If yes, please explain.
- Value creation related to ESG
- To what extent do you see that ESG efforts have had a positive financial impact on any of your portfolio companies? Please comment.
- Please state other positive externalities related to ESG focus in the portfolio companies on the community and other stakeholders.
3.2.3. Funn i ESG-oppfølgingen i 2021
Rapporteringen vi har mottatt, viser tydelig at arbeidet med ESG i porteføljeselskapene fortsatt står høyt på agendaen hos forvalterne. Svarprosenten har vært god, da vi har mottatt tilbakemelding fra 91 % av forvalterne (88 av 97).
Alle forvalterne som fremdeles har aktive fond inkluderer spørsmål knyttet til ESG i DD-prosessen. Fondene som ikke inkluderer dette er fond som allerede har fullført sin investeringsperiode, slik at denne evalueringen derfor ikke lenger er relevant.
Flere forvaltere rapporterer at de har avslått investeringer på bakgrunn av funn i DD-prosessen. Forvalterne utvikler ESG-arbeidet aktivt og er fokuserte på å hensynta ESG-spørsmål i DD-prosessen på en strukturert måte. Vi ser fremdeles at en økende andel forvaltere foretar en analyse av klimarelatert risiko og -muligheter i DD-prosessen, for de selskapene og industriene der dette er relevant.
FNs bærekraftsmål i porteføljen
Spørsmålet knyttet til FNs bærekraftsmål, viser at stadig flere av forvalterne i Argentum sin portefølje kjenner til disse målene. Mange bruker også bærekraftsmålene aktivt i sin bærekraftstrategi. Totalt 56 forvaltere rapporterer om spesifikke bærekraftsmål som er relevante for fondets og/eller porteføljeselskapenes aktiviteter. Dette er en økning på seks fra 2020, og 17 fra 2019 som var første året vi etterspurte informasjon om bærekraftsmålene.
Som tidligere år er bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst mest relevant for forvalterne i Argentums portefølje. Siden 2020 har bærekraftsmål 13 om å stoppe klimaendringene overtatt posisjonen som det nest mest relevante målet.
De seks målene som trekkes frem i grafen over går igjen fra de to foregående årene, selv om mål 13 om å stoppe klimaendringene nå er det nest mest relevante. Økningen kan delvis forklares av at det er seks flere forvaltere som rapporterer på bærekraftsmålene sammenlignet med i fjor.
Mål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst er bærekraftsmålet som flest forvaltere forplikter seg til, og her har det vært en betydelig økning fra 32 til 40 forvaltere fra rapporteringen i 2020. I tillegg var det en stor økning i antall forvaltere som knytter seg til bærekraftsmål 13 om å stoppe klimaendringene, fra 28 til 34 forvaltere. Det er også en solid økning av forvaltere som anser mål 5, om likestilling mellom kjønnene, som viktig: Fra 23 forvaltere i 2020, til 30 forvaltere i 2021. Størst økning var det blant forvalterne som knytter seg til mål 3, om god helse og livskvalitet: Fra 20 forvaltere i 2020 til 30 forvaltere i 2021.
Klimarisiko
For spørsmålet knyttet til klimarisiko, viser rapporteringen fra forvalterne at dette i stor grad avhenger av investeringsfokus og bransjen porteføljeselskapene opererer i. For majoriteten av forvalterne vurderes klimarisikoen som lav på grunn av investeringsfokuset.
Samtidig er det tydelig at stadig flere forvaltere tar hensyn til klimarisiko og analyserer dette i forkant av investeringen der dette anses som nødvendig. I de fleste tilfeller vil analysen sette søkelys på enkeltselskaper som er spesielt utsatt for klimarisiko, mens noen forvaltere har etablert rutiner for å kartlegge klimarisiko både generelt i DD-prosessen og i den eksisterende porteføljen.
Generelt er forvalterne opptatt av å redusere klimarelatert risiko i porteføljen, og å være oppmerksom på eventuelle muligheter i denne sammenheng. Flere forvaltere har også kommet med eksempler på porteføljeselskaper som utforsker nye forretningsmuligheter knyttet til dette.
Når det gjelder spørsmålet om klimarisiko som en del av porteføljeselskapenes styringsdokumenter, har de fleste forvalterne ikke inkludert dette. Bakgrunnen skyldes først og fremst lav klimarisiko i porteføljen på grunn av investeringsfokuset. I mange tilfeller følges dette opp i styret for de selskapene der dette er relevant, mens noen forvaltere også har etablert mer formelle styringsdokumenter og initiativer som hensyntar klimarisiko.
EUs taksonomi og SFDR
Spørsmålene knyttet til EUs taksonomi og SFDR, viser at forvalterne i stor grad er klar over disse tiltakene. Når det gjelder EU-taksonomien, vil arbeidet her avhenge av hvor forvalterne er lokalisert, siden dette først og fremst er aktuelt for forvalterne som opererer på det europeiske markedet
De forvalterne som opererer i det europeiske markedet har oppdatert sine nettsider og dokumentasjon i henhold til offentliggjøringsforordningen (SFDR). På grunn av investeringsfokuset, vil porteføljeselskapene i de fleste tilfellene ikke falle inn under de nåværende taksonomi-kravene. Vi ser samtidig at forvalterne holder seg oppdatert på EU-taksonomien, og noen har også begynt å kartlegge hvordan den eksisterende porteføljen vil bli klassifisert.
Vi ser at mange forvaltere planlegger å kategorisere fremtidige fond som artikkel 8-fond under SFDR. Av svarene vi har mottatt, er det hele 37 forvaltere som opplyser om at deres forrige eller neste fond vil bli klassifisert under artikkel 8. I tillegg er det flere forvaltere som vurderer dette, men foreløpig ikke har tatt en endelig avgjørelse. I tillegg er det noen forvaltere som også planlegger å reise fond som vil bli klassifisert under artikkel 9 av SFDR.
De forvalterne som ikke planlegger å reise et artikkel 8-fond, er i stor grad forvaltere som ikke lenger er aktive eller forvaltere som ikke omfattes av SFDR-reguleringen.
Datasikkerhet og anti-korrupsjon
Datasikkerhet vurderes fortsatt i stor grad som viktig av forvalterne. Trenden fra de siste årenes rapportering fortsetter, der vi ser at stadig flere forvaltere har et større fokus på cybersikkerhet, spesielt i de bransjene der dette er mest relevant. Dette skyldes både at trusselen fra slik kriminalitet øker og at porteføljeselskapene blir mer digitale.
For arbeidet knyttet til anti-korrupsjon, viser rapporteringen vi har mottatt at forvalterne som har porteføljeselskaper med operasjoner i land der korrupsjon er utbredt, er bevisste på og har etablert gode rutiner og retningslinjer for å følge opp og unngå dette. Risikoen som er identifisert er i stor grad knyttet til leverandørkjeden og i noen grad porteføljeselskapenes egne kontorer eller bransjer med en høyere korrupsjonsrisiko.
KPI-er knyttet til ESG
Arbeidet med å utvikle KPI-er knyttet til ESG har fortsatt i 2021. Flere forvaltere har etablert ESG-spesifikke KPI-er knyttet til hvert enkelt porteføljeselskap, i stedet for generelle KPI-er på tvers av porteføljen. Mange av forvalterne har også startet med å rapportere på utvalgte ESG-relaterte KPI-er til investorene.
Generelt blir rapporteringen til investorene stadig bedre, der flere forvaltere har inkludert ESG-rapportering som en del av den ordinære kvartalsrapporteringen. I tillegg publiserer stadig flere forvaltere en egen ESG-rapport og flere har også planer om å gjøre dette i framtiden.
Finansiell effekt av ESG
Majoriteten av forvalterne anser at arbeidet med ESG gir en positiv finansiell effekt i selskapene, selv om den er vanskelig å isolere fra andre tiltak som gjøres i selskapet. Mange forvaltere tror også at dette er noe som vil komme tydeligere fram senere i eierskapsperioden og/eller ved et salg. Det rapporteres også i økende grad om klimatiltak i porteføljeselskapene som kan bidra til en positiv finansiell effekt.
Forvalterne trekker også fram at et tydelig søkelys på ESG, har en positiv effekt for ansatte, kunder og leverandører. Argentum har fått flere eksempler på selskaper der ESG-arbeidet har hatt en positiv finansiell effekt, eller bidratt til en høyere salgsverdi. Flere selskaper bidrar også til samfunnet på andre måter, både som viktige arbeidsgivere og gjennom andre sosiale tiltak.
3.3. Evaluering av risiko i underliggende selskap
I likhet med i fjor har vi også i år bedt forvalterne gjennomføre en evaluering av risikoen i porteføljen knyttet til UN Global Compact, og hvorvidt de anser at porteføljeselskapene har en høy, medium eller lav risiko i den sammenheng.
Argentum har mottatt rapportering på 824 underliggende porteføljeselskap, noe som tilsvarer 71,7 % av alle selskap vi er involvert i. Dette er en liten nedgang sammenlignet med fjoråret, da vi mottok rapportering fra 754 eller 70,4 % av selskapene.
Oppsummering av risikokartlegging i 2021 (2020-tall i parentes)
Indikator | Menneskerettigheter | Arbeidslivsstandarder | Miljø | Anti-korrupsjon |
---|---|---|---|---|
Andel lav risiko | 98,4 % (94,7 %) | 96,4 % (94,2 %) | 88,3 % (81,6 %) | 94,3 % (87,5 %) |
Andel medium risiko | 1,5 % (2,4 %) | 3,6 % (5,8 %) | 11,3 % (17,9 %) | 5,6 % (8,4 %) |
Andel høy risiko | 0,1 % (2,9 %) | 0,0 % (0,0 %) | 0,4 % (0,4 %) | 0,1 % (4,1 %) |
3.3.1. Analyse av risikorapportering i 2021
Antall selskaper med rapportert risiko synker noe i 2021, sammenlignet med rapporteringen for 2020. Det rapporteres generelt om en lav risiko knyttet til Global Compact-kriteriene. Spesielt for menneskerettigheter og arbeidslivsstandarder vurderes risikoen å være lav.
Det er noen flere selskaper som vurderes til medium risiko knyttet til miljø og anti-korrupsjon. Siden rapporteringen er knyttet til risiko, skyldes dette hovedsakelig at porteføljeselskapene opererer i en bransje eller et område med en viss risiko. På punktet knyttet til miljø, gjelder dette spesielt produksjonsselskaper. På punktet knyttet til anti-korrupsjon, er dette selskaper som har operasjoner/underleverandører i land eller områder der korrupsjon er mer utbredt. Forvalterne som opererer i områder der korrupsjon er utbredt, har etablert gode rutiner for å følge opp porteføljeselskapene med tanke på dette. Andelen selskaper som vurderes til medium risiko knyttet til miljø og anti-korrupsjon synker noe sammenlignet med fjoråret. Dette skyldes både at en del selskaper som tidligere har hatt medium risiko knyttet til miljø ikke har blitt rapportert på, men også at porteføljen i økende grad består av teknologiselskaper der disse risikoene i de fleste tilfeller er begrenset.
Et fåtall selskaper i porteføljen vurderes også til høy risiko. Argentum har fulgt opp forvalterne for å få nærmere informasjon om selskapene som vurderes til høy risiko der vi ikke har mottatt dette tidligere. Risikoen er knyttet til bransje/land, og det er mer generelle årsaker som ligger til grunn for risikovurderingen enn selskapsspesifikke årsaker.
3.3.2. Funn i ESG Data Convergence Initiative
CO2-utslipp i porteføljen
Argentum har som deltager i ESG Data Convergence Initiative, sendt ut dataskjemaet for prosjektet til forvalterne. Vi mottok svar fra 43 av 97 forvaltere (44 %) på skjemaet. Bakgrunnen for at svarandelen var lavere her, skyldes i mange tilfeller at dataene ikke er tilgjengelige. Dette er også et nytt prosjekt, og flere forvaltere i porteføljen har heller ikke tatt stilling til om de skal delta i prosjektet. Argentum tror at svarandelen her vil øke over tid, etter hvert som flere investorer og fondsforvaltere blir deltagere i prosjektet.
En av indikatorene det er hentet inn data på har Argentum også hentet inn informasjon om tidligere. Dette dreier seg om CO2-utslipp for de underliggende porteføljeselskapene i porteføljen. Argentum mottok rapportering for 179 underliggende selskaper, tilsvarende 21,7 % av selskapene som rapporterte på risiko eller 15,6 % av den totale underliggende porteføljen. Dette er 8 % færre selskaper sammenlignet med fjoråret, da 195 underliggende selskaper rapporterte på utslipp. Totalt er det rapportert CO2-utslipp på 1 288 849 tonn. (Scope 1) og 1 077 272 (Scope 2). Selskapet som står for høyest andel av utslippene, utgjør 37 % av de totale utslippene som er rapportert. Samtidig er noen av tallene som er rapportert fra 2020 de samme, siden utslippstallene for 2021 foreløpig ikke er klare.
Rapporteringen vi har mottatt viser en liten nedgang i selskapene som rapporterer på utslippsdata. Samtidig gir rapporteringen via ESG Data Convergence Initiative et bedre skille mellom Scope 1 og Scope 2-utslipp, og vil i framtiden gjøre det enklere å kartlegge utslippsdataene over tid. Siden porteføljen i stor grad består av mindre og unoterte selskaper, vil det uansett være krevende å få totale data for hele porteføljen. Argentum vil likevel fortsette å etterspørre disse dataene fra forvalterne, for å danne oss et bedre bilde av CO2-utslippene i den underliggende porteføljen.
Argentum har kartlagt utviklingen i utslippene for selskapene som har vært i porteføljen de to siste årene. Totalt sett har vi slike data for 91 selskaper. For disse selskapene har totale Scope 1 utslipp gått ned med 9,7% (fra 1 399 801 tonn til 1 264 519 tonn), mens Scope 2-utslippene har økt med 25,5% (fra 868 931 tonn til 1 090 091 tonn). Bakgrunnen for denne økningen skyldes økt energibruk i noen selskaper med store utslipp. Samlet sett ser vi at medianutslippene (Scope 1), har økt med 5 %. Dette må også sees i sammenheng med at utslippene året før i mange tilfeller var ekstra lave på grunn av covid-19-pandemien.
Øvrige KPI-er
For de øvrige KPI-ene som er hentet inn som en del av ESG Data Convergence Initiative, er det vanskeligere å sammenligne med tidligere år, siden prosjektet er nytt og datagrunnlaget er begrenset. Argentum gir derfor en kort oppsummering av hovedpunktene knyttet til de øvrige KPI-ene:
- Fornybar energi: 121 selskaper har rapportert på fornybar energibruk. Snittandelen er 37%, mens medianandelen ligger på 21 % fornybar energi av total energibruk.
- Styresammensetning: 290 selskaper har rapportert. Kvinneandelen er generelt relativt lav i styrene, med en gjennomsnittsandel på 12%. Over halvparten av selskapene har ingen kvinnelige styremedlemmer, mens kun 4% har over 50% kvinner i styret.
- Skader: 207 selskaper rapporterer om 1763 arbeidsrelaterte skader. Noen få selskaper står for majoriteten av disse (6 selskaper står for 69,8% av tilfellene), De fleste selskapene rapporterer ikke om arbeidsrelaterte skader. Det er mulig at skader knyttet til normalt sykefravær er inkludert i noen av tallene og trekker opp totalen.
- Nyansettelser: 326 selskaper rapporterer om totalt 118 091 ansatte. 162 selskaper rapporterer om nyansettelser på totalt 6944 personer.
- Engasjement blant ansatte: 252 selskaper rapporterer om de gjennomfører en medarbeiderundersøkelse eller ikke. 50 % av selskapene svarer ja (127 selskaper og 50% av selskapene (125 selskaper) svarer nei på dette.
Oppsummering
Totalt sett har ESG Data Convergence Initiative bidratt til å gi et bedre innblikk i flere ESG-KPI-er i porteføljen. Siden dette er et nytt prosjekt, vil det ta litt tid før man får på plass data over lengre tidsperioder og kan sammenligne dataene over tid. Det er også trolig at feilrapporteringen er høyere tidlig i prosjektet. Argentum er likevel positiv til prosjektet som er initiert av bransjen selv, via ledende investorer og forvaltere, og som vil kunne bidra til å lette rapporteringsbyrden for forvaltere og gi investorer mer innsikt om selskapene i deres portefølje.
3.3.3. Rapportering av brudd
I dialogen med fondene spørres det eksplisitt om de kjenner til brudd på etiske retningslinjer og avtaleverk. Argentum har mottatt rapportering om fjorten brudd på forvalternes ESG-policy i 2021. Seks av bruddene var relatert til ulykker på arbeidsplassen, to til tjenesteforsømmelse, to til datasikkerhet, to til byggtekniske forhold, et til opphavsrett og et til fysiske overgrep. Ved rapportering av brudd, vektlegger Argentum hvordan bruddet er håndtert, og hvilke tiltak og rutiner som er gjennomført for å hindre gjentagelser. De rapporterte bruddene har blitt håndtert på en tilfredsstillende måte av forvalterne.
3.4. Tiltak og arbeid fremover
Den gode utviklingen i porteføljen knyttet til arbeidet med ESG fortsatte i 2021. Det er tydelig at stadig flere forvaltere ser på ESG-arbeidet som en mulighet til å skape ekstra verdi i de underliggende porteføljeselskapene, og at de jobber for å etablere gode rutiner både i forkant av investeringen og i løpet av eierskapsperioden. I stadig økende grad trekkes det også fram at arbeidet som har vært utført i porteføljeselskapene med tanke på ESG, har bidratt positivt til selskapenes salgsverdi ved exit. Som tidligere år, ser vi også at svært mange forvaltere (60 %) arbeider aktivt med å kontinuerlig forbedring av sine prosesser knyttet til ESG i porteføljeselskapene.
Fjorårets trend med at stadig flere av forvalterne aktivt er bevisste på mulig klimarisiko i porteføljen, og aktivt analyserer mulige risikoer og muligheter knyttet til dette i forkant av investeringen, ser vi har forsterket seg ytterligere i år. I tillegg er de fleste forvalterne godt oppdatert på EU-taksonomien, selv om det fremdeles er uklart hvordan effekten her vil være for private equity-bransjen. Svært mange forvaltere signaliserer også at kommende fond vil klassifiseres som «lysegrønne» artikkel 8-fond under SFDR.
Siden evaluering av ESG-faktorer i forkant av investeringene nå utføres av stort sett samtlige forvaltere, er det naturlig at videreutviklingen i stor grad er knyttet til rapportering fra porteføljeselskapene og videre til investorene. Vi ser at forvalterne har søkelys på dette, og ESG Data Convergence Initiative kan være en viktig bidragsyter til å styrke rapporteringen her. I underkant av halvparten av forvalterne leverte svar på dette i år, og Argentum tror at datakvaliteten og rapporteringen vil bli bedre etter hvert som prosjektet blir ytterligere forankret i bransjen. I tillegg har det vært en økning de siste årene i antall forvaltere som aktivt har inkludert FNs bærekraftsmål i sin bærekraftsstrategi og sitt ESG-arbeid. Siden 2019, har langt flere forvaltere forpliktet seg til målene om anstendig arbeid og økonomisk vekst (mål 8), å stoppe klimaendringene (mål 13) og likestilling mellom kjønnene (mål 5).
Argentum vil i 2022 fortsette arbeidet med å sikre at våre krav rundt ESG blir ivaretatt i avtaleverket ved kommitteringer til nye fond, og at det foretas en god vurdering av ESG i forkant av investeringene. Argentum er opptatt av en god dialog med forvalterne i arbeidet med ESG, og vil følge opp forvalterne i arbeidet med dette på en god måte, samt bidra med innspill ved behov.